Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Několik úloh z Bělouna pro ZŠ

Od: nezlobte odpovědí: 4 změna:

Zdravím. Dostáváme za dú ulohy ze sbírky matematických úloh Františka Bělouna. Vypočítala jsem cca půlku a nad tím zbytkem si furt lámu hlavu, naši na matiku nejsou a není nikdo, kdo by mi poradil. Bádám nad tím už týden a někde dělám naprosto banální chybu, ale je problém v tom, že nevím o jakou chybu jde. Ty úlohy nejsou zase tak těžké, ale já je vypočítat nedokážu. Připadám si fakt hloupě. Kdyby jste byli někteří ochodní a pomohli by mi byla bych velmi vděčná.Vím výsledky, ale potřebuju postup. jde o tyto úlohy:

1)Podlaha čtvercové místnosti je vydlážděna 2 209 čtvercovými dlaždicemi o straně 0,11 m. Jaké rozměry má podlaha?

(výsledek:5,17 m)

2)Délky stran obdélníku jsou v poměru 5:12 a obvod obdélníku je 238 cm. Vypočítejte délku úlopříčky.

(výsledek: 91 cm)

3)Vypočítejte výšku rovnostraného trojúhelník s délkou strany a=3,6 cm.

(výsledek: v=1,8 x 3cm 3,1cm)

4)Vypočítejte obsah rovnostraného trojúhelníku, jehož strana má délku 2,0 m.

(výsledek: S= 3m2 1,7 m2)

4)Vzdálenost středu kružnice, jejíž částí je kruhový mostní oblouk, 35 m.

(výsledek: 12 cm)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x
Ulohy to jsou opravdu primitivni.

1. jedna dlazdice ma rozmery 0,11 krat 0,11 metru. Jeji obsah je tedy 0,0121m2
    2209 dlazdic ma celkem obsah 26,7289 m2
    ctverec o tomto obsahu ma stranu: odmocnina (26,7289) = 5,17m
  2. strany jsou: a=5x a b=12x. Obvod je 2(a+b)= 34x = 238 → x = 7; strany jsou a=35; b=84cm;
    uhlopricka je odmocnina (a2 + b2) = 91cm
  3. Pythagorova veta
  4. dalsi Pythagorova veta
  5. zadani s mostnim obloukem nerozumim

k2
hodnocení

0x

Muzu se zeptat na rocnik? Ulohy jsou to opravdu jednoduchoucke.

1)Ze vzorce na vypocet plochy ctverce spocitate pocet dlazdic na 1strane. Pocet dlazdic vynasobite delkou jejich hrany

2) Ze vzorce obvodu obdelniku urcite soucet delky stran (a+b), ty pak rozdelite v danem pomeru. Uhlopricka je prepona 3uhelnika o stranach a,b.

3)Vyska tvori odvesnu pravouhleho 3uhelniku s odvesnou a/2 a preponou "a".

4) Vizte vyse

4)Nechapu zadani.

hodnocení

0x

Předchozí odpovědi jsou vyčerpávající, snad bych jen doplnil, že úlohy 3, 4 lze řešit též dosazením do vzorců (viz třeba amapro.cz/...¨, které se ovšem dokazují právě pomocí té zmíněné Pythagorovy poučky.

A jen pleonasticky doplním, že poslednímu příkladu taky nerozumím; který příklad z Bělouna to je?

nezlobte
hodnocení

děkuju vám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]