Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , rád bych pochopil a naučil se matematiku a proto vás chci poprosit o rady , případně odkazy kde se nejlépe učit a připravit na maturitu . Dávám první příklad a prosím vás o postup ( potřebuji to pochopit ) Moc děkuji
:D , děkuju chápu a snad se to naučím . Nemáte radu z čeho se učit, když je člověk 22let ze školy a matematiku jsem vůbec nepoužíval?
mám další dotázek Umocněno podle vzorce (a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
proč y na 6 , když ve vzorci je a na 3 ?
Děkuju
doplněno 19.01.14 12:49:jak na to koukám , nechápu ani další postup
To taky nevím, takhle to nedává smysl. Pravá strana odpovídá levé straně (y2 + 2)3.
doplněno 19.01.14 12:54:Oprava: (y2 _ 2)3.
Znaménka se mění, jen, v podstatě z estetických důvodů, autor je místo v čitateli změnil ve jmenovateli-
doplněno 19.01.14 13:52:A k té první otázce: Vycházíme z toho, že levá strana je těch (y2 _ 2)3. Pak tam bude 3y4*(+2). To mínus, které tam patří, je zacgyceno už v samotném vzorečku, který používáte. Kdybyste si levou stranu představil (napsal) v podobě
(y2 +(- 2))3.
a použil vzorec (a+b)3 = a3 + 3a2b + ...
tak by tam bylo 3y4*(+2), ale před tím členem by ze vzorečku bylo plus, takže nekonec by to vyšlo, jak jinak, nastejno.
Jak říkám, proč by se tam měnily, když se mění ve jmenovateli? Můžete si to představit i tak, že to mínus (tedy _1) nevytýkáte ze závorky v čitateli, ale z toho výrazu _a + 3 ve jmenovateli.
super díky , vždy zapomenu zachovat znaménko ze vzorce . A ještě velká žádost , to s tím znamémkém nechápu .
Jestli mám (-a+3 ). (-1) = a -3 ,ale když mám 2(a - 3) .( -1) = -2a +6 = -2(a-3) :D :D :D to je vlastně ono :D , ale až když jsem si to rozepsal . Dá se na to přijít rychleji?
takže vlastně jsem to mohl udělat už dříve 2a-6 / 3-a . (-1) = -2a+6 / -3+a = -2(a-3) / a-3 = -2
doplněno 19.01.14 14:29:a nyní už jen pochopit zápis
Co je třeba pochopit? To v oválku? To je prostě podmínka, aby celý výraz (a následující výpočet) měl smysl. Jak víme, nesmí se dělit nulou a tak musíme předem (ve vašem výpočtu je to sice až nakonec, ale pracuje to s hodnotami ze začátku) napsat, že žádný jmenovatgel se nesmí rovnat nule, a tuto podmínku pak upravujeme, abychom běděli, co to znamené pro vstupní hodnoty. Třeba ta druhá podmínka říká, že ten slořený jmenovatel nesmí být nula, ale je to podmínka dost nepřehledná, a tak ji upravujeme tak dlouho, až zjistíme, že tato podmínka vlastně znamená, že a nesmí být rovno třem. (Mimochodem, já bych tam na závěr spíš napsal ekvivalenci ⇔ (čte se "právě když") než ymplikaci ⇒. Ta je sice taky správně, ale implikace je jaksi důraznější. Anebo bych nepsal nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.