Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jsem přihlášen na olympiadě z fyziky, již jsem vypočítal několik úloh, ale s touhle si opravdu nevím rady, takže kdybyste mi mohlo pomoci, byl bych vám vděčný.
Něco jsem již počítal, ale nic mi nevycházelo... Navíc nevím, co znamená slovíčko plovat, jestli to má plavat na povrchu nebo co? :D
Ve dřezu přibližně tvaru kvádru o čtvercové podstavě s délkou hrany 40 cm leží dřevěné prkénko,
jehož hustota je 700 kg/m3
. Rozměry prkénka tvaru kvádru jsou: délka 20 cm, šířka 15 cm, tloušťka
1,5 cm. Protože maminka chtěla umýt nádobí, dřez zašpuntovala a nechala do něho napouštět vodu
o hustotě 1 000 kg/m3
.
a) Kolik vody musí do dřezu přitéct, aby prkénko začalo právě plovat?
b) Jestliže maminka otočila kohoutkem tak, že za 1 sekundu přiteče do dřezu 0,1 l, za jakou dobu
začne prkénko plovat?
c) Chvíli poté, co začalo plovat, odložila maminka na plovající prkénko doprostřed kovový nůž,
jehož hmotnost je 150 g. Dojde k ponoření prkénka s nožem do vody tak, že se nůž namočí?
Děkuji, že jste došli až sem, kdybyste mi napsali postup byl bych vám vděčný.
plovat,plqavat, plout _ všechno jeden čert. Slovo "plovat"se mi moc nelíbé, přijde mi takové vyumělkované. ale budiž. Jde prostě o to, kdy prkéno, puvodně ležící na dně, se vlivem vztlakové síly, rostoucí s pábývající ponořenou částí, se odtrhne ode dna, prostě kdy se vztkak a tíhová síla se právě vyrovnají. Jsou to úlohy v základě na Archimedův zákon a k tomu nějaká ta matematika a geometrie (objemy, obsahy, úlohu na plnění bazénu a tak).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.