Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lomené výrazy

Od: vasekk* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, jako samouk zkouším v matematice příklady. Zasekl jsem se u omených výrazů. Začnou mi dělat problém když tak mám plno různých jmenovatelů. U příkladů jsou i výsledky, ale já nevím postup. Mohl by jste mi prosím poradit?

1. příklad

1 - 1

x 2x

1 - 1

x2 2x

2. příklad

2a _ c _ 3a2 _ 2bc _ 3a _ 5a _ b _ 4b+ a

4c 6cd b b 8b

3. příklad

a2b - 4b3 . a2b

3ab2 a2 _ 2ab

4. příklad

1 - 1 - 3x

6x _ 4y 6x + 4y 4y2 _ 9x2

5.příklad

x - x

y-1 2-2y

6. příklad zde jsou závorky

toto je celé v zvorce b - 2 + a konec závroky : závorka b - 2 + a konec Z

toto je celé v zvorce a2 + ab a + b b2+ab konec závroky závorka a b konec Z

moc Vám děkuji

1 - 1

x 2x

1 - 1

x2 2x

2. příklad

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V tomhle podání je to dost nečitelné. Teda alespoň já se v tom nevyznám. Nelo by to třeba přepast na papír a poslat to naskenované? Nebo to alespoň vyfotit?

doplněno 29.12.13 18:37:

*Nešlo

*přepsat

Ono je to těžké, když tazatel ani neví, kde je na klávesnici závorka, a musí ji opisovat slovy. Možmá bych to rozšifroval, ale nevím nevím. Pro tazatele by to mělo být snadnější.

vasekk*
hodnocení

omlouvám se. Boužel scaner mám rozbitý. Jinak to nešlo.

jpeg.cz/...

jpeg.cz/...

Ty příklady jsem omylem napsal v jiném pořadím.

luke237
Poslal jsi jen odkazy na nahledy. Radeji sem prekopiruji primo ty obrazky, aby to lidi nemuseli hledat.
Lomené výrazy
Lomené výrazy #2
luke237

Navod: Treba u toho prvniho prikladu mas jmenovatele: 4a, 6ab, b, 2b, 8b.

Kdyz si to rozlozis na uplny zaklad, tak mas: 2.2.a, 2.3.a.b, b, 2.b, 2.2.2.b

Spolecny jmenovatel tedy musi obsahovat: kompletni prvni vyraz ("2.2.a"), z druheho vyrazu musi obsahovat "3" a "b", protoze to ve spolecnem jmenovateli jeste neni (doted tam mam jen to "2.2.a" z prvniho jmenovatele). Ze tretiho jmenovatele ("b") nemusi prebirat nic, protoze to "b" uz ve spolecnem jmenovateli je (pribylo tam z druheho jmenovatele), ze ctvrteho jmenovatele ("2.b") taky nic nepribyde, protoze jak "2" tak "b", uz ve spolecnem jmenovateli je a z pateho jmenovatele ("2.2.2.b") ke spolecnemu jmenovateli pribyde jedna "2" (zatim jsme meli ve spolecnem jmenovateli jen dve "2", ale v tom patem jsou tri, takze jednu musime pridat).

Nas vysledny spolecny jmenovatel je tedy: 2.2.a.3.b.2

Podobne je to i u dalsich prikladu.

vasekk*
hodnocení

Moc se omlouvám. je už mi to trapné

u toho 4. příkladu co jsem napsal jak tam dál? toho 3. jmenovatele rozložím podlém vzorce...

Pokud jsem to dobře přečetl, třetí jmenovatel je 4y² - 9x² a užil bych vzorec pro rozdíl čtverců

vasekk*
hodnocení

Poslwxdni otazk.phli by jste mi napaat poatup na prespoalwd.i peimlas? Je fo twn a temi zavodkami
e
vasekk*
hodnocení

Mohly by jste mi napsa poatup na predposlwdni priklad? s temi zavorkami
dekuji
k2

V prvni zavorce u prvniho vyrazu ve jmenovateli vytknete "a", druhy jmenovatel nechate a u tretiho jmenovatele vytknete "b". Spolecny pak bude ab(a+b).

Ve 2. zavorce je spol. jmenovatel ab.

vasekk*
hodnocení

1. jmenovatel je a(a+b)

2. jmenovatel je a+b

3. jmenovatel je b(a+b) - ten jsem otočil -1

těd ty jmenovatele musím spojit takže to bude

(a+b)?

Děkuji

k2

ad3: Pozor! Nic (-1) neotacite! b(b+a)=b(a+b), obe "pismenka" maji kladne znamenko.

Spolecny je pak ab(a+b), pricemz prvniho citatele budete nasobit "b", druheho "ab" a tretiho "a".

hankadvorakova
hodnocení

0x

zkus třeba vytýkat, pokud víš jak na to :) - já vím co s tím dělat, ale neumim ti to vysvětlit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]