Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Viset nebo vyset?

Od: seti odpovědí: 15 změna:

ahoj,
píše se viset nebo vyset? Jak je to prosím správně a proč, díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

Ahoj, píše se viset i vyset ! Jsi cizinec, nebo čech? A kolik Ti je let. Viset je činnost tělesa, které je zavěšené a vyset je možné semeno. Čerstvá semena byla vyseta. třeba...

hodnocení

2x

Píše se viset na skobě na zdi

a taky se píše

vyset obilí na pole.

A pokud nenapíšeš sousilou větu, ve které je slovo použité, tak ti nikdo neporadí. Zkus se příště při položení otázky více zamyslet.

hodnocení

1x
.Ahoj:)Hodiny visi na zdi-mekke. Vysel na zahrade rostliny-tvrde.

hodnocení

1x

Vidět, viset,vinout, viklat, vítězit, vidlička - to nás vždycky na škole učili jako básničku - všude měkké i ;)

doplněno 05.01.14 09:12:

Btw u toho obilí vych v tomto tvaru řekla spíše vysít než vyset..ale o.k. ;)

doplněno 05.01.14 09:15:

Tak jsem to našla..správně je opravdu vysít obilí - vyset je hovorový tvar ;)

doplněno 05.01.14 11:02:

@lesi2311: to byla reakce na colomba ;)

ale tak slovo "vyset" nemusí být hovorový tvar. jako ano, správně je třeba "musím vysít hrách.", nicméně zrovna tak mluvnicky správně je "hrách byl vyset."

Paradox je že já, který jsem měl čtyřku z češtiny tady radím ostatním v záležitostech pravopisu.

To by mne ve škole v hodinách češtiny nikdy nenapadlo.

laik*
On je rozdil vedet, jake "i" se pise ve slove "viset" a umet hovorit 15 minut o Majovcich a jejich prinosu k ceske literatura *sok*

@coklit: Ale baže je vyset spisovné. Viz

Že vy jste to zadala do gůglu a klikla na první odkaz? ;)

A taky by šlo napsat (s malilinko jiným významem) osít:

Pole jsou oseta. Tatínek je osel. *smich*

BTW Vyset je hovorový tvar infinitivu, ale taky příčestí trbné, jako u těch polí. No a když dotaz je tak neúplný, tak kdo ví...

lendak*
hodnocení

0x

viset na stromě...a vyset např.hrách(na poli)..stačí?: D

etanna
hodnocení

0x

Vyset (obilí) - předpona vy- (k "sít, set") -> vyjmenované slovo -> tvrdé y

Viset (něco visí, třeba obraz) - je to v kořenu "vis" -> měkké i

jarina
hodnocení

0x

když jsem četl vyset, hned jsem usoudil, že je to chybné... pak až jsem se dočetl že je to od vysít sazenice... i když set na mě působí jako z nějakého nářečí.

"...je to od vysít sazenice..."

Až na to, že sazenice se nesejí, sazenice se sází ;). Takže když už, tak vysadit sazenice.

Hrách je třeba vysít, a když jsem hp vysel (a kolega svúj díl vysil)je vyset.

jaryna

Jak se sazenice vysívají? Možná, že visívají v tašce někde na hřebíku, než se začnou vysazovat - od toho se nazývají sazenice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]