Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test analytického myšlení

Od: pavolik odpovědí: 15 změna:

Zdravím, mám dva příklady:

1) Jsou dvě sestry Mia a Tia. Jedna z nich mluví pravdu, druhá je lhářka. Volám k ním domů, jedna z nich zvedne telefon a já se ptám: Je Tia lhářka? Odpověď je Ano.

Která je která a proč?

2) Otec říká synovi: Když mi bylo tolik, kolik tobě, tak ses narodil. Nyní je otcovi 38 let. Kolik bylo synovi před pěti lety?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

2) Nyní je synovi polovina věku otce ;)

sebod*
hodnocení

0x

2) 14

1) Mia mluví pravdu

ff*
hodnocení

0x

Telefon vzala Mia a mluví pravdu. Kdyby to vzala Tia tak by to nevychazelo.

14

och
hodnocení

0x

telefon zvedla Mia. Ať už je lhářka nebo pravdomluvná, její odpověď na otázku bude vždy " ano "

ff*

Kdyby Mia lhala tak by neřekla ano.

och

Kdyby Mia byl lhářka, potom Tia by byla pravdomluvná.

na otázku " je Tia lhářka? " by tedy lhářka Mia musela ( o pravdomluvné Tie ) lživě odpovědět " ano " .

hodnocení

0x

Jjsi si jist, že ve formulaci druhého příkladu není chyba? Když se syn narodil, bylo mu nula roků, načínal první rok svého života. Ale otec říká "když mi bylo tolik, kolik tobě, tak ses narodil" což korektně lze číst jedině tak, že v době narození syna bylo otci tolik, co synovi, tedy nula roků. Což je, jak patrno, nesmysl.

Jinak, pokud si dopním do zadání teď ("Když mi bylo tolik, kolik je teď tobe, tak ses narodil" jak je to pravděpodobně míněno), musím souhlasit s Hopem a s ostatními, byť trochu duplicitními odpověďmi na toto téma.

doplněno 22.01.14 21:49:

Snad ještě shrnu odppovědi na tu úlohu o lhářce a pravdomluvné, správná odpověď tu zazněla a pravdu měl och. Na dotaz "Je thia lhářka? musí Thia vždy odpovědět "ne". Kdyby byla lhářka, tak to, jako lhářka, zatluče, a kdyby nebyla, tak to řekně po pravdě. Analogicky Mia odpoví vždy "Ano". A vlastně i tato úloha je formulovaná ne-li příémo chybně, tak aspoň nejasně. Na co se ptáme, když chceme vědět "která je která?" Jeden by spíš čekal, že chceme vědět, která lže, ale rozhodnout můžeme jen o tom, která z nich zvedla telefon.

Jen tak na okraj, zajímat nás může, kdo lže, a ldo zvedl telefon. To jsou čtyři možné kombinace, a z telefonu můžoémo slyšet pouze dvě možnosti, což je na rozlišení všech informací trochu málo.

ff*

Je třeba číst zadání a nedělat z toho vědu.

Otec říká když mi bylo 19 tak ses narodil a 19 let už žili spolu.

ff*

Zadání je jasné. Z telefonu jedna možnost je daná.

och

ze zadání je jasné, že telefon zvedla Mia. Nelze určit, která sestra lže, a která mluví pravdu. V obou případech budou jejich odpovědi na danou stejné. U Mii vždy Ano, U Tii vždy Ne.

Já asi neumím číst, ale já tam vidím

Otec říká synovi: Když mi bylo tolik, kolik tobě, tak ses narodil.

Kde tam je jakých devatenáct?

A co se týče toho druhého konstatování, tak větě

Zadání je jasné. Z telefonu jedna možnost je daná.

rozumím ještě míně, než samotnému zadání. Můžeš mi ji, prosím vysvětlit?

ff*

Otec se baví se synem v současnosti, tedy synovi je devatenáct a to bylo otci když se mu narodil syn.

V zadání je odpověď z telefonu, takže není co vybírat.

Ke dvojce:. Samozřejmě, že pokud zadání zní tak, jak ho pochopil Hop, je řešení 14, a myslel jsem, že z mé odpovědi je zřejmé, že to také vím, a že vaše opakovaně uváděné řešení ja redundantní, již zde bylo uvedeno opakovaně. (Mimochodem, odpovídáte na jinou otázku, než která byla v zadání, ale odpovídáte, samozřejmě, správně). ta moje poznámka byla rýpnutí; nezlobte se, ale čistě mluvnicky lze zadání vysvětlovat tak, jak uvádím, a tudíž je nesprávné (jistě, otec se baví se synem v současnosti, ale mluví o minulosti). Další diskusi o tomto zadání za sebe odmítám (i když vám ji samozřejmě nezakazuji, jak bych ostatně mohl).

Ale k úloze číslo jedna o lhářkách: to zadání je skutečně přinejmenším nejasné a vaše vysvětolení je ještě nejasnější. V zadání je otázka, která je která; že tohle zadání je nejasné, to není jen můj dojem, ale potvrzují to i odpovědi, které se pokoušejí řešit i to, která je lhářka, i to, která zvedla telefon. Samozřejmě, že tu první otázku , jak praví och, vyřešit nelze, ale položit si ji lze.

hop®

@kartaginec: samozřejmě, že každému je 0 let, když se narodí, zadání jsem pochopil takto: "Když mi bylo tolik, kolik je dnes tobě, tak ses narodil"

och
hodnocení

0x

pěkná knížka, plná takových hádanek

cbdb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]