Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, znamená teletina pouze vydělanou telecí kůži nebo také telecí maso? Děkuju
Je to tak, koukla jsem ještě do Naší řeči ( nase-rec.ujc.cas.cz/... a prof. Šmilauer uvádí rovněž teletina pouze pod významy "kůže", nikoliv "maso". To by pak byla obyčejná "hovězina"(dnes už asi řidčeji, spíše bychom řekli "hovězí"), maso pak "telecí". Logiky v tom moc nebude, spíš ustálený úzus.
doplněno 23.01.14 15:35:Doplňuji: Mělo být "maso z telete"pak "telecí". A klidně bych nechala Gorka zakládat vlákna, aspoň je jasné, jaké slovo se zrovna řeší (ale tip je to dobrý, Babko).
Nechala Gorku... Chjo. Já myslela, že je to v 1. pádě Gorek, a on to Gorka. No nic, raději jdu zpět k práci - ač jak se tak pozoruji, možná bych spíš ta písmenka na chvíli měla opustit..
Gorko, on Vančura má nádherný jazyk (mimochodem mě fascinuje, co čtete, to se nevidí ani u "našince"- výborný vkus!), tomu bych věřila. Jak už tu zaznělo, bude nejspíš zastaralý výraz, anebo si Vančura s jazykem zrovna pohrál, to vyloučit nemůžeme...
Gorka Dohodněme se, dávejte všechny dotazy pod jeden, souhrnný název. Všichni budeme vědět, že jste to vy s pěkným a zajímavým dotazem na češtinu. Třeba: Cizinec česky. A vždycky tam nový dotaz přidáte. Nebudete muset zakládat nová vlákna.
Teletina se používá pouze pro kůži a výrobky z ní. Pro maso je to telecí.
Trampové v 50 až 70 letech rádi nosili pestré oblečení jako kovbojové z filmů o divokém západu , skoro všichni noslili nějaký klobouk, na krku šátek, a k tomu i vyřazené vojenské výstrojní součástky - těžké vojenské boty, tak zvané půllitry nebo pulitry, později i kanady, různé opasky, vojenské bundy, kabáty, celty (stanové dílce), některé vojenské čepice, jedli z ešusu, a svou bagáž nosili v různých batozích. Oblíbené bylo tak zvané tele, německý batoh (rucksack model 1934), který měl horní část z kvalitní telecí kůže i s chlupama -
viz stephan.de/...
Říkalo se mu tele, později přeneseně někdy i teletina, na zádech měl "teletinu". To je k tématu. Jen na doplnění - později se nosily i jiné batohy, celé z celtoviny, například z výstroje západních spojenců, tak zvaná usárna, nebi úeska - vysoký štíhlý batoh, dnes je oblíbená Alice, ale to už je zcela mimo téma.
Teletinu nosil strejda na čundry a byla to "batožina" v které měl nádherné poklady, a já jako děcko, jsem byla náramně zvědavá, co tam kolikrát má
A nebylo to "tele"? Aspoň já to znal jv této podobě. (Jiný druh zavazadůa na záta, užívaný trampíku byla usárna, a do této kategorie patří ještě kletr, nebo možná i kletrák (pokud tedy to druhé není uživatel kletru).
To jsem se ale dostal od teletiny dost daleko.
doplněno 23.01.14 17:46:Sorry, nevšiml jsem si včas hosta.
velmi zajímavé kulturněhistorické příspěvky
zajímavé je, když jsem googloval obrázky názvem "teletina"objevilo se telecí maso, ale zde je hezká teletina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.