Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je použití nahrávky z TV ve škole legální?

Od: matty* odpovědí: 13 změna:

Jako učitel bych rád obohatil výuku ukázkami z filmů, dokumenty či zajímavými pořady, které běží v televizi.
Nerad bych se ale dopustil něčeho nelegálního.
Mohu tedy použít nahrávky z TV ve vyučování či při zájmové aktivitě ve škole? Případně co použít lze a co ne?
Za vaše názory děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Odpověď je jednoduchá.Obraťte se na OSA a ti vám na základě přesného výpisu a popisu uměleckého díla buď doporučí sepsání žádosti o produkci,nebo,pokud je to pro školu,tak pravděpodobně umožní volnou reprodukci,je na to asi vyjímka.

Vladimíra Fábiková - vedoucí odboru
napsat e-mail
Jana Francová - zástupkyně vedoucí odboru
tel.: 220 315 303, fax: 220 315 311 napsat e-mail
Helena Brixiová
oddělení spolupráce s úřady a evidence plateb pořadatelů
tel.: 220 315 230, fax: 220 315 311 napsat e-mail
Marie Chválová - kina
tel.: 220 315 211 napsat e-mail
Rozdělení jednotlivých pracovišť
poskytování licenčních smluv
regionální pracoviště Praha a Střední Čechy
regionální pracoviště Ústí nad Labem
regionální pracoviště Brno
regionální pracoviště České Budějovice
regionální pracoviště Havlíčkův Brod
regionální pracoviště Hradec Králové
regionální pracoviště Karlovy Vary
regionální pracoviště Ostrava

Ty e-maily jsou asi na těchto pracovištích.

JABRAKA

toni*
hodnocení

2x

Pane učiteli,

nejste soukromník. Tudíž máte nad sebou schopné nadřízené /ředitel, školní inspektor, ministerstvo/, kteří vám přesně musí sdělit co máte dělat. Tím pádem je odpovědnost na těch, kteří za to mají přiměřené platy. Doporučuji písemnou formu otázky i odpovědi. Hezký víkend.

janas*
hodnocení

1x

Dobrý den,

bohužel se nevyznám v oblasti autorských práv apod., ale pokud si dobře pamatuji, tak nám na ZŠ i SŠ učitelé běžně o hodině video pouštěli. Vyučující na češtinu nám vždycky nahrával ukázky filmů, které byly natočené na motivy nějakých knih a když jsme je probírali, tak nám je pouštěl. Myslím, že by s tím tedy problém neměl být, ale je to pouze laický názor.

matty*
hodnocení

Ano, já vím, že se to běžně dělá, stejně jako si lidé stahují filmy, muziku a software z internetu, ale zajímá mne právě, zda je to nebo co přesně je a co není legální. Už třeba proto, že se to děje na profesionální a ne na soukromé úrovni.

janas*

No ve své úvaze jsem vycházela z toho, že už se o to jistě některý z těchto pedagogů zajímal a že pokud by to bylo ilegální, tak by to nejspíš nedělal. Rozhodně si ale nemyslím, že stahování z internetu a pouštění nahrávaných pořadů ve škole je to samé.

Uvědomuji si, že jsem Vám svou odpovědí vůbec nepomohla, ale protože se mě tato problematika bude také jednou týkat, tak jsem se pokusila na toto téma alespoň rozpoutat diskuzi. Jinak mě ještě napadá, že tento případ by mohl spadat pod tzv. fair use, kterému odpovídá v ČR Omezení autorského práva. Jeho znění jsem našla zde: sites.google.com/... Nejsem sice odborník na právo, jak už jsem psala, ale nevidím důvod, proč bych se nad tím nemohla zamyslet a pokusit se vyhledat si informace :)

matty*
hodnocení

Má reakce nebyla myšlena tak, že by odpovídat měli pouze odborníci. Pokud tak vyzněla, omlouvám se. Jsem rád za Váš názor i rychlou reakci.

janas*

Nemusíte se omlouvat, neberu to nijak špatně... Pokud zjistíte k této problematice nějaké vyjádření odborníka, budu moc ráda, když se o něj se mnou podělíte - dost mě zajímá, jak to tedy nakonec je.

Děkuji

ackar*
hodnocení

1x

Mám takový pocit, že jsem někde četl, že školy jsou uvedeny v nějaké výjimce a tím pádem byste měl mít právo projekci ve škole. Možná melu kraviny, ale opravdu si myslím, že pro toto platí, že výjimka potvrzuje pravidlo. Pokud má někdo více informací, budu rád když mě poučí - začíná mě to zajímat;)

celp*

Stahování a nahrávání pro svou potřebu je zatím legální.Stahování přes sdílené připojení(torrenty)je nelegální.Rozšiřování a veřejná produkce je nelegání.

ackar*

Na toto ovšem platí nějaká vyjímka... Pokud vím, tak je uveřejněna právě v níže uvedeném zákoně. Teď se mi to nechce hledat, ale až bude čas a nálada, tak se na to mkrnu.

alf*
hodnocení

0x
podlě mě to legální není viz zákon č. 216/2006 Sb.
celp*

Tady je něco málo pro zamyšlení: epravo.cz/...

matty*
hodnocení

Zdá se, že právě podle Vámi citovaného zákona to naopak legální je. ;) Viz zákon č. 216/2006 Sb. §31 odst. (1) písm. c:
"(1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo
c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;"

Méně jasné je to s pořízením nahrávky k těmto účelům. V zákoně č. 121/2000 Sb. jsem na to zatím nenalezl dost jasnou odpověď.

Jinak všem děkuji za inspirativní názory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]