Nejste přihlášen/a.
Ahoj, zkusil byste někdo vypočítat tento příklad prosím, počítám ho, ale nevychází mi podle výsledků...
ve výsledcích P={}
můj výdledek x=2
1/x-2 minus x-3/x+4 = 6/x2+2x-8 minus 1
Díky, třeba mají chybu ve výsledcích...
Za prvé evím, proč píšete v rovnici mínus někdy znaménkem a někdy slovy, má to nějaký význam? Vaší rovnici bych rozuměl takto:
1/x_2 _ x_3/x+4 = 6/x2+2x_8 _ 1
což bych upravil jako
_2/x _ x +4 = 6/x² + 2x _ 9
a tomu na první pohled, aniž bych to počítal, x = 2 nevyhovuje.Přeci 6/x2 se pro x = 2 rovná třem polovinám, ale všechny ostatní členy jsou celočíselné.
Pokud se ovšem mýlím ve čtení vašeho zadání, může to být jinak, tak mne prosím zkontrolujte a případně opravte a uvidíme.
doplněno 09.02.14 17:52:Koukám, že jednak se mi mé výpočty zobrazily nejak nesmyslně, ta podtržítka měla být minus, a jednak že mne předběhla elisa, která vaše zadání pochopila jinak a nejspíš tak, jak jste to myslel. Takže radu už máte a přidám ještě dvě do budoucna:
1. pro příště pište zadání korektně a srozumitelně; jistě víte, že existují i závorky.
2. Když se vám výsledek nezdá, proveďte nejdřív ze všeho zkoušku (to se ostatně doporučuje, i když se vám ten výsledek zdá). Speciálne v tomto případě byste okamžitě zjistil, že x = 2 prostě nejde do rovnice dosadit, i kdybyste o nějakých podmínkách v žívotě neslyšel.
(a jen doplňuji: řešení, které našla @elisa24 , totiž x = 0, by do rovnice dosadit šlo, ale ona se přepsala, ve druhém řádku na koci nemá být -8, ale +8. A ještě zkusím, proč se mi tam místo mínusů objevila podtržítka, ale to je pro vlastní příklad nepodstatné.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.