Nejste přihlášen/a.
Je mi 40let a přemýšlím, co dál se životem. Tedy hlavně profesním, protože jsem už dlouho bez práce (malé děti). Vzhledem k tomu, že bydlím v univerzitním městě, mě už kolikrát napadla myšlenka dálkového studia na nějaké lehčí VŠ. Vůbec nic o tom nevím, prý se dělají už jen nějaké SCIO testy. Za mlada jsem se na VŠ nedostala přes přijímačky ač jsem se učila dobře. Pedagogická škola prý patří k těm lehčím. Lze v mém věku studovat dálkově? Díky za každou zkušenost!
Nevím, zda pedagogická škola patří k těm lehčím, to hodně záleží na konkrétním oboru. Pro mě osobně je lehčí FF, a to mám zkušenosti s oběma fakultami.
doplněno 21.01.14 13:26:navíc na ped. fakultě- alespoň na MU- musíte studovat vždy dvojobor (kromě lektorství cizích jazyků, ta se studují po jednom).
Zdravím, je odbře, že jste z Olmika, olomoucký pajdák je hodně chválený co se výuky i přístupu týče. MU Brno nedoporučuji, obtížnost studia závisí na oboru, ale přístup profesorů a především studijního oddělění je na facku.
Se mnou na denní studim chodila spolužačka, 46 let, a patřila k těm nejlepším takže v pohodě, akorát si studium zřejmě budete platit, protože bez poplatků je škola nejdéle do 26 let.
Och, Janca - moje chyba, omlouvám se, vyjádřila jsem se nesmyslně, poplatky se k věku nevážou. Vážou se k době studia - na většině státních škol je zdarma po řádnou dobu studia + 1 rok navíc, tedy u bakalářů 3+1, u magistrů 4, 5+1, záleží na škole. Po tuto dobu je studium zdarma v jakémkoli věku, pokud předtím člověk už nestudovat jinou VŠ či jiný obor (a já si nevímproč myslela, že tazatelka už na VŠ byla). Ona starší spolužačka taky platila, ale bohužel netuším za co.
Poplatky za studium
povinnost platit poplatky za studium se na veřejných školách nijak neváže k věku
studentů nad 26 let se nejčastěji týkají poplatky za další či delší studium (více viz odst. 3 a 4 § 58 zákona o vys/...)
jakože do 26 let se neplatí školné? nebo máte na mysli, že do 26 se vám roky započítávají na důchod a stát platí zdravko? nebo?
Proč by se státní vš platila? Já myslela že se platí, pouze když se překročí standardní doba studia, což je 3+1 Bc. a 5+1 rok na magisterské. A u ZP je to jinak:
myslím, že paní platit nebude muset. Do 26 let platí stát zdravotní pojištění u statusu "studenta". Co se týče zdravky tak platí "když osoba pečuje celodenně osobně a řádně alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku" tak zdravku platí stát" - citace VZP. Ještě jsem slyšela od známé, že na pár hodin může jít i do školky, mají to nějak stanovené.
doplněno 21.01.14 18:26:? Též by mě zajímalo, jaký je rozdíl v placení kombinovaného studia státní VŠ do//od 26 let. Zatím jsem se nesetkala s tím, že by v tom byl rozdíl (kromě zdrav.+soc.pojištění)
Bohužel, s ped. fakultou MU (a zejména jejím studijním oddělením) mám úplně stejné zkušenosti - veskrze negativní. Nejen, že jsou dost neochotní, ale mají ve všem hrozný "bordel" (když to tak řeknu).
Ano, studovat lze dálkově v jakém koliv věku, záleží jak se na to cítíte vy sám. Najedete si na danou školu a podíváte se, zda má v nabídce: Prezenční studium a kombinované studium. Kdy prezenční znamená denní a kombinovaná dálkovou. Dále si zavolejte do školy a zeptejte se, v který den se vyučuje dálkově. Zda jen v pátek, či čtvrtek odpoledne a celý pátek nebo pátek sobota?
