Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestup na jinou školu, nebo ukončit studium?

Od: nonamer odpovědí: 7 změna:

Zdravim, řeším problém se současnou školou. Nevím co mám dál dělat, možná se na školu vykašlat úplně.

Chodím na IT obor. Z oborových předmětů a z fyziky vynikám. Vím toho o PC mnohem víc, než se vůbec učíme a dalo by se říct, že se stejně nemám co naučit. Problém mi ale dělají předměty, které s tímto oborem vůbec nesouvisí. Mám 4-5 z dějepisu, 4-5 z literatury a občas jsem ztracen i v občanské nuce - základy psychologie (jsem na konci prváku).

Nejradši bych školy úplně nechal, protože i když teď projdu, nebo dokonce projdu až do čtvrťáku, tak si jsem téměř jistý, že bych neudělal maturitu kvůli literatuře a pravděpodobně ani kvůli matematice.

Přemýšlel jsem o tom, že bych teď školu na rok úplně nechal, zaplatil bych si nějáký kurz angličtiny, naučil bych se opravdu na vysoké úrovni php a začal bych si vydělávat tvorbou webů na vysoké úrovni, třeba i během studia na škole (spíše učňák) do které bych po tom roce šel. (nebo bych ani nikam nešel)

Z tohoto vyplývá několik otázek:

1, Je možné najít kvalitní práci na místo programátora i bez školy, v které se stejně nic potřebného nenaučím?

2, Pokud bych dodělal prvák a po roce šel na jinou školu, tak půjdu zase do prváku, nebo udělám rozdílovky a budu pokračovat ve druháku?

3, Když nemám ani jednu střední školu hotovou, mohu využít např. dálkové studium, které se na nějákých školách nabízí?

Doufám, že jsem to sepsal srozumitelně a předem díky za odpovědi...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

3x

Jste inteligentní člověk (podle projevu), věřte mi, jednou by vás moc a moc mrzelo potkávat přihlouplé spolužáky ověnčené akademickými tituly! Když zatnete zuby, všechno půjde. Dějepis, literatura - to jsou jen překážky, které určitě s trochou vůle dokážet překonat! Vážně, ze zkušeností doporučuji nevzdávat to, vzdělání má velkou váhu, i když se třeba dokážete prosadit bez něj. Když překonáte SŠ, vrhnete se na VŠ, pouze technické předměty, uvidíte, že tam už se dostanete k věcem, které ještě neumíte.

Odpovědi na otázky:

1) možná ano, ale vzdělání přináší body navíc

2) možné jsou obě varianty

3) ano, lze to - ale těm nepopulárním předmětům se stejně nevyhnete, a navíc je budete muset zvládat po nocích při pracovním vytížení!

nonamer
hodnocení

Dekuji za odpoved, ale na teto skole uz zustat nechci. Opravdu je to uplne jine, nez jsem cekal a dejepis a literaturu se nenaucim.

Kdyz vidim nekde nejaky kus zdrojoveho kodu (programovani), tak hned logicky pochopim k cemu slouzi, i kdyz jsem ho treba nikdy predtim nevidel a zapamatuji si snadno vsechny pouzite prikazy a dokazal bych ho z hlavy podobne napsat. Proste vidim a hned si to pamatuju.

S cestinou a dejepisem to je neco uplne jineho... Zadna logika a musim se to proste naucit. Nejhorsi je, ze me to absoluutne nezajima. I kdyz se 6 hodin v kuse usilovne ucim dejepis, tak pak zjistim ze stejne nevim nic... Kdyz sectu vsechen cas, ktery jsem stravil ucenim druhe svetove valky, tak mi vyjde asi 16 hodin a nevim skoro nic. Literatura je na tom stejne. Ucit se to muzu jak dlouho chci, ale stejne se nic nenaucim, protoze me to absolutne nezajima.

Kdyz jsem na tuto skolu sel, tak jsem si myslel uz podle nazvu, ze bude opravdu hodne zamerena na PC. Bohuzel opak je pravdou. Ve vypocetni technice se ucime maximalne tak Word a Excel a v predmetu pocitacove systemy a site bereme vse jen tak okrajove abychom vedeli, ze neco takoveho existuje. Predmet programovani je jednou za 14 dni a to mi take nestaci, jelikoz chci jako programator pracovat.

Za cely skolni rok jsem se nenaucil nic krome par klavesovych zkratek ve Wordu (ktery stejne nebudu k nicemu potrebovat) a podle toho co jsem se vyptaval od druhaku, tak se nenaucim nic noveho ani v dalsim rocniku.

Kdyby to byla skola statni, tak bych se snazil skolu dodelat a kdybych neudelal maturitu, tak bych si z toho nedelal tezkou hlavu, ale nechci, aby za me rodice platily 20 000kc, kdyz je sance ze udelam maturitu tak 15%. To opravdu radsi budu doma a v klidu se ucit programovat, zaplatim si par kurzu a budu za 4 roky v programovani na vyssi urovni, nez rada vysokoskolaku.

