Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový asi hodně zvláštní dotaz . Na mém oboru máme ve 4. semestru máme jeden předmět, kterej je "pořádnej cedník" (úspešnost celkově za všechny termíny pod 10%). Profesor je hodně starý pán, který už nám na první přednášce důrazně vysvětlil, jak se mu nelíbí, že v dnešní době je tolik vysokoškoláků a že udělá vše proto, aby to dal co nejmíň lidem, ale o to teď nejde. Vím, že na naší školu přišlo hodně lidí z jiné VŠ, kde skončily a nechali si uznat předměty, které tam dostudovali. No a zjistila jsem si, že na VUTčku (já jsem na Mendelce) je tento stejný předmět uplně triviální. A teď tedy menší kalkul
šlo by jít jeden semestr studovat tam, tento předmět tam udělat a pak se vrátit a nechat si ho uznat? Jde mi hlavně o tohle:
Musí škola ten předmět uznat, nebo záleží i třeba na tomto profesorovi, který řekne ne?
Co musí člověk splnit, aby tam mohl studovat jen ten semestr? (jen nějaký určitý počet kreditů za semestr nebo i něco víc)
Je to vůbec reálný, jde to takhle nějak prostě?
Hlavně mi nikdo nepište, že to není čestný apod., těžko soudit, když toho pána profesora neznáte. On už je velice starý a jde na něm vidět, že už chce jen dělat problémy. Jednou například prý vypsal termín, na kterej se vůbec nedostavil a pak se každej dozvěděl, že v systému mají: "F - 1.pokus" apod
Děkuji moc za rady a tipy
Sice to nechcete slyšet, ale od studentky VŠ bych čekala korektnější přístup.
Jinak se obávám, že Vám škola "stejný" předmět v nižším rozsahu neuzná.
Asi se budete divit, ale ztotožňuju se s Vámi a na podobný dotaz bych odpověděla stejně. Sice jsem nechtěla být konkrétní, aby tady dotyčného v tom hned někdo nepoznal, ale abych Vám dokázala trefně odpovědět, tak musím: Jelikož jeho přísné hodnocení a dle mě i špatý přístup nevyhovuje né jen mě, ale i druhým, tak se skupinka studentů domluvila a společně zašla na studijní oddělení pro instrukce, kde? jak? kam? si stěžovat. Odpověď studijního: Tak jako prý každý rok: "Pan profesor je soudní znalec v mnoha oborech a škole vydělává a ušetří velké peníze, i když je blbý že vám to musím takhle říct, je to tak"... "prostě s tím nic nezmůžete"...
A teď moje odpověď k Vám: Od státní vysoké školy bych čekala korektnější a hlavně důstojnější přístup! Navíc, jako člověk, je dotyčný opravdu, opravdu jen "škodič" a vůbec mu nezáleží, zda se chcete něco naučit, zda vás třeba i daný předmět zajímá, ba naopak vám ho "znechutí" co to půjde...
Zdravím, co musí člověk splnit, aby mohl na druhé škole studovat semestr, to neporadím.
Ale předmět, pokud si ho chcete nechat uznat, musí mít stejnou či velmi podobnou náplň a stejné ukončení, kupř. pokud byste udělala na jedné škole jako ukončení zápočet, a na druhé škole byla požadována zkouška, tak to neuznají 100%.
doplněno 16.01.14 10:30:Hermino, protože dost dobře vím, jaké to je, když Vám profesor nechce dát zkoušku proto, že se blbě vyspal, zkusit to můžete. O nějaké férovosti nemůže být řeči, někteří profesoři dělají na studenty taktéž pěkné podrazy.
Při uznávání předmětů se vždy postupuje individuálně a není vůbec automatické, že se tak stane. Ve finále posuzuje obsah předmětu přímo katedra, pod kterou učivo spadá a může se tedy stát, že se k tomu bude vyjadřovat i dotyčný profesor. Pokud se jedná o předmět z jiné tuzemské školy, kdy je obyvkle možné si jednoduše zjistit, co bylo obsahem předmětu a zkoušky, se dá velice dobře dovodit, jaký bude výsledek. V případě nějaké exotické školy se může stát, že předmět neuznají jen z toho důvodu, že se nepodaří zjistit dostatek relevantních informací.
Co se týká podmínek, za jakých můžete studovat na jiné škole - to je otázka na jinou školu. Lze předpokládat, že vás nenechají jen tak studovat jeden předmět, spíše vás vezmou do prvního ročníku eventuelně s tím, že uznají některé absolvované předměty ze současné školy.
Můj osobní názor je ten, že se takový veletoč absolutně nemůže vyplatit a je lepší se pokusit předmět absolvovat. Taky jsem studoval a také jsem na pár takových vyučujících narazil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.