Nejste přihlášen/a.
Mám problém s tímto příkladem, nevím, jak postupovat, co je výsledná F... vím, že a1=a2=a... jsem fakt ztracená. Děkuju za každou pomoc.
Těleso o hmnotnosti 0,50 kg leží na vodorovném stole a je uvádněno do pohybu závažím o hmotnosti 0,20 kg, které je k němu připevněno nití vedenou přes kladku. Součinitel smykového tření mezi tělesem a povrchem stolu je 0,20. Určete zrychlení tělesa a sílu, kterou je napínána nit. Hmotnost kladky i niti zanedbejte.
m1=0,5 kg, m2=0,20 kg
g=9,81m/s2
f=0,20
a=? F=?
DĚKUJI za pomoc.
Tak za prvé tam nevidím žádnou nakloněnou rovinu, ale to nevadí, o to je to jednodušší. A taky nepíšeš nic o tom, co má být a1 a co a2, předpokládám, že tak označuješ zrychlení tělesa na stole a zrychlení závaží. Tato zrychlení jsou samozřejmě stejná, v tom máš pravdu, ale když už o nich mluvíš, mělo by tam být neco ve smyslu "kda a1 je ... a a2 je..., prostě popis použitých symbolů. No ale k věci.
Těleso tlačí na stůl silou, která odpovídá tíhovému zrychlení, ale do pohybu ho uvádí (nebo taky neuvádí, to právě máme spočítat) vodorovná síla. Ta je daná jako výslednice tahu toho záváží (zase spočteme z hmotnosti , tentokrát m1, a z g), no a z brzdící síly, které odpovídá tření, a, jak víš, je rovna tlakové síle, násobené koeficientem (smykového) tření. To je pak ta výsledná síla. Pravděpodobně je to ta síla, kterou označuješ F, ale zase ti schází popius, co je co. Konkrétn+ě, co je podle tebe f? Zdá se mi že tím míníš tahovou sílu, ale 0,20 (čeho? v jakávh jednotkách?)je hmotnost, ne síla. Tahovou sílu z toho teprve musíš spočítat (z Newtonových pohybových zákonů konkrétně ze vztahu F = ma, síla je hmota krét zrychlení, reď to myslím obecne a to F ze vzorce není ještě ta ttvoje výslednice, a zrycjhlení není to hledané a, ale prostě zrychlení vyšetřovaného pohybu. V našem případě to v některých případech může být to hledané a, ale taky to může být g.
Takže začni tím, že označíš nějakým písmenem (třeba tím f) sílu, kterou závaží táhne, a spočti ji (co v tom případě bude nutno vzít jako zrychlení?), jiným písmenem označ sílu, kterou těleso tlačí na podložku (já bych tady volil pro její označení písmeno F a výslednici označil jinak, třeba Fv, ale pokud trváš na tom, že F bude výslednice, proč ne, ale pro svislou sílu toho tělesa musíš volit ozanačení jiné) a vypočti ji z pohybového zákona , (co zde bude třeba vzít za zrychlení?) a tak dále, tohle je začétek a zkus uvažovat dál. Říkáš, že nevíš, jak postupovad, tak tohle by ti mělo pomoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.