Všechno lze. Nic není věkem omezeno, dokonce je i univerzita třetího věku (celoživotní vzdělávání), kde chodí důchodci. Problém je v tom, že si studium budete muset platit.
Nevím, jak pochodíte s dálkovým studiem, dnes se smíš preferuje kombinované studium.
O přijímačkách se nejbíce dozvíte na webu školy - liší se škola od školy, ale i obor od oboru. Umět si najít info je základní předpoklad ke studiu. Některé školy vyžeují SCIO testy - info a ukázky na www.scio.cz, jiné mají vlastní zkoušky.
Nevím, proč zrovna pedagogika, ze zájmu asi dobrý, ale pro budoucí uplatnění no nevím.
proč by si paní platila? Na státních VŠ se snad platí pouze když student překročí standartní dobu studia? S věkem to nemá nic společného - nebo se pletu?
doplněno 21.01.14 10:47:na všech vš se nedělají scio testy, na některé obory se dá dostat i dle průměru určitých předmětů ze sš, na některých oborech se zase nedělají přijímačky žádné (něco na fildě...) Píšete, že jste se dobře učila. Z jakého jste prosím města?
Budu trochu nepříjemná a zeptám se. Co jste dělala doposud? Studium se vyplatí vždycky ale bude vám k něčemu? Nikdy jste ve školství nepracovala a v 45, až dostudujete, chcete učit? Co umíte? Když studium, tak zvolte aspoň obor co znáte a využijete, jinak zde jde opět o to, že jen budete zbytečně brát z našich daní. Která škola je snadná?., no pro mě to byla VŠ zemědělská, MU ped. + psych. pouze Bc rozhodně snadná nebyla, pro manžela nejtěžší byla ekonomická a nejsnadnější právnická, kamarádka vystudovala VUT a říkala brnkačka. K těm SCIO testum, já bych asi neprošla, zcela jistě přes ty všemožné obrazce.
nestrašte, na některé obory kombinovaného studia berou bez přijímaček, výuka 1x týdně
a studium má vždycky smysl, člověk se cítí lépe, že pro sebe něco dělá
doplněno 21.01.14 13:40:škoda, že paní nepíše, z kterého je města...dalo by se poradit konkrétněji
hm...já měla na mysli jiné město, co se týče Olom. zkuste si pročíst info k přijímáčkám dle fakult, FF a PEDF
našla jsem i nějaké přípravné kurzy ff.upol.cz/...
však si tam pohledejte, vše je v sekci "Zájemcům o studium", cvičné testy, kolik musela být úspěšnost k přijetí vloni atd.
jinak v Olomouci a Přerově máte 2 soukromé vš, berou téměř všechny - ovšem školné je vysoké. Olomouc - kombinované studium ekonomika a management na 3 roky, titul Bc, školné 30000/rok http://www.mvso.cz/
Přerov - vš logistiky http://www.vslg.cz/ školné kolem 40000/rok, Bc. na 3 roky a dále můžete pokračovat na Ing. též mají obojí kombinovaně
To co tu píšete, tedy většina z Vás, jsou : jak říka docent na Ostravské Univerzitě "dojmologie a zhovadilosti".
Že by si na dálkovém platila pojištění? Pane vy jste upadl, ne? Dálkové studium nemá s pojištěním nic společné. Asi jste si to spletl s denním, tedy prezenčním. Nepište blbosti.
Placení školného? Pokud si pamatuji školy máme státní, veřejné a soukromé. Tedy podle třízení ze zákona ze dne 1.1.1999, ale to přece víte. Školné se na veřejných zatím neplatí, na soukromých se platí vždy a na státních nevím. Na státní stejně nepůjde, tak je to jedno. Pokud ji nevzali hned po střední, tak teď to bude těžší, neboť mozková kapacita ochabuje. Ale jak říkám, dálkoví VS nejsou z nejchytřejších ( tedy 80% z nich) tak to zkuste. U nás kolegyně udělala příjmačky jako sportku a vyšlo ji to ( nepochopitelné .. ).
