Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium, po letech přerušení studia, na SŠ?

Od: esterpolkova odpovědí: 23 změna:

Dobrý den všichni,

Moc bych Vás všechny chtěla požádat o pomoc mé mamce, která si hledá školu kde si lze dodělat maturitu i bez předložení výučního listu (Studovala konzervatoř,tudíž obor bez učňáku).
Školu musela přerušit, protože jsem se ji narodila já a musela se o mě postarat.Já již studuji VŠ a můj mladší bratr bude končit ZŠ,takže už přišla vhodná situace k dodělání školy. Když jsem pátrala po takovém to druhu studia našla jsem hned několik oborů, avšak pouze ošetřovatel pro pomoc seniorům(nebo tak nějak),podnikatel,nebo elektrotechnik..Moje máma má zdravotní problém,který ji neumožňuje vykonávat náročné práce jako je zvedání seniorů v LDN apod...
Prosím proto o pomoc s jakýmkoli nápadem který by mé mamce pomohl, protože moje máma není vůbec hloupou a nechci aby nadále vykonávala podřadné druhy práce jen proto,že jsem se jí narodila tak brzy.
Předem Vám velice děkuji za jakékoli SŠ (V Moravskoslezský kraji - nejlépe přímo v Ostravě) o kterých víte, že vyučují lidi starší 26let, se základním vzděláním.
Moc Vám děkuji za Váš čas a pomoc v této věci.
Hezký zbytek dne :)
Ester

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den, dále budete volit mezi 4-letým a 5-letým oborem. Doporučuji 4-letý obor, na pětiletém je učivo opravdu dost roztažené a píšete, že mamka je chytrá. V OV je několik gymplů s dálk. studiem (všechny soukromé) ale gympl nedoporučuji. Mamka by neměla žádné zaměření, lepší je SOŠ (ať má odbornost).

4-letou SOŠ máte jedině v Klimkovicích, soukromé školné cca rok/18000,- (obory Ekonomika a podnikání, Obchodní akademie). Pak máte 5-leté obory: 1) státní, obor OA na ulici Karasova, Mariánské Hory 2) státní, obor Pedagogika pro asistenty ve školství v Porubě (bez VŠ problém uplatnění) 3)soukromá, obor veřejnosprávní činnost na AHOL Vítkovice (za celé studium okolo 100 000,- a OA má lepší uplatnění)

Vše jsou obory pro lidi se ZŠ. Z 5-letých oborů bývá největší zájem o Karasovou, koukám na přijaté, loni brali 60 dálkařů. Takže Vám zřejmě zůstane OA -- dilema mezi Klimkovicemi a Mariánskými Horami (zdarma, ale o rok delší studium). Přeji ať máte při výběru šťastnou ruku

doplněno 08.02.14 19:31:

jen doplním přihlášky na sš se podávají do půlky března

doplněno 09.02.14 08:48:

! první příspěvek od "zvidavejanci"obsahuje odkaz i na nástavby, na maturitní nástavbu mamka jít nemůže - musela by mít výuční list. Pokud by šla na učňák a chtěla pak maturu, musí být 3 roky na účňáku kvůli výučnímu listu a další 3 roky na nástavbě pro získání maturity.

UČEBNÍ obory pro rok 2014/2015 OV na 3 roky dálkově:

1) Kuchař - číšník www.ssss.cz

2) Ošetřovatel na AHOL (nemůže kvůli zdraví)

doplněno 09.02.14 13:24:

Lze vždy uznat nedodělané studium max. do 10 let od odchodu ze školy. Paní uběhlo dle dotazu od přerušení konzervatoře víc let. Na Janáčkově konzervatoři by mohla jít od 1. ročníku na kombinované studium obory Zpěv nebo Hudba. Viz jko.cz/...

Obor vzdělání 82-45-P/01 Zpěv, zaměření klasický zpěv.
(6tiletý obor, ve 4. ročníku maturita, v 6. ročníku absolutorium)
Obor vzdělání 82-44-P/01 Hudba, zaměření klasická hudba
(6tiletý obor, ve 4. ročníku maturita, v 6. ročníku absolutorium)

luke237
Pokud by šla na učňák a chtěla pak maturu
Jsou i ucebni obory s maturitou.

