Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Statistika - příklady

Od: frosti* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat jestli někdo z Vás neví, jak postupovat v tomto příkladu ze statistiky, měl jsem ho u zkoušky, ale tam jsem to bohužel vypočítal nějak špatně.

Prováděli jsme průzkum u 500 studentů, Chceme zjistit kolik každý student má v průměru zkoušek. Počítáme s 99 % intervalem spolehlivosti.

počet zkoušek 20 24 25 28 30

kumulovana četnost 0,1 0,15 0,20 0,35 0,20

Kumulovanou četnost jsem převedl na prostou (vynásobil jsem ji 30) a vypočítal rozptyl. Pak jsem dosadil do vzorce bodových odhadů (horní a dolní index). Je toto správný postup nebo dělám někde chybu? Navíc netuším jestli je v tomto případě pro mě nějak důležitý ten údaj o 500 studentech.

Předem děkuji za případnou odpověď.

doplněno 20.01.14 21:10: * ne kumulovaná, ale relativní četnost

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

0x

Kumulativní četnost je postupně načítaná četnost jednotlivých (vzestupně uspořádaných) hodnot statistického znaku.

.

Vy uvádíte: kumulovana četnost 0,1 0,15 0,20 0,35 0,20

.

Poslední hodnota by tedy měla být 1 a ne 0,20. Jak jste násobením 30 vypočetl jednotlivé četnosti?

frosti*
hodnocení

Omlouvám se, chtěl jsem napsat relativní četnost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]