Nejste přihlášen/a.
Tak co třeba úloha Z9_I_5 pro jistotu , abych předešel nedorozumění, ji sem opíšu):
Eva řešila experimentální úlohu fyzikální olympiády. Dopoledne od 9:15 provádělaTa dopolední tabulka je tam jen jako mustr, úloha se týká jen té odpolední. Pokud nějaké řešení najdete, zkuste ho sem napsat.
Teď jdu pryč, ozvu se.
0 Ito je možnost, a pokud to tak vyjde, ... Jiná věc je, že bych se vždy snažil najít nějaký postup, který by nutnost dosazovat vše nějak zredukoval. Ale například problém 4 barev byl řešen počítačem. Zhruba řečeno, nejprve byl převeden na poměrně velké, leč konečné množství "základních" typů a ty pak byly prověřeny počítačem. Takže bych doporučil při řešení uvést aspoň algoritmus, který zaručuje, že žádnou možnost nevynechám, (Ono to vlastně nejde, ale pokud úlohu doplním o rozumnou podmínku, že ty časy jsou vyjádřeny v celých minutách, tak pak už ano. A ta podmínka není zbytečnost. Kdybych například hledal řešení v rámci jedné hodiny, taky bych ho našel, ale například první z těch čísel by bylo tuším 16 a 2/3 minuty, což lze sice vyjádřit jako 16 minut a 40 vteřin, ale tím se zase naruší ty součty a je to celé v... (kýblu).)
Na ty další úlohy se podívám po kafi.
doplněno 29.12.13 14:05:P.S. Problém čtyř barev je otázka, zda lze každou (rozumnou, tzv. regulární) mapu vybarvit čtyřmi barvami tak, aby sousední státy měly různé barvy. Odpověď je "ano", ale třebaže v průběhu zkoumání bylo řešeno množství speciálních případů _ velmi jednoduché například to je pro mapu, v níž všechny hranice jsou přímky, nebo když jsou to kružnice _ úplné řešení bylo objeveno až v roce 1976.
To je ten s těmi dlaždicemi, tedy
Z9_I_3Tady bych letmým pohledem viděl zajímavý fakt, že pondělní a ůterní objednávka dává dohromady středeční objednávku, takže za normálních okolností by ve středu měl beran platit 160 krejcarů, a platil 112. Z toho by se snad dalo něco vysoudit, ne? Jakousi představu mám ale zkuste to nejdřív sám.
doplněno 29.12.13 20:15:Jen mne mate, že není jasně řečeno, že se za ty tři dny všechna prasátka vystřídala.
doplněno 29.12.13 21:58:Taky se mi zdá, že to tak lzechápat, ikdyž zcela jasné to není.
A te%d k významu toho faktu: zdá se ukazovat na to, že ve středu dostal beran slevu, jinak by se pod součet úo+ u nedostal.. Takže v pondělí a úterý dohromady platil o 10 krejcarů víc, než měl, a z toho už by se něco dalo vyvodit, ne?
dobrou noc
doplněno 30.12.13 09:14:Tak k čemu jste dospěl?
Především bych doplnil, že z formulace úlohy si múžeme myslet, že pokaždé obsluhovalo jiné prasátko, ale pravda to být nemusí (a také není); tourčení je právě součástí úlohy.
A jinak bych možná doporučil vyjít z druhého konce a ptát se, o kolik maximálně přeplatil beran v pondělí a úterý (a zda to případná sleva ve střenu vykompenzovala).
Máte to dobře, správně jste zjistil, že platil o 20 krejcarů víc.
No a když teď víme, kolik měl v pondělí i v úterý platit správně, plynou nám z těch dvou dnů dvě rovnice pro dvě neznámé ceny.
Asi bych si do čtřnístné čísllo naosal jako 101*a, kde to a je to původní číslo dvoumístné, a uvědomil si, že 101 není násobek devíti. Podobně bych naložil s tím ztyrojeným číslem šestimístným. Takže původní číslo snadno spočtu.
Děla jste to taky tak? Mělo bu to asi jít i s použitím znaků dělitelnosti.
Mrkněmež se na tu poslední, geometrickou úlohu.
Je zřejmé, že ty dva sousední vrcholy + broskvoň vytvářejí trojúhelník, u něhož známe všechny tři stranu. Vše, co dále potřebujeme, můžeme zjistit pomocí trigonometrie. Ovšem tento trojúhelník je velice speciální (je to vlastně indický trojůhelník): otetujte si ho pomocí Pythagorova vzorce. S TOUTO ZNALSTÍ JE ÚLOHO SNADNÁ AŽ TRIVIÁLNÍ (POTŘEBUJETE SNAD UŽ JEN ZNALOSTI O PODOBNOSTI (prdon, caps lock, ale už to nebudu přepisovat). Řešení budou dvě, podle toho, kterou ze stran trojúhelníka, procházejícívh broskvoní, protáhneme jako úhlopříčku.
No, tohle není řešení, jen návod, ale snad vám to pomůže.
Tak to opravddu není 93-ročník. Dejte tedy správný odkaz a můžeme se o tom bavit.
doplněno 28.12.13 16:50:ANI 63. ročník to není.
doplněno 28.12.13 16:58:Když už jsem sem ten návod dával, napíšu i zadání. Ale hledat správné zadání nebudu, ostatně ve svém dotaze ani nepíšete, o který ročník vám jde a váš odkaz (ve kterém to snad je implicitně) nefunguje
Z9_I_6
Nejspíš to nemají jako účast na soutěži, ale jako domácí úkol- Nebo ne? Nicméně nápovědu jsem ochotgen dát, něco takového, jako jsem napsal. Zkusím se podívat na Hopův odkaz.
Opravdu to vypadá spíš na soutěž, i podle termínu odevzdání 6. ledna. Ale kdovíjak získávají řešení ostatní soutěžící. Kdyby mne tazatel svojí drzostí nanaštval hned na začátku, poradil bych také...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.