Nejste přihlášen/a.
Chtela bych se zeptat, jestli v násl. větě je správně užitá interpunkce
Král umírá, královna, ve snaze mu pomoci, také. Nejsem si jistá, zda ve snaze mu pomoci má být odděleno z obou stran čárkami.
Obojí je možné. Jde o vsuvku, tj. takový větný člen, který se k hlavnímu sdělení váže jen volně - jinými slovy: Co se stane, když vsuvku vypustíte? Vůbec nic. Hlavní význam, který věta nese, zůstane stejný (král umírá a královna také). Hodně zde záleží také na rytmu věty - já bych tady čárky osobně nenapsala, protože mi připadá věta zbytečně "rozsekaná", ale to je můj osobní názor, který nemá co dělat s pravidly. V případě vsuvky jsou u některých vazeb čárky ustálené (přesto ne nutné), jinde kolísají a jsou zcela na libovůli pisatele. Nezáleží ani na tom, zda jde o sloveso. Např.: Moje kamarádka má tuším tři děti. x Moje kamarádka má, řekla bych, tři děti. Užití je vyloženě dáno rytmem věty. Krom preference ještě můžeme přidat trošku analogie k přívlastku těsnému x volnému (ač tam právě jejich (ne-)přítomnost význam mění), jinými slovy chci-li vsuvce "přidat sílu", čárky bych nepsala, cítím-li ji jako nepodstatnou, pak čárky napíšu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.