V podstate mamka tazatelky si musi hledat stejne skoly jako zak, ktery prave vychazi ze zakladni skoly. To je totiz jeji nejvyssi dosazene vzdelani a na odchozene roky na konzervatori uz s velkou pravdepodobnosti nebude moci navazat (nikdo, ani puvodni skola, ji je asi uz neuzna).

ucebni obory s maturitou neexistují! Prosím, přečtěte si o všech typech sš vzdělání:

infoabsolvent.cz/...

Zřejmě si pletete s: " Úplné střední odborné vzdělání s odborným výcvikem a maturitou: Jde o střední vzdělání s profesním charakterem, které připravuje žáky pro náročná dělnická povolání a nižší řídicí funkce. Významnou součástí studia je odborný výcvik. Absolventi získají maturitní vysvědčení a mohou pokračovat ve vysokoškolském nebo vyšším odborném vzdělávání. Délka studia je 4 roky."

luke237
Rozebiram to podrobneji o neco nize.
luke237
Koukam na ten odkaz a v podstate tam pisi to, co uvadim o neco nize. Ty obory "L/0" se uci na byvalych ucilistich (alespon ty, na ktere jsem koukal). Obory "M" se pak uci na skolach, ktere se vice podobaji beznym "prumyslovkam" (strednim prumyslovym skolam).

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Najít si může jakoukoliv školu - přijetí na školu není omezeno věkem, jen se asi mezi dětmi na denní formě nebude cítit dobře a o co víc asi musí u toho pracovat, takže denní forma nebude vhodná. Takže nějaká distanční/dálková/večerní forma.

Dále je si třeba rozmyslet zda veřejná či soukromá škola a obor, který studovat.

infoabsolvent.cz/...

luke237
hodnocení

0x

Co mamka dela za praci ted? Chce v oboru zustat a jen si najit s lepsim vzdelanim lepsi misto v oboru? Bavi ji to? Jaky obor by chtela studovat? Jaka je jeji idealni prace, kterou by jednou chtela delat? Chtela by si dodelat tu konzervator? (prece jenom tenkrat, kdyz se pro konzervator rozhodovala, ji bylo 14 let, dnes je ji pravdepodobne pres 35, takze muze mit jine zajmy a urcite ma uz take jiny nahled na veci v zivote). Toto jsou otazky, ktere by si mela klast a jejichz odpovedi jsou podstatne pro to, aby jsi tady mohla ziskat dobrou radu.

Spise nez "ziskat maturitu" bych doporucil, aby ziskala ve skole vedomosti v oboru, ktery ji zajima. Muze to klidne byt i 4-lety ucebni obor s maturitou (nebo i 3-lety bez maturity), jestli se vice zajima o nejake "rucni schopnosti". Kdo rika, ze si musi delat stredni obchodni skolu jenom kvuli maturite, kdyz ji ekonomika treba vubec nezajima? Spise nez maturita mamce chybi vubec nejake vzdelani a zkusenosti a tak nema zamestnavatelum co nabidnout. Zrejme v minulych letech take nemela stesti na firmy, kde by ji umoznili se vypracovat z nizke pozice nahoru a vyuzivali pritom jeji znalosti, ktere ziska primo v podniku v provozu.

Prvni prispevek ZvidaveJancy obsahuje odkaz na vsechny stredni skoly primo ve vasem meste. Uciliste je take stredni skola. Zaskrtnej si volby, ktere chces (forma studia, statni/soukrome/..., ...) a vyber si.

luke237 - "4-lety ucebni obor s maturitou neexistuje", nepleťte tazatelku! "3-lety bez maturity"? Je 3-letý učňovský obor na konci výuční list. Poté další 3 roky dálkově nástavba k maturitě.

doplněno 09.02.14 09:38:

ano, správně. L/ je vždy maturitní obor, NE učební. L/5 je vždy nástavba po vyučení. Takže jste špatně uvedl, 4-letý učební obor s maturitou vážně není!