Pedagogická k nejlehčím? Tak to nevím, záleží na jaký obor míříte. Kamarádka dělá XXXXX a ten je opravdu lehký, ale pokud chcete dělat "učitelství" tak nevím. Navíc je povinná hra na hudební nástroj, tedy aspoň u nás. Jsou i lehčí fakulty, ale nezapoměňte, že vyuka probíhá i v anglickém jazyce. Nevím kolik angličtiny ovládáte, ale třeba tady jezdí finský a německý profesor a komunikace je pouze anglická.
Ohledně scio, tak to pochybuji. Od scio už ustupují i střední školy. V Ostravě je scio 100% nedělá a v Olomouci mám kamaradku a ta to taky nedělala.
Jinak moje "kecy" o hloupých lidech si neberte k srdci, prostě takový je stav naší populace, nic to nemá společného ( tedy nemusí ) s Vámi. To že netušíte, zda můžete studovat dálkově je ale síla. Základem české sociální politiky, které je vzdělávací politita nedílnou součástí je celoživotní vzdělání jedním z principů. Nezapomeňte, že přijímací zkoušky jsou za ( cca ) 100 dní, a většina fakult má doporučené literatury ze kterých jsou pak přijímací otázky. většinou je to 60 otázek na půlhodinky.
Tak nepřemýšlejte, neseďte u poradte a běžte se učit. Nezapomeňte, že je to rozhodnutí na 3-5 let, kdy se budete starat o sebe, manžela, dítě a ještě se do noci učit a dělat semestrální práce, ukoly, povinné praxe a pokud získáte práci, tak to vše budete vykonávat u zaměstnání.
Ted koukám, že píšete, že jste bez práce, takže ještě navážu na placení pojistného. Budete dál v registraci UP, takže pojištění za vás platí UP. Jen nesmíte kvůli studiu odmítnout práci. Ale věřte, že jako studentka práci moc neseženete.
Slyším to každý měsíc. My vás zaměstnáme, ale když ukončíte studium ( taková je hnusná realita )
Fido
Proč hned ÚP? Paní je zřejmě na mateřské, píše, že má malé děti...znám hodně žen ve svém okolí, které studují s dětmi na VŠ a jde jim to
a pak byste mohla jít ještě na dálkové studium VOŠky (vyšší odborná škola), většinou bývá 3-leté, titul DiS., není to sice VŠ, ale z některých oborů jsou absolventi celkem žádani (kvůli praktickým dovednostem)...maturitní nástavba je pořád lepší než nic...teď se dívám, že nejbližší je v Kroměříži a Zlíně o((
v okrese Olomouc jsem našla tyhle nástavby dálkově (kdyby Vás nevzali na VŠ a nechtěla jste platit soukromou)
výpoč. technika - spseol.cz /...
cestovní ruch, gastronomie a hotelnictví - vosunicov.cz/...
charitativní a sociální práce - caritas-vos.cz/...
diplomovaný farmaceutický asistent - http://www.epol.cz
kdybys byl věci znalý a nevařil "dedukce" z vody ... četl bys, že je bez práce. Ať už na mateřské nebo ne, je nejspíše vedena na UP, jinak by byla sociální sebevrah.
To , že má malé děti neznamená nutně, že je na mateřské. Jinak mezi námi .. mateřská je dovolená ze zaměstnání. pokud je bez zaměstnání, tak právně "snad" ani není na mateřské ( tady si nejsem jist, ale tohle zákon 117 neřeší. Bude to v zákoně 262 a ten znám jen zběžně ). V každém případě mateřskou řeší UP ( uřád práce ), stejně jako všechny dávky sociální podpory i pomoci ( rodičovský příspěvek), pokud jej pobírá.
jde o subjektivní pocit co jsou malé děti. Někdo to bere jako dvouleté, někdo jako 6 leté.
