Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Píše se čárka?

Od: klavir* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den mohu se zeptat zda se ve větě : Ano, tak jediná věc , která mě uklidňuje píše před který čárka?
Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, čárka se tam píše.

Věta by mohla vypadat následovně: Ano, jediná věc, která mně uklidňuje, je ta, že zítra nemusím do školy, protože jsou jarní prázdniny.

hujer123*

jo, ale to " mně " není ve větě správně. Správně to má tazatel.

Sorry, moje chyba.

net

takze tam ta čárka je?

hujer123*

samozřejmě tam čárka patří

pt®

mě/tě uklidňuje...mně/tebe uklidňuje - anzionka to má také dobře. - pt

doplněno 09.01.14 18:07:

Zájména mě a mně: pravopisne.cz - tam jsem našla toto:

Při skloňování osobního zájména "já", si musíme zapamatovat že v 2. a 4. pádu používme tvar mě, ve 3. a 6. pádu naopak tvar mně.

Ukliňuje koho - co? 4. pád "mě". Hope, máš pravdu. -pt

hop®

Pavlo, nemá, mě/tě, mne/tebe, ale mně/tobě !

doplněno 09.01.14 18:11:

Pavlo, tady to máš komplet ;)
1. pád - já
2. pád - mě, mne
3. pád - mi, mně
4. pád - mě, mne
5. pád není, sám sebe neoslovuji :)
6. pád mně
7. pád mnou

tomasek*
hodnocení

1x

Před slovem "který" (která, které, kteří) se píše vždy čárka... Resp. nenapadá mě teď příklad, kdy by se před tím čárka nepsala.

hujer123*

Vždy ne, jsou vyjímky. například, když je slovo který na začátku věty : Který chytrák to sem položil? Nebo je před slovem který předložka: Do které kolonky mám napsat jméno? A příkladů bude jistě víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]