doplněno 09.02.14 09:41:

je úplně jedno, na jakých typech škol se vyučují. L/0 až L/4 jsou pořád maturitní obory, i když se vyučují na učilištích

doplněno 09.02.14 12:57:

střední vzdělávání je rozděleno na učební obory (zakončeno výučním listem) a maturitní obory (zakončené maturitou), pak jsou ještě praktické školy (bez vyučního listu a maturity, nejnižší stupeň) a konzervatoře. Co se týká oboru L/0 - klidně může být na učilišti, může mít snad i společné některé odborné předměty s učebním oborem, ale VŽDY je zakončen maturitou (nedostanete výuční list) protože je řazen do maturitních oborů.

luke237

Asi se tomu opravdu spravne nerika "4-lety ucebni obor s maturitou", ale "Úplné střední odborné vzdělání s odborným výcvikem a maturitou". Uci se to na byvalych ucilistich, ne prumyslovych skolach. Jsou to ty obory "L"s nulou za lomitkem. Zkuste se podivat treba na obor 26-41-L/01 , konkretne pak treba na tuto skolu (uciliste), ktere nabizi snad vsechny kombinace (s vycnim listem, s maturitou bez vyuceni, s maturitou s odbornym vycvikem, nastavba).

Jestli neco motam, tak bych to rad vedel. Nerad bych siril nesmysly.

Přehled kategorií dosaženého vzdělání:

• B,C Obory vzdělání poskytující základní vzdělání s výjimkou oborů vzdělání 78-62-C/01 Praktická škola jednoletá a 78-62-C/02 Praktická škola dvouletá, které poskytují střední vzdělání
  • J Obory vzdělání poskytující střední vzdělání (bez výučního listu a maturitní zkoušky)
  • E Dvouleté a tříleté obory vzdělání poskytující střední vzdělání s výučním listem (určené hlavně pro žáky se zdravotním postižením nebo zdravotním znevýhodněním; jsou koncipovány s nižšími nároky v oblasti všeobecného i obecně odborného vzdělání; absolventi jsou připraveni pro výkon jednoduchých prací v rámci dělnických povolání)
  • H Obory vzdělání poskytující střední vzdělání s výučním listem
  • L Obory vzdělání poskytující střední vzdělání s maturitní zkouškou; v případě, že pořadové číslo začíná číslicemi 0 až 4, jedná se o obory vzdělání poskytující střední vzdělání s maturitní zkouškou, u kterých je součástí vzdělávání i odborný výcvik; v případě, že pořadové číslo začíná číslicí 5, jedná se o obory vzdělání nástavbového studia poskytující střední vzdělání s maturitní zkouškou
  • K,M Obory vzdělání poskytující střední vzdělání s maturitní zkouškou
  • N Obory vzdělání poskytující vyšší odborné vzdělání
  • P Obory vzdělání poskytující vyšší odborné vzdělání v konzervatoři

esterpolkova
hodnocení

Moc všem děkuji za pomoc při hledání školy mé matce. ;)

jancakk

Pak sem napište, jestli to teda není tajné, jakou školu si mamka vybrala :)

esterpolkova
hodnocení

Dobrý večer, moc děkuji všem ještě jednou,za Váš čas a velikou snahu pomoci.Vážím si toho!
jancakk : Máma má na každý obor nějakou výmluvu,proč to dělat nechce,že jsou všechny ty školy na jedno brdo,že ona nechce nic z toho..,že by raději něco jiného..Takže to vidím tak, že moje i Vaše námaha nepřinese žádnou odezvu z její strany a nakonec toho stejně nevyužije ..
Raději by dělala něco jako aranžérku,nebo něco v tomto stylu..a takové školy jsem bohužel ve večerní či dálkové formě a ještě zakončené s maturitou, nenašla ani po týdnu usilovného hledání..tudíž jsem názoru,že takové ani nejsou..
Chtěla jsem ji dnes nabdnout škálu rekvalifikací,které by pro ni byly dobrým řešením této situace a dokonce i rychlejším a levnějším,než toto studium,ale říkala,že si byla rekvalifikace vyzkoušet a nic ji dost nebavilo..,takže si myslím,že je má veškerá snaha, jako vždy,k ničemu..

luke237

Vypada to, ze mamce ani tak nejde o maturitu, jako spise o to, ze nemuze pracovat v oboru, ktery by se ji libil, protoze nema zadne vzdelani a nikdo ji neda sanci zacit od nuly a naucit se to v praci tim, ze to bude delat.

