Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Síly působící proti pohybu-příklad

Od: ma* odpovědí: 4 změna:

Mám problém s tímhle přékladem:

Po vodorovné podlaze posunujeme bednu o hmotnosti 80 kg. Jak velkou silou vodorovného směru musíme na ni působit, aby konala rovnoměrný pohyb? Součinitel smykového tření mezi bednou a podlahou je 0,7. [560 N]

Můj postup/úvaha:

Nevím, jak do toho mám zakomponovat to, že to má být rovnoměrný pohyb...znamená to, že a=0,

pak vím, že třecí síla Ft=f * Fp, Fp=síla podložky=tlak.síla, Fp=Fg=10

Tedy Ft=7 N...a to asi bude 7 * 80..ale nevím, proč to tak je...

Jak určit výslednou sílu F...Poradíte mi, prosím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tíhová síla je 800 N, krát součinitel tření 0.7 je třecí síla 560 N. Z toho vyplývá, že když budeš působit silou 560N, tak bude tvoje síla stejná jako odpor bedny, tudíž bedna nebude ani zrychlovat ani zpomalovat.

ma*
hodnocení

Jste zlato!

Ano, já vím *frajer*

Je to tak, jen snad upozorním, že k rovnoměrnému pohypu typu "klid" stačí každá síla menší než ta třecí, a že k rozpohybování bude třeba větší síly (klidové tření bývá větší, a i kdyby ne, tak nulová výslednice nedá nutné úvodní zrychlení. Ale to všechno jistě víte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]