Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MO z9-I-4

Od: jirkatefli odpovědí: 12 změna:
poradite prosim ulohu?...
je to letosni mo a ja si s tim nevim rady
je to uloha z9-I-4 ta s tim pravouhelnikem...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak především bych doporučoval dát odkaz nebo raději přímo zadání; chcete poradit a po rádci chcete ještě, aby sám pátral po internetu, s čím vlastně?

No a k radě: neznáte rozměry obdélníka, tak bych si je oznašil a a b, no a uvědomil bych si, že trojůhelník ABD je nejen shodný s trojúhelníkem GHD, ale také je podobný trojúhelníku ACK, s (opět neznámým) koeficientem k.

To je má rada, a teď přemýšlejte vy.

MO z9-I-4
jirkatefli
hodnocení

co vsechno si muzu zmerit?...

Nic

doplněno 04.01.14 19:48:

Možná orientačně, sám pro sebe, cokoliv, ale nic z toho nemůžete použít pro řešení úlohy. V úloze nemáte žádný rozměr zadán, takže vaše řešení s žádným počítat nemůže. Hledáte poměr, ten bude bezrozměrný, a může být vyjádřen nějakým absolutním číslem, případně násobkem poměrů něčeho v tom obrázku, například když si označíte a,b strany toho velkého obdélníka, může ten poměr být vyjádřen jejich poměrem a:b (neříkám, že to tak je, dokonce vám prozradím, že to tak není, to jen pro ilustraci), ale jaký ten poměr je, to je právě váš problém. Jistě, můžete si udělat dva tři obrázky, tam si změřit vše a následně podle toho výsledek vytypovat, ale dokázat by se musel bez těchto měření, a prozradím vám, že to nevidím jako nejlepší cestu.

jirkafidel
tak to tedy nevim jak to resit...

Tak ještě jednu radu, ta by podle mne měla stačit: vypočtěte strany těch obdélníků ABFE, FHKJ pomocí veličin a =|AC| , b = |AI| a pomocí koeficientu podobnosti trojůhelníků ABD, ACK (tedy jako poměr jejich odpovídajících stran, z nich vypočtěte obsahy a podělte je. (Tyto veličiny samozřejmě neznáte, zavisí na konkrétní volbě obrázku, a tak musíte počítat s obecnými čísly.)

Ale víc už neporadím, s tímhle návodem už je to až směšně lehké.

jirkatefli
hodnocení

omlouvam se ale jsem zvykly pocitat s cisly proto v teto uloze nic nevidim...
luke237
A jaky je rozdil jestli pocitas s cislem napr. "12" a situaci, kdy misto toho pocitas s pismenem napr. "a"? Rozdil v tom zadny neni. Scita se to, odecita, nasobi a deli uplne stejne.
jirkatefli
hodnocení

nenapovite jeste vysledek?
stejne jde o postup...
luke237

Tak jsem to ted spocital. Na treti pokus jsem ten vypocet dokazal zjednodusit na 4 upravy (4 radky vypoctu). Vyslo mi, ze jsou stejne, tedy ze jejich pomer je 1.

Napoveda:

1. vyjadri si pomer stran maleho trojuhelnika jako pomer stran celeho obdelniku
  2. Obsah obou obdelniku pocitej jako delka cele strany velkeho obdelnika minus strana maleho trojhelniku krat druha strana maleho trojuhelniku

Udelej z toho pomer a zjednodus ho.

Melo by ti vyjit 1.

jirkatefli
hodnocení

jak je to mysleno ze mam vyjadrit pomer stran maleho trojuhelnika jako pomer stran celeho obdelniku?
a jakeho obdelniku?...
luke237

Pomer stran treba toho maleho trojuhelniku vlevo nahore je: (DB)/(BA) = ... (sem se snaz dosadit nejaky vztah, ktery bude obsahovat strany velkeho obdelnika, tedy nekterou ze stran (IK), (KC), (CA), (AI).

Ve svem popisu jsem "obdelnikem" nazyval ty mensi obdelniky, ktere mas spocitat a "velkym obdelnikem" pak ten cely obdelnik (IKCA).

luke237
hodnocení

0x

Jeste musim doplnit stejne jako u kazde jine otazky z olympiady - olympiada je nepovinna a neni zapotrebi spocitat vsechny ulohy.Olympiada je urcena spise zakum, kteri maji o dany predmet zajem a maji pro nej vlohy. Jestli ti pripada, ze je to nad tvoje sily, tak misto toho delej radeji neco, co ti jde lepe.

Kazdy proste jsme dobri na neco jineho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]