Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v nové učebnici Mluvnice současné češtiny je tato věta: "Já du chcípnout kompa". Vždy jsem myslel, že sloveso chcípnout je nepřechodné a znamená umřít. Význam jsem nenašel ani ve Slovníku nespisovné češtiny. Co znamená chcípnout v tomto kontextu? Setkali jste se už s tímto významem? Děkuju.
Chcípnout - ukončit veškeré funkce, počítač v tu chvíli "umře" a v případě potřeby lze resuscitovat, oživit. Lze říci "jdu chcípnout" a není tím myšlena sebevražda, jen rychlý přesun do místa, kde proběhne spánek. Čeština je krásná a není jednoduchá !
čeština krásná? ano, ale tohle je přece jen hanlivé slovo. Pokud nám bude do slovníku naší krasné české mluvy vnášet taková slova kdejaký "krotl", který dokončí VS a sedí na místě, které tvoří náš jazyk a zavádí do do spisovné češtiny, tak budeme za chvíli národ barbarů. To jsme mohli zůstat kdysi pod germány a byli bychom aspon o 50 let popředu.
.
Vo co de dylino, chcipni a nepruď abychom to brzy neměli ve slovníku naší krásné češtiny.
"Chcipnout" znamena nespisovne a neslusne "umrit".
V te vete je to pouzito ve smyslu "vypnout".
V souvislosti s pocitacema jsem "chcipnout" slysel spise ve spojeni "chcipnul mi pocitac" (prestal fungovat pocitac, je rozbity). Ve stejnem smyslu i "chcipnul mi harddisk/zdroj/procesor/...". Vzdy tedy slo o konecny, nevratny stav, ktery vyzadoval bud vyhozeni dane soucastky nebo jeji opravu.
Z te vety ("Já du chcípnout kompa") jsem ihned nebyl moudry ani ja. Tedy hlavne z toho "kompa", nez mi doslo, co to je ("kompjuter" → computer → pocitac).
Ktere prase takhle priserne mluvi? To se zase nekdo snazil vypadat jako chytrak Ja si o nem spise myslim, ze je to uplne debil.
Takoveto vety by nemely byt v zadne ucebnici soucasne cestiny, protoze takhle snad skoro nikdo normalni nemluvi. V kazde pripade by takoveto vety nemely byt predkladany cizincum, kteri se chteji naucit poradne a slusne cesky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.