Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad- lineární rovnice

Od: ma* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, zkusil byste někdo vypočítat tento příklad prosím, počítám ho, ale nevychází mi podle výsledků...

ve výsledcích P={}

můj výdledek x=2

1/x-2 minus x-3/x+4 = 6/x2+2x-8 minus 1

Díky, třeba mají chybu ve výsledcích...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Za prvé evím, proč píšete v rovnici mínus někdy znaménkem a někdy slovy, má to nějaký význam? Vaší rovnici bych rozuměl takto:

1/x_2 _ x_3/x+4 = 6/x2+2x_8 _ 1

což bych upravil jako

_2/x _ x +4 = 6/x² + 2x _ 9

a tomu na první pohled, aniž bych to počítal, x = 2 nevyhovuje.Přeci 6/x2 se pro x = 2 rovná třem polovinám, ale všechny ostatní členy jsou celočíselné.

Pokud se ovšem mýlím ve čtení vašeho zadání, může to být jinak, tak mne prosím zkontrolujte a případně opravte a uvidíme.

doplněno 09.02.14 17:52:

Koukám, že jednak se mi mé výpočty zobrazily nejak nesmyslně, ta podtržítka měla být minus, a jednak že mne předběhla elisa, která vaše zadání pochopila jinak a nejspíš tak, jak jste to myslel. Takže radu už máte a přidám ještě dvě do budoucna:

1. pro příště pište zadání korektně a srozumitelně; jistě víte, že existují i závorky.

2. Když se vám výsledek nezdá, proveďte nejdřív ze všeho zkoušku (to se ostatně doporučuje, i když se vám ten výsledek zdá). Speciálne v tomto případě byste okamžitě zjistil, že x = 2 prostě nejde do rovnice dosadit, i kdybyste o nějakých podmínkách v žívotě neslyšel.

(a jen doplňuji: řešení, které našla @elisa24 , totiž x = 0, by do rovnice dosadit šlo, ale ona se přepsala, ve druhém řádku na koci nemá být -8, ale +8. A ještě zkusím, proč se mi tam místo mínusů objevila podtržítka, ale to je pro vlastní příklad nepodstatné.)

1/x_2 _ x_3/x+4 = 6/x2+2x_8_1

doplněno 09.02.14 18:12:

Zase. Nevím, so se děje, zkusím to jinak:

1/x_2 _ x _3/x+4 = 6/x2+2x_8_1

doplněno 09.02.14 18:13:

Tohle už je úplná blbost. Třeba poradí admin nebo někdo ze syslů. Ale jak říkám, ono je to vlastně jedno, protože tohle je stejně nesprávný zápis.

ma*
hodnocení

Díky za pomoc!

hodnocení

1x

Vyšlo mi to, že výsledek nevyhovuje podmínce - nemá to řešení

doplněno 09.02.14 17:01:

teda 4x=0

Příklad- lineární rovnice

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]