Pisi jiz v nejakem prispevku vyse, ze spise nez maturitu by mela ziskat znalosti v necem, co ji bavi a ted konecne vime, co to je - aranzerstvi.

Koukal jsem na seznamu oboru akreditovanych v CR pro tento rok a "Aranzer"je 3-lety ucebni obor 66-52-H/01 nebo jako 2-(3-?)lety spise pomocny obor 41-52-E/01 (Zahradnické práce - nevim presne, jestli jednotlive skoly maji ruzne zamerene vyuky nebo jak to presne funguje).

Po tom Aranzerovi lze pokracovat v nastavbe 66-42-L/51 (Propagace) pro ziskani maturity, ale jak uz se tady v odpovedich pise, jsou to dalsi 3 roky (delka pri dennim studiu).

Uvidime, co k tomu napisi ostatni pravidelne prispevatele.

luke237

Momentalne mi nefunguji odkazy na ty jednotlive obory. Snad je to nejaka chyba na jejich strane. :(

Podivej se take na Povolani - Aranzer, pripadne primo na vyber skoly podle zvoleneho z/... (aranzovani patri pod "Obchod, marketing, reklama").

Rikala mamka ceho aranzovani by ji bavilo (kvetiny, vylohy, ... *nevi* ). Treba pro to bude lepsi obor nez ten Aranzer.

jancakk

luke237 - my se snažíme a paní nemá zájem :( Při tom by mohla mít za 4 roky maturu. Paní má 2 dospělé děti, má tipuji kolem 40 let a je z Ostravy. Na denní chodit nechce a na druhý konec republiky nebude dojíždět. Nedávno vyšla v MF příloha o všech oborech SŠ škol, tak jsem našla info tam. Dálkově se dá studovat akorát maturitní obor 41-44-M/01 Zahradnictví ale v MS kraji ne. (Též mi nefunguje odkaz, pak přidám)

Rekvalifikace je dobrý nápad, na Ostravsku probíhají akreditované kurzy přes ÚP Floristka (aranžérka), Vazačské práce apod. Některé jsou určené pro vyučené a některé pro ZŠ vzdělání. Mamka pak může pracovat v květinářství a zahradnictví. To by ji přece bavilo? Hm...jestli si paní najde výmluvu, tak se jí prostě nic nechce. Měla by být ráda, že má dceru, co se snaží :(

41-44-M/01 Zahradnictví (Okrasné a produk/...) je dálkově pouze na jednom místě v republice - Mělník. Je to spíš pro muže (stříhání stromků, používání pily atd...)? Každopádně dojíždění nepůjde

Optejte se mamce na ÚP na rekvalifikace výše zmíněné.

luke237
  • Ty rekvalifikacni kurzy od UP na aranzerku je dobry napad. *palec* Nevim, jestli to UP nabizi. Mozna na mamka spatnou zkusenost s rekvalifikacnimi kurzy, protoze delala neco, co ji moc nebavilo.
  • Mamka by mela presne rict, ceho vlastne chce dosahnout, at uz je to cokoliv. Kdyz vime, kam chce dojit, dohledame ji uz cestu. Kdyz ale sama nevi, kam jde, tak at ji lide ukazou libovolny smer, tak to bude vzdy spatne. :(

Rikam to kazdemu a i kdyz je to pomerne jednoduche, chvilku trva, nez to lidi pochopi.

