Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat jestli se ještě naučím angličtinu,je mi 25let nějaké malé základy (par slovíček,nějaká věta)mám ze základky ale včera jsem si přečetl dvě věty jednou a pamatuji si co znamenají,zatím se chci naučit pouze mluvit prostě když pujdu po ulici a někdo na mě začne mluvit tak abych mu rozuměl a dokázal mu odpovědět
co myslíte má to cenu a naučím se ještě přes muj věk?Nebo na věku nezáleží?
Díky za rady
Začala jsem s mnohem, mnohem těžším jazykem v 27 letech. Dneska se zvládám jakž takž domluvit (fakt to jde pomalu, za první rok abeceda...), ale jakou z toho mám radost! Kdybych tehdy nezačala, dneska bych se mlátila do hlavy a říkala si - už jsem se mohla aspoň jakž takž domluvit, kdybych tehdy začala... NIKDY NENÍ POZDĚ! Jen do toho a hodně zdaru (Mimochodem vycestovat ven je vynikající motivace!)
Martine, vy ale nejste dítě. Děti se učí "od slovíček", protože nemají "vyryté mozkové dráhy", které by jim pomáhaly chápat systém - učí se tedy systém jaksi "mimoděk", spolu s nabalujícími se slovíčky. Vy ale jste schopen pochopit, jak (a proč) jazyk funguje, tj. neztrácejte čas jen slovíčky, učte se kontextově. Malinko gramatiky, pár slovíček, hned na nich procvičit gramatiku. Nerozdělujte takto, to není ani efektivní, ani motivující...
doplněno 11.01.14 22:03:Navíc, co to je všechna slovíčka? Celý slovník? Vemte knihu pro začátečníky a pěkně podle ní. Najděte si někoho, s kým budete moct procvičovat třeba online (online pen-friend?), na skypu apod. Koukejte na filmy s titulky, seriály s titulky... Čtěte jednoduché časopisy, zjednodušené verze knih. I v úrovni 1 jsou takové.
To jste mě pobavil - celý slovník? Tak hodně štěstí! Nedělejte si z nás legraci, prosím...
Samozřejmě že narazíte na slovíčko, kterému nebudete rozumět. Ale kontextově se vám lépe vryje do paměti. Než se naučíte slovník (jako že se ho nenaučíte), budete v důchodu. Lépe učit se fráze užitečné v reálném životě, ty obměňovat (např. nákup - kolik co stojí, v jakých to máte velikostech, vaariantách, příchutích, barvách apod., a situačně - oblečení, boty, hračky jídlo... = jedna gramatika, jeden typ frází, mnoho situací, nespočet slovíček), tak se nejlépe vybavíte pro pobyt venku. Slovníkem neztrácejte čas. Písničky, filmy - jakýkoliv poslech to chce, dostat jazyk do ucha...
Mimochodem jsem překladatelka. Myslíte si, že ovládám slovník? Ani omylem Při každé stránce do něj nesčetněkrát nahlédnu...
K domluve staci znat 1000 slov (pro jejich seznam hledaj "Basic English"). Ke kazdodennimu zivotu staci umet par tisic slov. Rodily mluvci pouziva 10-20 tisic slov a rozumi asi 20-40 tisicum slov (podle vzdelani). Naproti tomu jazyk obsahuje asi 100 tisic slov (jestli tak muzeme soudit podle francouzstiny, ktera si hlida svoji slovni zasobu). Ostatni slova do poctu, ktery se pro dany jazyk udava (typicky 200-250 tisic, ale anglictina 1 milion), jsou jina slova pro tu samou vec, vedecke terminy, technicke veci, vysoce odborne veci, prejata slova z cizich jazyku pro pojmenovani veci, pro ktera uz v tom jazyce existuje rodile slovo, atd.
Proste chci rict, ze ani rodily mluvci nerozumi vetsine (~ 80-90%) slov ze slovniku. Z tech, kterym rozumi, jich vice nez polovinu sam nikdy nerekne. I z tech, ktere by rekl, jich vetsinu rekne jen parkrat. Co mu tam zustane, je tech cca 3-4 tisice slov, ktere porad omila dokola, protoze mu staci k tomu, aby s nimi popsal vsechno, co pro svuj zivot potrebuje.
Podle mě jde ve 25 učení lépe než v 15 - minimálně soudím podle sebe (také je mi 25). Učím se rychleji a mnohem více si toho zapamatuji. Mozek už má nějaké zkušenosti a umí na ně navazovat, navíc má člověk větší motivaci...
To je určitě pravda. Osobně jsem na VŠ studovala jazyky (a dál v tom pokračuji) a jiné humanitní obory (filosofie, estetika apod). V těchto a jim podobných věcech se orientuji snadno. Ovšem např. matematiku, kterou jsem se od střední vůbec neučila, jsem načisto zapomněla. Navíc se mi jaksi úplně změnilo myšlení, a matematika (na niž jsem nikdy neměla nadání) mi do hlavy nejde.
Ale myslím, že to tak mají i děti - vzpomínám, jak mi vždy po prázdninách trvalo, než jsem se pořádně "rozučila".
To bylo opravdu vtipné. Kdyby tomu, kdo se ptá, bylo řekněme 60, tak se určitá obava, i když zbytečná, dá pochopit. Ale ve 25? K tomu se dá říct jen tolik, že to určitě chce změnit přístup, protože jasně, pokud někdo bude předem čekat, že něco nezvládne, je hodně velká šance, že to tak dopadne. Ale opravdu, zrovna angličtina je v dnešní době úplně nejjednodušším jazykem k učení pokud jde o dostupnost materiálů ke studiu díky internetu. Jinak slovíčka jsou pochopitelně důležitá, pro porozumění textu dokonce i víc než ta gramatika do určité míry, ale celý slovník do sebe jen tak někdo nenarve a ani by to nedávalo smysl. Podstatné je se co nejrychleji naučit ta nejfrekventovanější. A to pro angličtinu dělá jen relativně ne až tak obrovské množství asi jen 3000 slov, aby člověk rozuměl 95! % běžného anglického textu. To jde ne? To se dá třeba i za rok dva zvládnout. Nejdůležitější při učení jazyků ale je motivace. Ta ve škole kromě toho, že i metoda vázne, za moc nestojí a jen to je taky důvod, proč ve škole se málokdo jazyk pořádně naučí.
Dost záleží i na tom, co je cílem. Domluvit se v cizině? Dokázat číst knížky? Sledovat filmy? Psát odborná pojednání? Učit se pár základních frází je dobré tak pro turisty, ale jasně, úplně základní jsou dobrým obohacením slovní zásoby. No nic, každopádně můžu doporučit stránky Help for English. Tam je spousta věcí vysvětlených opravdu dobře. A na učení slovíček doporučuju program Anki.
Tak za pul hodiny jsem se naučil abecedu :D ze školy jsem si pamatoval jen (a,b,c) teď jí umím plynule celou i se skoro správnou výslovností a teď pujdou na řadu počítání a pak den-týden-měsíc-rok něco málo si taky pamatuji ze školy a tak takže to taky nebude problém,čím by jste potom pokračovaly vy?
asi spojky a předložky co,abych dokázal utvářet a poznávat věty?...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.