Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat rodilých mluvčích, jestli lze spisovně vyslovit jméno třeba bývalého prezidenta Klause s -s a ne s -z, je-li -s- mezi dvěma samohláskami? Teď jsem slyšel, že i moderátor TV říkal: [od klauze]. Nesprávná je výslovnost: [z klitorizu, xaozu..], tak není spisovná výslovnost [od klause]? Nebo to by znělo slavnostně, přehnaně? Děkuju.
doplněno 21.01.14 23:07:přesněji: [ot klause, ot klauze]
@gorka, snad správně jsem pochopil, že původem nejste Čech, Váš zájem o náš jazyk a jeho "zákeřnosti"mne vyprovokoval k dalšímu zamyšlení.
V češtině (oproti některým jiným jazykům) se většina slov vyslovuje podle toho, jak je píšeme, stará hádanka se ptá, které jediné slovo v českém jazyce se jinak píše a jinak vyslovuje - než budete číst dál, můžete popřemýšlet
Nevím, jestli jste popřemýšlel a vyřešil, ale podle hádanky jde právě o slovo "jinak", které se "jinak"čte a "jinak"píše.
Co se týká zmíňovaného jména (či příjmení) Klaus, měl by být ve výslovnosti rozdíl mezi panem Klausem a jeho přítelem Klauzem, a to ve všech tvarech (pádech)...
Nicméně, určité odlišnosti mezi psaním a výslovností jsou - to jste pochopil a zjišťujete. Tak bych ještě chtěl poukázat na výslovnost hlásky k po některých souhláskách, slovo "někdy"se většinou vyslovuje jsko "něgdy", přiznejme si, že to vlastně správně podle psané podoby vyslovit ani moc nelze...
A díky za tohle vlákno, je poučné a zábavné zároveň!
Teď jsem narazil na zajímavé povídání o češtině, můžete juknout...
Děkuji za zajímavý článek... "
Mnoha chyb se dopouštíme při skloňování. Pokud jsou slova zakončena na souhlásku -s, měli bychom tuto hlásku vyslovovat i v jiných tvarech, př. Mars - život na Marsu, Kraus - setkám se s panem Krausem apod."
Takže pan Daniel Takáč to vyslovil nespisovně... občas se to stává i těm nejlepším moderátorům...
Já ovšem v hovorové češtině budu nadále vyslovovat jak ostatní [na marzu, ot krauze..atd]
A na správnosti tvého čtení by nic nezměnilo, i kdyby to tak říkalo tisíc televizních moderátorů. To se jen vracím ad fontes k původnímu dotazu a chcci tím říci, že (bohužel) výslovnost moderátora nemusí být vždy normativní. I když, pravda, zrovna v tomhle případě asi bude
Nesnese se se sestrou.
Omlouvám se, to je totálně off topic, ale vypomněl jsem si na to a neodolal jsem.
Dobrý den, tak, Vy nám dáváte zabrat . Já bych řekl, že příjmení (nebo i jméno) Klaus není českého původu. No, to je asi jasné. Já bych byl pro výslovnost s "s". Ale, teď pro to nemám vysvětlení - jen, že to "z" není hezké. Zdravím!
hop - s tím "k" máte pravdu. Moje babička říkala, že si nechala brýle na gredenci místo na kredenci.
A pro tazatele, pokud by neznal slovo kredenc, tak je to příborník - taková almara do kuchyně.
Je to jméno cizího původu, v těchto slovech dochází ke změně neznělého "s" (pokud se nachází před samohláskou) na znělé "z"
-prezident, univerzita, prezentace, konzervace
někdy je to ve spis. češtině i u českých slov, např. vokalizovaná předložka - "přese" (všechno) - výsl. /přeze/ - o žádném jiném příkladu ve spis. češtině ale nevím
Jinak na Moravě se tak vyslovují všechna podobná slova - zebrat (místo sebrat), zešít (sešít) apod. To je nespisovné, samozřejmě.
To je hezký program. Obávám se ale, že k našemu účelu je nepoužitelný, prostě čte, co má napsáno, a spisovnost je na nás.
Jinak mne napadlo, i kduž to nepatří zrovna do téhle odpovědi, že i v češtině jsou slova, která se čtou úplně jinak, než jak se píší. Například napíšeme "tlačenka"a čteme "presbuřt".
Nevim, jestli se nějaký místní nářečí dá považovat za čestinu.
Já bych vůbec nevěděl, co presbuřt je. A zítra na to zas zapomenu.
No, já to zase znám jen z knížek, naživo jsem to "přesbuřt" nikdy neslyšela.
doplněno 22.01.14 14:11:*naživo jsem přesbuřt nikdy neslyšela
Zastaví policajt řidiče náklaďáku: "Říkáte že vezete džemy, v papírech máte jamy, a přitom vezete nějaký marmelády..."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.