Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda tu není někdo kdo by mi vysvětlil názvolsoví hydrogensolí, Díky moc. A taky jsem narazil na jeden vzorec u kterého nedokáži určit vzorec je to : Ni(NO3)2 přišel jsem na to že je to dusičnan ... ale výchází mi niklatý což je blbost :D
Soli vznikají tak, že se v kyselině nahradí jeden nebo všechny vodíky jiným kationtem. U vícesytných kyselin může dojít k náhradě jen jednoho nebo dvou vodíků. V názvu soli se pak podstatné jméno, odvozené od názvu kyseliny, doplní předponou hydrogen- a případně ještě latinskou číslovkou, poku je těch nenahrazených vodíků víc. Příklady:
H2SO4 = H+ + HSO4- hydriogensíran, na př. NaHSO4 - hydrogensíran sodný, Ca(HSO4)2 - hydrogensíran vápenatý.
H3PO4 = H+ + H2PO4- dihydrogenfosforečnan, KH2PO4 - dihydrogenfosforečnan draselný
H3PO4 = 2H+ + HPO4- hydrogenfosforečnan, CaHPO4 - hydrogenfosforečnan vápenatý, K2HPO4 - hydrogenfosforečnan draselný
H2S = H+ + HS- ; Ca(HS)2 hydrogensulfid vápenatý.
Stačí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.