Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak lze číst 22letý?

Od: gorka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chci se zeptat zde rodilých mluvčích na jednu věc, která vám může být jednoznačná, ale já jako cizinec nejsem si jist. narazil jsem na slovo "dvaadvacetiletý". Vím, že slova typu 22letý, 78letá, 54leté atd se čtou jako dvaadvacetiletý, osmasedemdesátiletá, čtyřiapadesátileté. Moje otázka zní: lze ty číslovky číst / říct i opačně: dvacetdvouletý, sedmdesátosmiletá, padesátčtyřleté? *nevi* Já bych použil jen tu první možnost, ale nevím, co na to říkáte vy. Děkuju.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

zdravím - i ta druhá možnost jde, ale vložte tam "i" - čili dvacetidvouletý, sedmdesátiosmiletá, padesátičtyřletý atd.

miklous*
hodnocení

2x
Obě možnosti jsou správné. Lze říci dvaadvacetiletý i dvacetidvouletý... :) Smekám před vámi klobouk...
doplněno 21.01.14 18:38: ... Minda byla rychlejší... ;) Já než to nacvakám na mobilu...
gorka*
hodnocení

Děkuju. Která verze se používá častěji v hovorové češtině?

hop®

Podle mne je první běžná, druhou verzi slýchám naprosto výjimečně...

gorka*
hodnocení

Ano, já mám podobné zkušenosti.

To jak kdo. Zdá se mi, že mladší generace spíš užívá to "dvacetidvouletý", alespoň zde u nás.

Je to většinou dlouhé slovo. Za sebe: použila bych to takto: Bylo mu DVACETPĚT LET, když dostudoval.

Babičce bylo OSMDESÁTČTYŘI LET, když zemřela.

Myslím, že je to jednodušší, než z toho tvořit přídavné jméno /byl DVACETIPĚTILETÝ, OSMDESÁTIDEVÍTILETÝ...*:)*

zabu
hodnocení

0x

Ano lze. Naopak je to spisovně česky. Dvaadvacetiletý je způsob vyslovování převzatý z němčiny(zveiundzvanzig). Ten , vlastně nesprávný způsob je ale tak vžitý, že už ho asi většina Čechů vnímá přirozeně.

hop®

No, ono třeba i šest-náct má podobný formát jako v jiných jazycích... ;)

luke237
Jako treba ve francouzstine (17) *smich*

Cislovky do 20 jsou vice mene nepravidelne ve vetsine jazyku. Souvisi to s rozvojem a pouzivanim matematiky v dane kulture.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]