Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidla českého pravopisu

Od: kimi* odpovědí: 3 změna:

Máte nějaký vyzkoušený odkaz na pravidla českého pravopisu, kde je to aktuální? Žádné co platilo před lety atd. Mám pocit, že za poslední léta se toho hodně změnilo. Nebo nějaký soupis změn po letech. Vybavuji si např změnu psaní velkých písmen v názvech obcí/ulic.

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

6x

Prosím velmi snažně, pravidla.cz a podobné paskvily nepoužívat. Tyto stránky nejsou ověřené. Jediné autoritativní stránky nabízí Ústav pro JČ AV ČR, a to zde: prirucka.ujc.cas.cz/...

Jak vidíte, je tam jak fulltextový vyhledávač, tak část teoretická. Např. o názvech obcí pojednává část prirucka.ujc.cas.cz/... , o názvech ulic prirucka.ujc.cas.cz/... . Najdete vše, co potřeba.

Pro jazykové "špeky"zkusit též čas. Naše řeč, ten ale nemá svůj vlastní vyhledávač, nutno zadat jev do google spolu s "Naše řeč". Ale to už je pro fajnšmekry ;)

hodnocení

0x

Tenhle používám já.

hodnocení

0x

Vím, že se konkrétně o psaní velkých písmen v názvech v poslední době dost diskutovalo a v televizi k tomuto problému proběhl nějaký pořad. Měla by na konci tohoto roku být vydána nová příručka.

Po chvilce hledání jsem našla na internetu na stránkách ČT 24 článek "S velkými písmeny je vždy potíž. Pomoc nabídne po 20 letech velká příručka", o kterém hovořím. Myslím si, že stojí za přečtení. Jsou tam připojena i dvě videa, a třeba tam najdete odpověď i na vaši otázku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]