Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stereometrie úlohy - postup výpočtu vysvětlit

Od: kubaronaldo7 odpovědí: 6 změna:

Zdravím, potřeboval bych pomoci s příkladem. Předem děkuji :)

Zobrazte řež roviny KLM s pravdelným šestibokým jehlanem VABCDEF. K je vnitřní bod hrany AF, bod L je střed hrany BV a M je vnitřní bod hrany CV takový, že platí 3 CM = CV.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x
Popisu jen zacatek reseni, protozepak se to jen opakuje a chci, abys taky neco udelal sam:

1. nakresli si to
  2. vzdycky se spojuji body, ktere lezi v jedne rovine
  3. bod L a M lezi v jedne rovine, takze je muzes spojit hned
  4. chceme spojit K a L. Kvuli tomu musime zjistit, kde se protinaji roviny podstavy (kde lezi K) a BCV (kde uz mame rez LM).
  5. protahneme BC na obe strany
  6. protahneme LM
  7. bod, kde se tyto 2 protahle primky protnout, oznacime R
  8. R lezi jak v rovine podstavy, tak i BCV
  9. Muzeme spojit KR (lezi v jedne rovine, v rovine podstavy)
  10. kde KR protne AB, oznacime S (jestli protne AB zalezi na tom, kde jsi si ty body KL namaloval).
  11. S lezi v rovinach: ABV a podstave (ABCDEF)
  12. muzeme spojit SL (lezi v jedne rovine)
  13. Uz mame rez KSLM jehlanem
  14. chceme zjistit rez stranou EFV
  15. protahneme EF
  16. protahneme SA
  17. prunik oznacime T
  18. T lezi jak v podstave, tak v EFV
  19. dale si uz nejsem jisty, jestli to mam spravne. Tak snad jsem to jeste nezapomnel *nevi*
  20. bodem T vedeme paralelni primku s LM
  21. prunik paralelni primky s FV oznacime U a prunik s EV oznacime V.
  22. UV je rez rovinou EFV
  23. spojime KU (lezi v jedne rovine)
  24. bodem T vedeme paralelni primku s SL
  25. prunik s DV oznacime W
  26. spojime WM
  27. Mame vysledny rez SMLMWVU jehlanem

Jak jsem psal, nejsem si jisty, jestli se ty paralelni primky mohou delat na jehlanu. Vim, ze by snad mely jit na hranolech.
kubaronaldo7
hodnocení

Díky za řešení, ale ten body SL nelze spojit, protože nejsou v jedné rovině. Od toho se odvíjí, že dál to tahkle nezle řešit. Děkuji za nové řešení :)

luke237

Tobe KR neprotina AB? Jestli ne, tak si zvol L asi tak ve tretine BV, blize k B. To ji zajisti, ze LM bude smerovat "dolu" smerem k A.

Jak jsem psal, zalezi to na tom, kde na osach si ty body KL zvolis (M je dano). Ja si nakreslil K zhruba uprostred FA a to L asi v 1/3 mezi BV, jak jsem psal. Jestli si to ale chces zvolit jinak a nebudes tak moci pouzit muj postup, to je tvoje vec ;)

kubaronaldo
hodnocení

Ne KR mi protíná akorát CD. Od kterého vrcholu začínáš popisovat podstavu písmenem A? Já to totiž mám u vrcholu, který leží nejvíce vlevo.

luke237

Aaaaa, uz to vidim! Udelal jsem tam chybu! Prehledl jsem, ze L je zadano, ze ma byt uprostred BV a tak ze M je tak ze 3CM = CV (ja to nakreslil 3CV=CM) *zed*

Takze ten muj postup je nanic. Snad jen pro studijini duvodu si nakresli tu moji situaci a podivej se, jak se to resi a treba si z toho neco odneses. Zakladem je, jak v tom navodu nekolikrat pisu, ze vzdy muzes spojit jen body, ktere lezi v jedne rodine. Je dobre si uvedomit, ze vyznacene hrany hranolu jsou vlastne pruniky 2 roivny (at uz 2 sousednich sten nebo nejake steny a podstavy). Takze jestli v takovychto rovinach nemas 2 body, tak tu hranicni primku muzes prodlouzit a podivat se, az kde se ti protika s tou hledanou rovinou.

luke237
ja to nakreslil 3CV=CM

Sakra, ase to mam blbe *zed* Melo byt: 3MV=CM (tedy ten bod M lezi ve 3/4 smerem nahoru na te hrane CV. To jen pro pripad, ze chces sledovat ten muj postup na te situace a rozlozeni body, ktere jsem si (spatne) nakreslil ja, abys pochopil ten postup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]