Takže proto : UP
jinak ke studiu žen s dětmi.
Se mnou studují 3 ženy, které během studia donosily, porodily a teď je sebou vozí na tutorialy a o přestávkách kojí. V tom není problém. A jsou chytré. naštěstí už skončila politika ( vzdělávací) z let 1989, která sebou nesla určité "překonané" obtíže
Nikdo tu neřešíte, že paní je 40 let, chce studovat VŠ nejlépe pedagogickou v Olomouci a do této chvíle, nikde a nikdy neučila. Opravdu si myslíte, že takové studium je smysluplné? Již jsem se ptala, čím paní je, jakou má SŠ a co do dnešního dne vykonávala za povolání-studium zbytečné není v žádném věku ale bylo by lepší studovat školu co k něčemu bude a nemyslím si, že někde čekají na sotva vystudovanou 45 letou ženskou bez praxe.
Liduš, možná Vám vezmu iluze, ale většina těch, co vystudují vš pajdák, předtím nikde neučila a půlka dokonce nemá ani pajdák střední. Pokud budou mít praxi, je to dobré, praxe něco naučí. Pokud ne, průser, protože se naučí leda teorii.
Je však také otázkou, jaký má přístup k dětem. Někteří lidé se prostě pro učení dětí narodili, jde jim to samo a nic zvláštního k tomu nepotřebují. Jiní, i kdyby učili dvacet let, to nikdy umět nebudou...
doplněno 21.01.14 19:51:Liduš, to jsme si opravdu nerozuměly, první příspěvek vyzněl "nikdy předtím neučila, tak jí to bude k ničemu".
Dneska se titul hodí skoro vždycky, co si budeme povídat, ale pravda, chtělo by to, aby se paní pohybovala aspoň trochu v oboru.
martinaa -- souhlasím
Liduš, na věku nezáleží, dle Vaší teorie by žádný 40-letý nestudoval...nesmysl...
doplněno 21.01.14 19:18:záleží na oboru, přístupu, a třeba též ke známostem jak se dostat k dobrému místu...
martino souhasim a to zcela na 100%
někdo to má jako povolání - Ti většinou stojí za PRD
a někdo jako poslání. A to jsou nejlepší učitelé.
I kdyby paní učila pouze jednu generaci ( od 5 do 9 třídy) tak může být velmi prospěšná.
Fido --- dík, jsem ráda, že se mnou aspoň někdo souhlasí. Jak se pořád prodlužuje věk odchodu do důchodu, tak bych paní přála, aby se jí podařilo vystudovat. Dřív se chodilo do důchodu brzy a v současnosti hrůza...každé vzdělání se počítá...i kdyby nějaký čas dělala méně kvalifikovanou prací
Pokud se na studium dostane tak z 90% dostuduje. Třeba od nás teď za 4 měsíce dostuduje pokud vím 100% těch kdo chtěli dostudovat. 10% odpadlo, že je to přestalo bavit nebo že získali lepší práci.
Jinak jsem ve stejné situaci jako paní. Padesátka na krku a vypadá to, že stejné volné místo neseženu. Bohužel k dětem kam mě to táhne jsem nesměřoval ( pedagogika) neboť jsme neměl tolik odvahy, hlavně na cizí jazyk ( za komunistu opravdu angl nebyla)
jinak jsem netusil ze jancaak je Janča myslel jsem že je to ten jancak
Fido(net)®
Fido --- z vlastního zájmu, kde studujete Vy? jinak jancak je upravená přezdívka o
rozjetá debata...a tazatelka nic o
právě .. a tazatelka jako by ji to nezajímalo.
