Nejste přihlášen/a.
Prý se o derivacích říká, že je umí spočítat každá opice, jak je to jednoduché. Jenomže já opice nejsem. Prosím, program ukázal tento výsledek. Jsem úplně mimo. Děkuji.
Derivace exponenciální funkce je (ax)´ = ax ln a.
V našem případě se navíc jedná o složenou funkci. Takže derivujeme vnější funkci a násobíme ji derivací vnitřní funkcí. Logaritmus je přirozený.
Při násobení mocnin o stejném základu se exponenty sčítají: ar ⋅ as = ar+s
V našem příkladě 2x^2 + 1 ⋅ 2 = 2x^2 + 2
První exponent: x2 + 1, druhý exponent 1. Součet je (x2 + 1) + (1) = x2 + 2.
To jsem zvedavy, kdo se jako prvni vyjadri k tomu slonovi v mistnosti, ktereho zatim vsichni prehlizi, tedy ze ve vysledcich je "log", ale vyslo "ln".
Chapu, ze Americani nepouzivaji "ln", ale nemeli by pak u toho "log" napsat "e"?
Je ihned patrné, že tazatel použil WolframAlpha, kde je poznámka, že se jedná o logaritmus přirozený. I já upozorňuji, že se jedná o přirozený logaritmus.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.