Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě Slovní úlohy do Matematiky 9.ročník

Od: garfieldkomiks* odpovědí: 7 změna:

dobrý den,

do matematiky jsem dostal takový domácí úkol, ale nevím si s ním rady
jsou to dvě slovní úlohy z 9.třídy
pokud by se vám to podařilo vypočítat, tak mi prosím pošlete mailem postup
ondra.drba@seznam.cz

předem děkuji

1. úloha
Jsou tři pracovníci, kteří dostali za své práce odměny.
Dohromady to činí 5 000kč

1.pracovník...Dostal 2x více peněz, než ten druhý
3.pracovník...Dostal 3x méně peněz, než ten první

OTÁZKA: Kolik peněz dostali všichní?

...

2.úloha
Do bazénu vedou dva ventily, ze kterých proudí voda do bazénu
Jeden ventil...bazén se naplní za 5hodin
Druhý ventil...bazén se naplní za 7hodin
OTÁZKA: za jak dlouho se naplní bazén, když poběží voda z obou ventilů?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Ondro, jen dotázek - spíše na Tvého učitele než na Tebe, na formulaci zadání.
3. pracovník dostal 3x méně, co to znamená? Když první dostane tisíc, tak dvakrát je 2000 a třikrát je 3000. Takže třikrát méně než tisíc = (jeden tisíc mínus tři tisíce) - měl by tedy ještě dva tisíce doplatit.
Je to z hlediska češtiny nesmyslná formulace, mělo být použito "dostal třetinu toho, co první"

Matematickou stránku řešit nebudu, @luke byl rychlejší,,, :)

doplněno 06.02.14 14:44: @kartaginec: pokud ma jeden 5 korun a druhy 10x vice, tak ma 50 korun. Kdyby mel treti JESTE 10x vice nez prvni, tak je to 55 korun, tot muj nazor. Ale u "nekolikrat mene" tohle prece logicky nemuze fungovat, tam nastupuji zlomky...
Pokud zjistite jak to je spravne, budu Vam vdecny!

A hrome, tos narazil na problém podobný tomu, o kterém jsme nedávno diskutovali v souvislosti s Taxíkem.

Tam šlo o to, jestli desetkrát více jenež pět korun je padesát korun nebo pět plus padesát , tedy padesát pět korun. Podle mne je to ten první případ, ale můj oponent si stál za tím druhým.

Tady je to je ještě komplikováno tím "3 krát méně", na druhou stranu si mzslím stejně, že třikrát méně je jedna třetina. Logickz, kdzž je něčeho třikrát méně než nešeho jiného, tak toho něčeho jiného je třikrát více něž toho prvního, no a jsme u toho. Jak to vidíš na yákladě těchto úvah?

Souhlasím, že jde spíše o problém češtiský než matematický. Já to původně pokládal ya naprosto jednoynačné, ale tohle už je nejméně třetí, kdo to tak nebere. Asi yalořím novou otáyku nebo (případně a) yavolám do ústavu pro jayzk český.

Ad @hop: Jsem rád, že máte stejný názor se mnou, na to "krát více". Mně to přijde také zcela jednoznačné,, ale ten můj výše zmíněný oponent vycházel z toho, že ve frázi "desetkrát větší" to větší má přednost před desetkrát a tak to četl jqako větší o desetinásobek, tedu padeseát pět, A dokonce někde snad na idnesu jsem četl něco ve smyslu /necituji, parafrázuiji, takže za úplnou správnost ručit nemohu) že zvěřina jde dvakrát dražší neř "normální" maso, takže když klasická flákota bude stát stovku, tak za stejný kus zvěřiny byste dal stovky tři. Pokusím se to ještě najít, ale není to zas až tak důležité, zde se shodujeme. Ale k tomu "třikrát menší" nemohu říci v podstaně nic jiného, neý co už jsem napsal, snad jen to,že ta úvaha "Když první dostane tisíc, tak dvakrát je 2000 a třikrát je 3000. Takže třikrát méně než tisíc = (jeden tisíc mínus tři tisíce) - měl by tedy ještě dva tisíce doplatit." mi nápadně připomíná úvahu, oníž jsem mluvil výše. No nic, asi opravdu zavolám těm češtinářům.

luke273
hodnocení

0x

x+y+z=5000
x=2y
z=x/3
Vyresit soustavu 3 rovnic o 3 neznamych (x=2727; y=1364; z=909Kc)

(x/5) + (x/7) = 1
x = 35/12 = 2hodiny 55min

Kdyby tady byl jen naznačený postup, tak by to byla super rada. Ale takhle, když je i výsledek, to je rada pro kočku.*zed**zed**zed**zed**zed**zed**zed**zed*

luke237
Vysledky jsou pro kontrolu. Ve vzorcich je prepsano to zadani uloh. Vlastni vypocet chybi. Snazil jsem se zvolit uvedeni klicovych bodu pri reseni uloh, aby mel tazatel pri jeho vypoctu jistotu, ze se ubira spravnym smerem a jeho mezivysledky jsou spravne.
hop®

Je rada jak postupovat a výsledek pro kontrolu. Možná ten výsledek mohl zatím zůstat utajen, ale máme zde několi rádců, kteří dají kompletní postup i s výsledkem, jen to opsat. V tonmto případě se musím kolegy @luke zastat !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]