Já? Ostravská univerzita FSS
Jiank Fido je zkráceně FidoNet, jen se nepřihlašuji
Martino asi si tak úplně nerozumíme. Studovat v každém věku ANO ale začít studovat něco ve 40ti letech, co jsem nikdy nedělala a myslet si, že po vystudování seženu snadno práci je holý nesmysl. Proto se ptám co má paní za školu a co dělala, opravdu si myslím, že je lepší navázat na to co umí a dělá.
doplněno 21.01.14 19:50:Fido, pokud je paní např. vyučená kuchařka, má maturitu a pracovala jako mistr odborného výcviku tak nebude mít problém dělat při zaměstnání VŠ aby si doplnila ped. vzdělání. Pokud je paní kuchařka s maturitou a právě ji napadlo udělat si "snadnou" pedagogickou školu, třeba učitelství prvního stupně nebo dějepis, zeměpis...jistě uznáte, že je to špatná volba. Ještě mě napadlo, že je paní za vodou a chce jen prostě nějaký titul před jméno a do zaměstnání se nechystá, pak ano v tomto případě je jedno co vystuduje.
Lidko to je bohužel pravda. Nikde na "staré" dostudované nečekají ( sám mám tuto zkušenost). Naznačil jsem, že když ji nevzali kdysi, že ted bude mít větší problém. Ale neberte ji třeba iluze nebo jen touhu dostudovat.
Jinak jsem ze zajímavosti koukal na tu mateřskou. Tak opravdu jako nezaměstnana žádnou mateřskou nemá, nebo je to pouze "pravní pojem" ze zákona 262, kde by byla v ochranné době. Mateřská je náhrada mzdy + ochranná doba a na tu nemá nárok, pokud je nezaměstnaná.
na mateřské dávky mát nárok, pokud ve dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou aspoň 270 kalend.dnů pojištěných.
jinak hned " jde na rodičovský příspěvek "
jasný .. ale předpokládám, že není 20 týdnů po porodu. Už dávno bere určitě a pokud vůbec pouze rodičovský příspěvek od UP.
Taky to už mohla dopsat
Hned by se lépe radilo
lidé často nazývají " mateřskou " to, když je někdo na rodičovské dovolené, nebo pobírá rodičovský příspěvek. Mateřská dovolená trvá tuším 28 týdnů?
z dotazu není úplně jasné, jestli je paní na mateřské či po mateřské...dotaz je o studiu, tohle je tudíž nedůležité...je pouze její záležitost jak si zorganizuje čas při studiu...v každém případě studovat může o
ano, máte pravdu, je to zlozvyk - omlouvám se za špatné "slovíčkaření"
Tady se mýlíte. Je mateřská, ta je jak píšete 28 týdnů, ale ne od porodu ( ale celkem ) a pak je rodičovská a ta je dle dohody se zaměstnavatelem a může být až 3 roky ( přesněji od porodu ) s tím, že 4 rok je jen slíbeno "podržení místa", které není obligatorní.
takže oba pojmy stále jsou v zákoně. Mateřskou platí zaměstnavatel, rodičovskou ( tedy rodičovský příspěvek max . 220.000 kč) platí UP.
teď jste možná na chvíli vystrašil nějakého zaměstnavatele ( pokud to čte .-))
Peněžitá pomoc v mateřství je dávka nemocenského pojištění a platí ji OSSZ pokud na ni má člověk nárok.
jinak , já bych hodně chtěla učit fyziku . ale ve svém věku už nemám odvahu se do studia pustit
tak fandím každému, kdo to udělá. svému 40 letému bratrovi ,v současnoti nezaměstnanému absolventovi gymplu a nástavby, radím, ať zkusí něco studovat. ještě mnoho let před námi, do důchodového věku...
no, bratr dělal ekonomickou nástavbu na začátku 90. let, ještě před vojnou, a nemá vůbec žádný titul.
