Nejste přihlášen/a.
Miklous, gramaticky je tvar "měli/y" prostě čas minulý, s tím nic neuděláte. To, že my takto v CS vyjadřujeme účelovou podmínku, jejíž logické vyznění směřuje do budoucna, je věc druhá. Ale gramaticky jde o čas minulý a tak to prostě je.
Shoda podmětu s přísudkem jinak ale skutečně platí vždy, ono jde spíš o to, že v přítomnosti/budoucnosti snad neexistuje tvar slovesa, kde by se projevila.
doplněno 07.01.14 23:52: Ildika - nikoliv formálně, ale gramaticky, jinak přesně správně
Ildika, souhlasím s určením přítomnosti x minulosti x budoucnosti celé fráze. Nicméně trvám na tom, že gramatický tvar slovesa samotného, tj. "měli/y", je prostě jasný čas minulý... To se snad shodneme (Analýzu podmínky szř nerozporuji.) Ale to je fuk, jelikož otázka i/y již byla zdopovězena.
Pu,opravdu to není minulý čas. Je to složený slovesný tvar - "abyste měli", jako takový se musí posuzovat vcelku.
U podmiňovacího způsobu (což je náš případ) rozlišujeme čas minulý "abyste byli měli" a přítomný "abyste měli". Ten minulý je samozřejmě poměrně zastaralý. V tazatelčině úryvku jde ale zcela jistě o čas přítomný, (třebaže jeho význam směřuje do budoucnosti).
doplněno 08.01.14 10:34: Je to příčestí minulé (L-ové příčestí)... Ale souhlasím s tím, že není třeba tazatelce zbytečně zamotávat hlavu, takže se to dá zjednodušeně vysvětlit i tím minulým časem.
Shoda podmětu s přísudkem platí vždy.
Ale jinak souhlasím s tím, že pokud je podmět nevyjádřený (nebo není zcela jasné, o koho se jedná), je vhodnější "i" i pokud by se v reálu jednalo o ženy.
Taky mě to dost zajímalo, protože jsem byla stejného názoru a někdo mi opravil koncovku jako shodu podmětu s přísudkem a mě to dost naštvalo tak jsem po tom začala pátrat, abych se mohla ohradit s důkazy..po nastudování pravidel jsem zjistila, že je to tak, že pokud máš sloveso v příčestí minulém (tzn. tvar slovesa jako by byl v minulosti) tak se to řídí shodou podmětu s přísudkem..tzn. i když je z hlediska času tento podmiňovací tvar slovesa přítomný čas, tak se řídíme shodou podmětu s přísudkem protože to sloveso mít je v PŘÍČESTÍ minulém..to je ten celý problém )
Miklous odpověděla téměř správně: Ve větě "Abyste měli klid" není vyjádřen podmět, pak se bere jako všeobecný, proto bude v přísudku i.
Ovšem v druhé části odpovědi se mýlí, shoda přísudku s podmětem neplatí pouze pro minulý čas. Přísudek se musí shodovat s podmětem i v podmiňovacím způsobu.
Aby děti měly klid. Aby ženy měly klid. Aby všichni měli klid. Aby muži měli klid. Abychom měli klid.
Děvčata,dámy,paní,aby jste měly klid,zavřete si dveře.
Chlapci,páni,muži,aby jste měli klid,zavřete si dveře.
Z toho plyne-ženy-Y.
muži-I.
Píše se měkké " i ", neboť zde není specifikováno, že by šlo o ženy a přednost má vždy mužský rod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.