Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve škole jsme začali probírat základy finanční matematiky, jelikož jsem musel na operaci a po ní se zatím nemůžu do školy musel jsem se to doučit sám.
Většinu jsem pochopil ale s tímto si nevím rady
mohl by mi ho někdo prosím vysvětlit:
Paní Váchová ukládá na svůj ůčet pravidelně na konci každého roku 15 000
Úroková míra je 4%
Úročení je složené, úročí se vždy na konci roku daň z úroku je 15%
Paní Váchová z účtu nevybírá
Z těch to informací mám vypočítat částku:
a) na konci 1 roku spoření po připsání zdaněného úroku z první vložené částky a po vložení druhé
b) na konci 2 roku spoření ...
c) na konci 3 roku spoření ...
d) na konci 4 roku spoření ...
předem děkuji
sehes
Nikdo se k tomu nemá a tak alespoň něco poradím. V excelu bych si to dala do tabulky a počítalo by mě to samo. Tak alespoň takto: Předpokládáme vklad někdy 21/12 ve výši 15 000 Kč s úrokem 4% p.a. = 15 000 + ((4/365*10)- 15%) slovy: úrok si vypočteš na 1 den a znásobíš to počtem dnů vkladu do konce roku a od vypočteného úroku odečteš 15% daně. Ve druhém roce začínáš od 1/1 se vkladem 15 000 + úrok snížený o odvedenou daň z příjmu. Do doby dalšího vkladu úročíš zase (4/365*355). Výjde Ti úrok do 21/12. Připočteš vklad 15 000 a dopočítáš úrok do konce rok, to je těch 10 dnů = (4/365*10) a z celkových ročních úroku ve druhém roce, t.j. do 21/12 + do 31/12 odečteš 15%. Teď mě možná matematici zatratí, ale postup je snad správný. To úročení je vždy podle počtu dní, když se navyšuje jistina vkladem další částky. Vycházíme z roční sazby 4%, kterou vydělíme počtem dnů v roce (dostaneme denní sazbu úroků) a vynásobíme počtem dnů, kdy se jistina nemění. Doufám, že jsem Ti moc nezamotala hlavu a páni profesoři a nebo matematici, zkuste to třeba vysvětlit líp. Jestli je to špatně, tak se omlouvám předem.
Já jsem to popsala laicky a teď k tomu přidám ještě něco učebnicového: home.zcu.cz/...
Lidko, popsala jste to moc pěkně, snad jen že denní úrok se počítá jako roční /360. Ale jak znám učebnice, tím "na konci roku" bylo myšleno 31.12., čímž se to celé dost podstatně zjednodušuje. Protože pak 31.12. další rok by tam bylo 15000 a 4% z 15000 mínus daň z úroku plus další vklad, tedy 15000+600-90+dalších 15000=30510 Kč. No a další rok to bude 30510 plus 4% z 30510 minus daň z úroku plus dalších 15000 atd.
Ano souhlas, díky. Já jsem vkládala vlastně podle praxe, že se většinou nevkládá až 31/12, kdy už se pouze počítá úročení a bankovní poplatky. Jinak by ten úrok byl asi pouze jeden den. Nebo by se neúročil ten poslední den v roce? A ještě jsem v tom mém příkladě počítala úrok za 10 dnů a mělo by to být spíš 11 dnů. Hezký den!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.