aha, tak to by nešlo...ale mohl by si udělat ekonomickou nástavbu na VOŠce dálkově a měl by DiS titul a pak 1 rok na spřízněné VŠ a byl by Bc...když už jednou studoval stejný obor, možná by mu studium šlo hladce
díky, "poradím" mu zkusit tuto cestu. má letitou praxi v bance, i ve výrobním podniku.. ale možná i věk dnes hraje proti člověku při tom shánění práce. říkám si, že třeba titul by někde mohl trošku pomoci ( např. ve státní sféře, či místní správě.. )
máte pravdu, ve státním sektoru by měl s titulem i vyšší plat. Ono by dalo studovat rovnou 3 roky na VŠ Bc., ale VOŠka bývá jednodušší, hlavně dálkově a pokud by si zvolil soukromou, tak by při své praxi vůbec neměl problém. Většinou mívají spolupráci s nějakou vš a tam si může za 1 rok dodělat Bc. titul
lidus --- můj subjektivní názor. Ovšem, můžete mít jinou zkušenost..
och .. tak ted jste mne nachytala na švestkách. Samozřejmě OSSZ. Děkuji za upozornění. Měl bych nechat kecání a měl bych se jít učit Tohle je nedostatek a statnice za "rohem"
Děkuji za opravdu BOHATÉ poradenství ) Momentálně si dělám dvě rekvalifikace zaráz, tak se moc nedostanu na PC. Předtím jsem se dívala na testy, co se dělají třeba na pedagogickou. Je fakt, že tolik let po škole jsem už "dutá". Schopnost logicky myslet a věci si pamatovat už není co bývávala. Jinak jsem na ÚP a vzhledem k tomu, že nemíním pracovat v oboru svého vzdělání (zemědělka), tak bych ráda pracovala s lidmi. Proto ty rekvalifikace a pak asi půjdu dobrovolničit někam do domova důchodců, abych získala praxi. Každopádně díky za reakce, rychle jsem se mohla zorientovat, mnoho věcí, co tu píšete, jsem vůbec nevěděla!
To je přesně to nač jsem se ptala, máte SZTŠ, chcete pracovat s lidmi (zkusila jsem obojí a krávy byly lepší), co děláte za rekvalifikace (tipnu si, podle toho kde chcete pracovat, soc. péče, soc. práce), pak tedy Dys. nebo VŠ sociální práce eventuelně speciální pedagogika, pokud jiný obor pedagogiky nebo úplně mimo obor, tak podle zákona o soc. službách ještě 200h akreditovaný kurz. Nevím odkud jste ale sehnat práci je náročné, dcera jako soc. pracovnice dělala, splňuje vzdělání, peaxe 5 let a po RD práci v oboru nenašla. Ano jako dobrovolníka zadarmo vás vezmou.
(lidus ---- paní psala výše, že je z Olomouce)
možná by Vám seděl obor "charitativní a sociální práce"na VOŠ caritas-vos.cz/... mají možnost propojit si studium s VŠ a za 3 roky máte Bc. i DiS. obojí dálkově
doplněno 24.01.14 11:29:pro Vás možná též podstatná informace, kdybyste se chtěla odhlásit z ÚP "když osoba pečuje celodenně osobně a řádně alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku"platí zdrav. pojištění stát, akorát toto musíte sdělit Vaší zdrav. pojišťovně.
Neví tady někdo, kolik hodin můžou být děti v mateřské školce, aby toto platilo?
ze stránek VZP:
L _ Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.
Podmínka se považuje za splněnou jen tehdy, pokud: jde o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, nebo dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně, nebo dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení, či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy. Do této kategorie se může zařadit u jednoho dítěte vždy pouze jedna osoba, a to otec, matka, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Do této kategorie se naopak nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.
Děkuji za upřesnění, samotnou mě to zajímalo o Takže ve školce max. 4 hodiny, ve škole nesmí být v družině. Pečující nesmí být zaměstnanec ani osvč...hmm...akorát přemýšlím, že hlídání příbuzným (druhým rodičem apod) se nemá, zajímavé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.