Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovni uloha

Od: petrik09789 odpovědí: 9 změna:
Jirka, Míša, Petr a Saša skákali do dálky. Saša skočil 135 cm, Petr skočil o 4 cm více než Jirka, Jirka o 6 cm méně než Míša a Míša o 7 cm méně než Filip. Navíc Filipův skok byl přesně v polovině mezi tím Petrovým a Sašovým. Zjistěte, kolik cm skočili jednotliví chlapci.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Zjistěte, kolik cm skočili jednotliví chlapci
Ale my nemáme domácí úkol, to máš asi ty. Nebo nám to dáváš příkazem a já příkazy nenávidím. A nebo jsi možná chtěl pomoct s řešením, ale doma tě nenaučili slušně požádat, poprosit atd. Takže makej sám.

luke237
To "Zjistete, kolik ..." bude zrejme doslovna citace ze zadani slovni ulohy.

luke237
hodnocení

0x
Oznacim si jednotlive chlapce pismeny podle zacatku jejich jmen a sestavim si rovnice (vyjde 5 rovnice pro 5 neznamych) :

1. s=135
  2. p=j+4
  3. j=m-6
  4. m=f-7
  5. f=(p+s)/2

• Dosazim ctvrtou do treti: j=f-13
  • Tu do druhe: p = f-9
  • tu do pate: f = (f-9 + 135) / 2 &rarr: f=126
  • zpetne dosadim do puvodni ctvrte, treti a druhe a vyjdou mi vysledky.
petrik09789
hodnocení

Děkuji Luke za odpověď a zároveň se velice omlouvám za neoslovení a nepoděkování za prosbu o pomoc s domácím úkolem mého syna, jelikož si nevíme rady s ním :( a poprosím Luke ještě o vysvětlení čtyř odrážek jedná se nám spíše o tu třetí odrážku &rarr, děkuji moc...
luke237

Treti odrazka opravdu neni nie sloziteho.

Vysvetleni: do pate rovnice dosadime vysledek z druhe odrazky a prvni rovnice a vyjde nam rovnice: f = (f-9 + 135)/2 . Po jejim vyreseni vyjde f=126. Zbyle hodnoty (m,j,p) lze lehce dopocitat prostym dosazenim (m=119; j=113; p=117)

luke237
Jestli vas zarazila ta sipka ("*rarr;"), tak se omlouvam. To je jen moje zkratka za "po vyreseni vyjde ...".
luke237
Koukam, ze se mi uz dvakrat podarilo udelat preklep v kodu te sipky a proto se ani jednou nezobrazila. *zed* Takze jeste jednou, at se to naucim: →
petrik09789
hodnocení

Děkujeme moooc Luke :)
lukas237
Neni zac. Hlavne ze jste pochopil ten postup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]