Nejste přihlášen/a.
Ahoj všeci
Píšu seminárku z chemie na téma Methanol. Chtěl jsem poprosit, jestli někdo nemá tipy na literární a internetové zdroje kromě Wikipedie samozřejmě.. -_-
Zároveň se chci zeptat na jednu konkrétní věc. Slyšel jsem něco o methanolu s radioaktivním kyslíkem při určité reakci s izotopem kyslíku 18. Ví někdo o co jde? Popřípadě, jestli by mi to mohl někdo popsat nebo dám tip, kde na to najít odpověď.
Předem díky moc!
Využívání izotopu O2 je výhodné na příklad při esterifikaci.Tam je možno prokázat,že při esterifikaci alkoholu s anorganickou kyselinou se do esteru nezapojuje kyslík z alkoholu.Při esterifikaci organickou kyselinou se naproti tomu stává součástí esteru právě kyslík z alkoholu.
Co se týče metanolu,je zrovna aktuální,že existují velké zásoby,s nimiž si nikdo neví rady:
Mám velice atraktivní postup,jak tento alkohol zužitkovat.Metanol se vcelku lehce silným oxidačním činidlem oxiduje na kyselinu mravenčí.Ta se dá lehce v kyselém prostředí esterifikovat s etylalkoholem na mravenčan etylnatý.Ten má velmi výraznou vůni a používá se jako rumová tresť.To by bylo rumu!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.