Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych si urovnat v hlavě jeden vzoreček, který mi nedává trochu smysl. Mám příklad, kde je vodorovný vrh z nějaké výšky, určitou rychlostí. Posun v Y ose je uvedený, jako H - 1/2 g*t^2 a mi není úplně jasné, kde se tam vezme ta jedna polovina, protože pokud si vyjádřím dráhu z rovnice pro zrychlení, tak mi to vychází jen jako g*t^2.
Zkusíme se obejít bez integrálního počtu:
Počáteční rychlost u volného pádu v0 = 0; konečná rychlost je v = g*t.
Průměrná rychlost během volného pádu je vp = (v0 v)/2 = (0 g*t)/2 = 0,5*g*t
Dráha s = h = vp*t = 0,5*g*t*t = 0,5*g*t^2
Podobné řešení vyjde i s pomocí grafického řešení. Pokud na osu x vyneseme čas t a na osu y rychlost v, pak grafem závislosti rychlosti na čase je přímka v = g*t, která prochází počátkem. Dráhu zobrazuje plocha pravoúhlého trojúhelníka. který ma strany t a v=g*t a odvěsnou je část zobrazené přímky od t=0 do t. Plocha tohoto trojúhelníka je S = 0,5*g*t*t = 0,5*g*t^2
Stačí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.