Me jde jen o to, jestli se vyplati sedet doma a naucit se opravdu vyborne to, cim se chci zivit, nebo jestli mam ztracet cas tim, ze budu sedet ve skole a doufat ze ji dodelam a k necemu mi to bude...

dusatka*

No, ten dějepis a literatura - to je asi na všech školách, můj syn (teď studuje VŠ IT) chodil na průmyslovku a taky se to musel nadrtit (a přitom si přivydělával programováním), a nadrtit se to dá. Protože, i v tomhle oboru je dnes velká konkurence, a pořád přibývají noví a noví adepti, nemít ani maturitu, to se mi fakt nezdá rozumné. Nehledě na to, že na VŠ už se určitě nové věci naučíte. Já znám spoustu lidí, co nešli studovat, nebo školu nedokončili a pak toho moc litovali a taky dost lidí, co začínají studovat ve 40 aby to dohnali, ale ne každý má tu sílu několik let trávit víkendy ve škole a když přijde z práce, učit se.

S tím školným, to je jasné, to chápu, zkuste teda třeba státní školu, ale nechat to úplně plavat - fakt si myslím, že za pár let budete litovat, i kdybyste byl v těžkém balíku.

jarmik*
hodnocení

1x

Podle mého bez maturity můžete podnikat, ale hledat zaměstnání by bylo hodně těžké: představte si, že na místo, kam se budou běžně hlásit IT inženýři napíšete do životopisu "vzdělání základní".

Možná jste podnikatelský typ a ti nejúspěšnější často školu nedodělali, ale platí to pro vejšku, nikoliv pro střední. Pokud byste vzdal střední, je to už velké riziko, protože Gates, Brin nebo Zuckerberg se nestane úplně z každého, kdo by si to přál. A možná budete jednou odkázán najít si práci. A jak říkám: bez VŠ lze, ale bez maturity už je to na pováženou.

Jsem přesvědčen, že je to výzva ukázat charakter, že máte nějakou sebekázeň překonat překážku. Je potřeba postavit se tomu jako úkolu: mám tu složitou učebnici, která mě nebaví. Musím si z toho udělat jednoduchý nalejvací výpisek, který si zapamatuju, dovedu se naučit pár slov nazpaměť.

myse*
hodnocení

0x

No nevím, jak to bereš ty, ale tyhle předměty se naučit dají. vyrob si přehledné "taháky" ze kterých se můžeš učit. Nebo se prodávají knížky kde je učivo shrnuté - budeš se to muset naučit nazpamět.

1. kvalitní práci se základním vzděláním? na to zapomeň. To tě řadí na stejnou úroveň kopáčů... Jedině svou firmu a podnikat

2. to není tak jisté - musel bys dělat rozdílovky z hlavních předmětů

3. Dálkové studium je samozřejmě možné kdykoli, ale nevidím to reálně - už ted se ti nechce a to nemáš jiné povinnosti než se učit. Jak se donutíš potom, když přijdeš unavený po 8h z práce?

Moje doporučení je - dodělej školu za každou cenu. Snaž se a MAKEJ!

tomh*
hodnocení

0x

Studuji IT VŠ a do tohoto docela vidím. Přividělávám si jako programátor a rozhodně nečekej, že ti s učňákem půjdou naproti. Standart u programátorů je SŠ + praxe či VŠ bez praxe. Je nutné mít ale aspoň tu maturitu. Jinak, sám jsem na střední měl hodně krizí a vždycky jsem si uvědomil, že vzdělání je dneska potřeba a zaťal jsem zuby a pokračoval. Literatura je o naučení, matika je horší, ale co máme matiku na VŠ, tak se té středoškolské je směju. Hele kámo, kašli na nějaké odcházení ze školy, uč se, nelelkuj a dodělej to! Jazykovka je fajn, v IT světě jí hodně potřebuješ, ale bez maturity budeš nula, která bude zametat chodníky. Co se týká webovek, pokud se tím chceš živit, musíš mít reference či praxi, jako učňáka tě nikdo chtít nebude a pokud budeš chtít dělat na živnostňák, nikdo si od tebe web nenechá udělat, pokud neuvidí, co jsi dokázal apod.

Kdybys byl můj syn, tak bych ti flákl, ni ve zlým, ale opravdu vymýšlím kraviny. Hele sám to znám, miluju počítače a studoval jsem na SŠ s chemickým zaměřením, byl to pro očistec, ale nevzdal jsem to. Literatury jsme měli strašně moc a nejhorší na tom je, že se mi to nechtělo učit, protože jsem veděl, že po matuře to vybleju z hlavy a bude mi to k ničemu. Hele prostě nějak proplouvej, na maturu se nauč od každý otázky půlku a máš to v kapse. Státní matury se neboj, hodně se to nafukuje, ale co se týká češtiny, tak tam je jen sloh a literatura bude v podobě testu (a,b,c,d.), což je v poho...nebuď jak baba a jdi do toho.. :)

crazim*
hodnocení

0x

Teď se Ti třeba zdá škola těžká, ale ze své zkušennosti vím, že může být i hůř! Zkus zatnout zuby a vydržet to. Každý zaměstnavatel se nejdříve podívá na životopis, co jsi vystudoval atakdál. Nepodceňuj vzdělání, to Ti nikdo nevezme. Ale všechno je stejně na Tobě tak přeji hodně štěstí :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]