Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat tuhle slovní úlohu? Děl

Od: delitel odpovědí: 14 změna:

Ve všech místnostech hotelu je stejný počet lůžek. V prvním patře může být ubytováno nejvýše
78 hostů, ve druhém patře 54 hostů, ve třetím 84 a ve čtvrtém 48 hostů. Kolik nejvýše lůžek je v každé
místnosti a kolik místností má hotel? Tohle nám zadal učitel z M. Dočetl jsem se že výsledek je 6 lůžek na pokoji, 44 pokojů.

Zkusil jsem všechny možnosti jak to vypočítat, marně.. Může mi to tu prosím někdo napsat jak se k takovému výsledku dostanu? Díky předem. :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

2x
Najdeš nejvyšší společný dělitel a je to ;). M
doplněno 03.03.14 17:50: Rozložíš si všechna čísla na prvočísla - pak najdeš ta, která se všude opakují - a ta vynásobíš. :) Jasné? M
doplněno 03.03.14 18:00: Myslíš čtyřech čísel... (78, 54, 48, 84)
doplněno 03.03.14 18:02: Můžeš sem napsat rozklad na prvočísla? Mrkneme na to.
delitel
hodnocení

Zkoušel jsem 3x najít společného dělitele těchto tří čísel a pořád nevychází :(

delitel
hodnocení

Největší společný dělitel mě vyšel 8, a nej. společný dělitel bez čísla 78 mě vyšel 27. Trošku blbost, nemyslíš?

delitel
hodnocení

Největší společný dělitel čísel 78, 48, 84, 54 mě vyšel 8

Největší společný dělitel čísel 48, 54, 54 mě vyšel 27 zkusil jsem to 2 trochu jinak, stejně nevyšlo :( Můžeš mě napsat jak si to počítal ty?

delitel
hodnocení

54 - 2. 3. 3. 3

84 - 2. 2. 3. 7

48 - 2. 2. 2. 3. 3

78 - 2. 13

miklous*
48 a 78 nemáš dobře. Zkus to znovu.
doplněno 03.03.14 18:15: Teď to je dobře :). A co se opakuje ve všech řádcích? ;)
doplněno 03.03.14 18:23: Ale vychází. Ty jsi trdlo, vždyť to skoro máš.
Společná prvočísla jsou 2 a 3. A 2x3=6 :). Teď už jen vydělíš (78:6, 54:6, 48:6 a 84:6). Tím zjistíš, kolik je pokojů na každém patře. Výsledky sečteš a máš celkový počet pokojů. :)
Vážně to vychází. Napiš, jestli jsi to dal. Já ti věřím. :) M
p.s.: jsem holka ;)
delitel
hodnocení

48 - 2. 2. 2. 2. 3

78 - 2. 3. 13

delitel
hodnocení

stejně to nevychází.. prosím napiš mi jak si k tomu přišel já to nutně potřebuji :(

alice306*

Kdyby sis ty rozklady čísel napsal pod sebe všimneš si, že se opakuje 2 a 3. Když je vynásobíš: 2x3=6 ok?

delitel
hodnocení

Já jsem si je napsal pod sebe, akorát jsem v tom měl zmatek.

delitel
hodnocení

ve všech řádcích se opakuje dvojka a trojka takže výsledek je 6, ale kde vzít to 44? :D

delitel
hodnocení

Ahá.. sečtu všechny ty čísla a vydělím je 6.. Konečně, díky za pomoc :)

delitel
hodnocení

Nechci otravovat, ale může mi někdo pomoci ještě s něčím? Kdy v těch slovních úlohách poznám, jestli mám dělat nej. spol. dělitele, nebo nejmenší spol. násobek?

miklous*
To vyplývá vždy ze zadání.
Zde jsme řešili největší možný počet lůžek v každém pokoji. Kdyby otázka byla na nejmenší počet postelí (s výjimkou jednolůžkových), pak by nás zajímal nejmenší společný dělitel (což by tady bylo 2). Ahoj :) M

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]