Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená chcípnout v tomto kontextu?

Od: gorka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, v nové učebnici Mluvnice současné češtiny je tato věta: "Já du chcípnout kompa". Vždy jsem myslel, že sloveso chcípnout je nepřechodné a znamená umřít. Význam jsem nenašel ani ve Slovníku nespisovné češtiny. Co znamená chcípnout v tomto kontextu? Setkali jste se už s tímto významem? Děkuju.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plechacek*
hodnocení

3x

Znamená to vypnout. Nic extra za tím nehledejte, už jsem to taky slyšel v běžné mluvě

hodnocení

2x

Takže jde vypnout počítač...

hodnocení

2x

když chcípne motor, taky neumře ;) a chcípák taky neslouží jako vražedný nástroj. Takže chcípnout může znamenat taky vypnout, zhasnout...

hop®
hodnocení

1x

Chcípnout - ukončit veškeré funkce, počítač v tu chvíli "umře" a v případě potřeby lze resuscitovat, oživit. Lze říci "jdu chcípnout" a není tím myšlena sebevražda, jen rychlý přesun do místa, kde proběhne spánek. Čeština je krásná a není jednoduchá ! :)

fido*

čeština krásná? ano, ale tohle je přece jen hanlivé slovo. Pokud nám bude do slovníku naší krasné české mluvy vnášet taková slova kdejaký "krotl", který dokončí VS a sedí na místě, které tvoří náš jazyk a zavádí do do spisovné češtiny, tak budeme za chvíli národ barbarů. To jsme mohli zůstat kdysi pod germány a byli bychom aspon o 50 let popředu.

.

Vo co de dylino, chcipni a nepruď abychom to brzy neměli ve slovníku naší krásné češtiny.

gorka*
hodnocení

á, možná protože vypnout a chcípnout se rýmují. Díky.

laik*

"Chcipnout" znamena nespisovne a neslusne "umrit".

V te vete je to pouzito ve smyslu "vypnout".

V souvislosti s pocitacema jsem "chcipnout" slysel spise ve spojeni "chcipnul mi pocitac" (prestal fungovat pocitac, je rozbity). Ve stejnem smyslu i "chcipnul mi harddisk/zdroj/procesor/...". Vzdy tedy slo o konecny, nevratny stav, ktery vyzadoval bud vyhozeni dane soucastky nebo jeji opravu.

zabu
hodnocení

0x

Je to takzvaný "přenesený význam" slova nebo slovního spojení. Chtěl jsem doporučit wikipedii, ale z toho co je tam napsáno, nejsem moudrý ani já.

laik*
hodnocení

0x

Z te vety ("Já du chcípnout kompa") jsem ihned nebyl moudry ani ja. *zed* Tedy hlavne z toho "kompa", nez mi doslo, co to je ("kompjuter" → computer → pocitac).

Ktere prase takhle priserne mluvi? To se zase nekdo snazil vypadat jako chytrak :( Ja si o nem spise myslim, ze je to uplne debil. *bzum*

Takoveto vety by nemely byt v zadne ucebnici soucasne cestiny, protoze takhle snad skoro nikdo normalni nemluvi. V kazde pripade by takoveto vety nemely byt predkladany cizincum, kteri se chteji naucit poradne a slusne cesky.

No já nehodlám tuto větu hodnotit z hlediska příšernosti, nebo praseckosti nebo tak, jen bych poznamenal, že není pravda, že tak skoro nikdo nemluví. Jsou kruhy, kde tak mluví skoro každý.

albireo*
hodnocení

0x

tento výraz jsme používali zamlada :) asi tak před 25 lety na hvězdárně - " chcípni to " znamenalo : vypni pohon dalekohledu . že by to někdo ještě používal v současnosti? a do učebnice bych to vůbec nedala :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]