• odkazy na obory mi uz funguji. Asi uz prisel spravce serveru do prace a vsiml si, ze mu 1/4 webu nefunguje *smich*
  • Nevite, jak je to s temi SVP (Skolni Vzdelavaci Program?)? Treba u toho vyse uvedeneho oboru Zahradnicke prace je jich snad 20. *sok*

esterpolkova
hodnocení

Především Vám všem děkuji Vám za četné příspěvky,jste moc laskaví!:)
Na stránkách ÚP jsem našla celý rejstřík nabízených rekvalifikací a dokonce hezky zpracován v tabulce, ve formátu pdf.(aktualizován tento měsíc).Zkusím na ní vyrukovat s tímhle.Jen bych se Vás ještě chtěla zeptat,zda-li nevíte jak je to s těmi kurzy..jestli je lze vykonávat kdekoli v republice při ÚP,nebo jsou jednotlivé rekvalifikace omezeny na jednotlivá města(kraje/pobočky...jak chcete)
Předem děkuji :)

jancakk

Mamka si musí podat žádost (či jak se to přesně jmenuje) o konkrétní rekvalifikační kurz na svém ÚP. Jsou na to vyhrazené úřednice, které mají přesný přehled. Pak se schválí (když má mamka jen ZŠ, tak by měli vyhovět, záleží ale na nich). Kurzy jsou na každém ÚP trochu jiné, dle zájmu, finančních prostředků atd. Vy se zajímejte v rámci Ostravy+okolí. Pokud mamku zařadí, tak kurz může začít třeba za půl roku nebo za pár dní nebo vůbec. Záleží na zájmu. Akreditovaný kurz je platný v rámci celé ČR.

Máte i druhou možnost, mamka si může přihlásit přímo na kurz a uhradit sama bez ÚP. Přesně nevím Vazačské práce cca 8000,-kč Určitě je ovšem lepší jít přes ÚP, ušetříte.

luke237

Tazatelka nepise, ze by jeji mamka byla prave nezamestnana, takze na kurz zdarma od UP nebude mit narok.

Take psala, ze uz snad nekolik rekvalifikacnich kurzu absolvovala. To se take asi referentkam nebude libit. Na druhou stranu ma zdravotni potize (mozna ale ne papirove od lekare?) a to je spise plus pro ziskani priznani kurzu.

Co dela mamka ted?

Jak uz jsme psali, s aranzerkou to k maturite neda. Je to vsude "jen" ucebni obor.

esterpolkova
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď,jste skvělí!:)
Mamka je vedena na ÚP a rekvalifikace zkoušela pouze vrámci nějaké evropsky dotované akce.(Která měla vést ke zlepšení situace,ohledně nezaměstnanosti na Ostravsku.) Prošla díky ÚP také nějakými kurzy (základy PC a finanční gramotnost) a testem IQ,kdy prošla s nejvyšším počtem bodů.Takže by,myslím, mohla mít nárok i na dotovaná rekvalifikační studia.
Alespoň tedy podle toho,co jsme četla na stránkách MPSV pro MS kraj.

jancakk

aha, to vypadá na nějaký program přes ESF(evropský sociální fond), kde se v rámci jedné akce udělají pohovory s psychologem IQ testy, finanční gramotnost a PC. Vše mohlo být v rámci jednoho kurzu. Taky si myslím, že by mohla ještě dostat další kurz. V každém případě by ale měla nejlepší začít se studiem. Rekvalifikace je jen na pár týdnů, max 1-2 měsíce. (Mám známou, která byla na mateřské a dálkově studovala. Když ji skončila rodičovská, šla na ÚP, tam udělala rekvalifikaci, vše stihla při dálkovém maturitním studiu a se dvěma menšími dětmi.) Takže dálkové+rekvalifikace není problém zvládnout. Dálkové studium je myšleno pro běžně zaměstnané lidi, být u toho měsíc na rekv. by určitě nevadilo. Je lepší mít výučňí list či maturu a k tomu kurz. V dnešní době mít jen ZŠ a být na ÚP, nic moc vyhlídky :( Zajít 1x týdně vpodvečer do školy na pár hodin...IQ na to mamka má. Ve věku není problém, běžně na toto studium chodí starší studenti a věk nikomu nevadí. Jelikož nebudete chtít soukromou školu, zůstává na výběr konzervatoř, OA na Karasové a kuchař či číšník v Hrabůvce. Zkuste mamku přesvědčit, ať studium aspoň zkusí. Může přece kdykoliv skončit, tak proč ne?

jancakk

Ještě přidávám, že rekvalifikace je pro vás finančně výhodná. Podpora při rekvalifikaci se poskytuje po celou dobu rekvalifikace ve výši 60 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Takže penízky navíc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]