Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice o 5 neznámých

Od: ki odpovědí: 14 změna:

pro různé cifry ABCD platí : A+B=C+D, B+B=D, C.C=B určete číslo X = A.B+C.D zajímalo by mě jakým způsobem to počítat, děkuji za pomoc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x

Zdravim. vzhledem k tomu, ze mate 5 neznamych a 4 rovnice, nezbyva nez si jednu neznamou zvolit a pote normalne dosazovaniim vypocitat.

doplněno 19.01.14 13:12:

Mimochodem, do ktere tridy chodite? Ono by to slo resit i jinak, ale reseni musi odpovidat urovni Vasich znalosti.

ki
hodnocení

úroveň je přijímačky na vysokou a jelikož jsem střední dokončil před mnoha lety, tak v těchto rovnicích tápu, ještě bych mohl napsat, že je na výběr z 5 možných odpovědí z nichž jeden je správně a,44 b,40 c,45 d,56 e,36

poradnik
hodnocení

0x

B=D/2

C=odmocnina z D/2

A=odmocnina z D/2 plus D-D/2

vajádři si proměnné A,B,C pomocí D - viz výše

a tyto proměnné dosaď do rovnice x=a.b+c.d

x®
hodnocení

0x

A,B,C,D jsou cifry, to znamená 0, 1, 2 ... 9.

Jestliže platí, že C⋅C = B, tak C = 2 nebo C = 3, takže B = 4 nebo B = 9. Jestliže B+B = D, pak vyhovuje B = 4, čili D = 8.

ki
hodnocení

super, jak jednoduché, tak už vím, že když se napíše že je něco cifra, tak to je pouze jednomístné kladné číslo, chápu to dobře?, jinak děkuji

Přesně,

Jen bych ještě podtrhl, že dle zadání jde o různé cifry, jinak by ještě bylo řešením A = B = C = D = 0-

naihonn*
hodnocení

0x

Nechápu, jak jsem nad tím vůbec mohl přemýšlet. Logické řešení je tak jednoduché. Cifra, to jest číslice je totiž od 0 -9. A protože víme, že b = c*c a zároveň b+b = d, je jediná možnost, a sice že b = 4, protože b musí být menší než 5 a druhá mocnina menší než pět je jen mocnina 2, tedy 4. Takže b = 4, c =2 ,... atd.

ki
hodnocení

jak jsem napsal před chvílí, nevěděl jsem že výraz cifra má omezené možnosti hodnot.

naihonn*

Jasně, uvědomit si to je podstatou řešení. :)

ki
hodnocení

nu ale ted jsem narazil na něco o trochu složitějšího z+w+w=x, z+z=wy, z.z=yx určete a= x.y+z.w

naihonn*

A jsou to zase různé cifry?

ki
19.01.14 14:49
hodnocení

ano

z 1. rovnice: x>z a x>w

pak z 3. rovnice: z>y

z tedy nemůže být 1, takže w je 1, 2, nebo 3

z 2. rovnice (2z=wy): w>2.

Takže w=3 a z=3/2*y.

ki

pořád v tom tápu, můžete mi prosím tedy zdělt konečný výsledek a hodnotu cifer?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]