Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez roviny pravidelným čtyřbokým hranolem

Od: denny1 odpovědí: 12 změna:

ahoj, mohl by mi někdo prosím poradit vyřešit úlohu?

Zobrazte řez roviny UVZ s pravidelným čtyřbokým hranolem v základní poloze. Bod U leží na prodloužení hrany DD´za bod D´, bod V leží na úhlopříčce CB´tak, že platí 4 CV = CB´a bod Z na prpodloužení hrany AD za bod A .

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

0x

Přímka UZ nám určí průsečíky X1, X2 s hranami hranolu. Dále sestrojíme kolmý průmět bodu V do podstavy (bod V1). Bod P (stopník) získáme jako průsečík přímek UV a DV1. Průsečíky přímky ZP s hranami hranolu jsou další body X3, X4 řezu. Nyní již snadno dokončíme řez. Tak s chutí do rýsování.

Řez roviny pravidelným čtyřbokým hranolem
laik*
V cem je to kreslene? Vypada to hezky *palec*
x®

Je to geogebra: geogebra.org/...

laik*
Dik. *palec* Je to moc zajimavy program
denny1
hodnocení

děkuji za odpověď. a určitě má být ten bod V uvnitř na te uhlopřičce? ja jsem to pochopila že bude až za bodem C

laik*
V ma lezet na uhlopricce CB, takze nemuze lezet za body C nebo B. Ma to dobre. Snad jen, ze V by melo byt blize k C (v jedne pětině vzdalenosti CB.
denny1
hodnocení

v zápise to je uvedeno takhle 4 CV = CB´ , takže jsem to asi já špatně pochopila

laik*
To je pravda, ale to jen udava polohu na te uhlopricce. Uhlopricka je ta USECKA mezi body C a B, takze uz z toho jasne plyne, ze V nemuze lezet za C nebo za B.
x®

Já to chápu takto: 4 |CV| = |CB´| ⇒ |CV| = |CB‘|/4. Takže bod V leží v jedné čtvrtině úhlopříčky CB‘.

Chybu mám jen u viditelnosti. Úsečka X1X2 má být čárkovaně.

x®

A úsečka X3X4 má být také čárkovaně.

denny1
hodnocení

ještě jednou děkuji :)

laik*
Snad jen, ze V by melo byt blize k C (v jedne pětině vzdalenosti CB

Moje chyba. "V" ma lezet v jedne ctvrtine mezi C a B. Myslel jsem, ze v zadani je 4CV=VB, ale je tam 4CV=CB. Pomotal jsem to *zed*. "x" to ma spravne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]