Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám takový problém... chodím na gymnázium za 2 roky budu maturovat, avšak musíme maturovat z cizího jazyka.Samozřejmě z mat a lit také, ale to mi nevadí.
Jde o to, že s matikou problémy nemám a jde mi velice dobře, v matice jsem si velmi jistý a jde mi nějak tak přirozeně sama od sebe z matiky jsem neměl nikdy horší známku než 2 zatím... S češtinou už to je horší, v češtině mám tak dvojky trojky. S pravopisem problémy nemám, ale co se týče slohovek, tak to už je trošku horší, ale vždycky jsem nějakou napsal a dostal jsem třeba 3 s češtinou bych problém také neviděl, ale jako největší problém vidím maturitu z anglického jazyka.
Anglický jazyk se učím snad 11 let a neumím prakticky ,,nic". Znám nějaké fráze, slovíček znám docela dost dokažu si plno věcí přeložit rozumím psanému textu, ale pokud mám já vymyslet nějaký text nebo začít skládat věty, tak je konce, jednoduchou větu složím,ale pokud se jendá o něco težkého, tak mi to trvá buď strašně dlouho nebo to udělam celé špatně.
Nejčastěji dělám chyby že použiji jiný čas, nedávám členy a the. Jak říkám, slovní zásobu mám dobrou, ale nevím kdy mám použit Did, was/were/ have you , základní fráze řeknu to ano, ale třeba doposud nechápu proč jednou je I am going to a jednou I will toto jsou věci, které se učím 10 let a pořád to nechápu, dále poslech. Pokud na mne mluví nějaký rodilý mluvčí nerozumím mu nic, když mluví na mne pomalu nějaký evropan anglicky ( kromě angličanu) tak porozoumím většinou , ale když promluví rodilý mluvčí, tak nerozumim skoro nic ...
Někdo kdo se učí na jazykovce anglicky 2 roky umí anglicky stejně dobře jako já, já jsem se učil na zš a potom jsem šel z 5 třídy na gympl a od primy se učím vlastně na gymplu. Maturity z aj se opravdu bojim!
No,pokud se učíte anglicky 11 let a víte velké kulové,tak je Váš strach z maturity naprosto oprávněný.
Tady Vám ovšem nemůžeme pomoci.
No, základní věci, které potřebuji si dokážu říct, ale místo i going to řeknu i will a to už je špatně a prostře nemůžu v průběhu rozhovoru s někým se zamýšlet nad tím, jestli mám říct going to nebo will, protože to bych asi se s nikým moc nepobavil. Ve škole se učí totiž stylem, že když se bere going to a mluvíme mezi sebou tak automaticky každý řekne going to a ne will a když se bere will tak se řekne zase will misto going to , ale pokud bych to měl použit mimo školu tak stejně bych nevěděl jestli i will play golf nebo i going to play golf ...
Já angličtinu viděl z rychlíku,ale vím,že going a další se stejnou koncovkou jsou vyjádřením průběhového času,že prostě zrovna v tento okamžik někam jdete.
A will je budoucnost,dáte si třeba svačinu a hned pak vyjdete
doplněno 20.12.13 08:57:Např. I am going to school zrovna teď,kdy šlapu po ulici a jede kolem mě auto
After breakfast I will go to school dojím snídani a jdu
doplněno 20.12.13 09:01:Ano,můžu se mýlit,angličtinu slyším denně kolem sebe,asi to kolegové v práci říkají špatně.
Zaplaťte si několik hodin soukromou výuku,nechte si vysvětlit nejzákladnější gramatiku.
Já takhle bojuju se španělštinou.Neskutečně jednoduchý jazyk a já musím přemýšlet nad základní gramatikou.
Ale u mě už je to možná věkem.
doplněno 20.12.13 09:06:Angláni těch časů mají asi 12,on to je fakt kumšt si zapamatovat.
Navrhoval bych toho soukromého učitele,nechte si ke každému času napsat dvě tři věty s přesným překladem,s přesným vysvětlením,kdy se co děje,který časový okamžik předchází jinému.
No a to si musíte nabiflovat a mít to v hlavě jako vzoreček pro další překlady.
Máte na to dva roky,to zvládnout musíte.
No tak třeba zorvna tady toto vím že říkáte špatně. Průběhový čas je s koncovkou ing + sloveso be v určítem tvaru... toto je tak jediné , co je mi na 100% jasné :D..
Už vás chápu vy myslíte I am going to school jdu do školy.. to také dovedu říct :D , ale já jsem myslel going to jako výjadření budoucnosti např . I going to play tennis ( to going to to je jako budoucnost budoucí čas) a právě v angličtině se říka budouci čas těmi způsoby minuly čas zase was were jednou to je nepravidelne sloveso ve 2 tvaru jednou ve 3.. a toto mi děla problem že nevím kdy mám použit které vyjádření :D
doplněno 20.12.13 09:03:Špatně jste mne pochopil, já myslel going to jako vyjádření budoucnosti né jako průběh.
Nas ucitel anglictiny nam rikal, ze "I am going to" si mame prekladat jako "chystam se" (chystam si jit hrat tenis). Obecne je to vyjadreni blizke budoucnosti (neco co se chystam udelal v nejblizsi chvili).
Na druhou stranu "I will play tennis" znamena, ze nekdy v budoucnu (zitra, za tyden, za mesic, pristi leto) bez blizsiho upresneni kdy budu hrat tenis.
Pro vyreseni sveho zmatku v casech si sezen ucebnice anglictiny, ze kterych jsi se to ucil a precti si to vysvetleni jeste jednou a nebo si take sezen jine ucebnice anglictiny (pro samouky apod.) Tam to bude vysvetleno z jineho uhlu a treba to pochopis lete.
K procviceni porozumeni rodilemu mluvcimu si z Internetu stahni svj oblibeny americky serial v originalu a poslouchej ho na pocitaci porad dokola, az tomu zacnes rozumet).
Dovolil bych si opravit. Vazba going to + infinitiv se používá v případě dlouhodobějších plánů. Will + infinitiv se používá v případě okamžitého, spontánního rozhodnutí.
Např.: I am going to write a book about my life. Chystám se psát knihu o mém životě. - plán v dlouhodobém časovém horizontu
I dont like it here. I will go home. Nelíbí se mi tu. Půjdu domů. - okamžité rozhodnutí
Tak asi nemáte kvalitní učitele. Já maturovala z NJ, ale ještě při škole jsem chodila na večerní kurzy a měla jsem možnost komunikovat v němčině. Vám by prosěla alepoň měsíční dovolená v Anglii a hlavně s někým mluvit nebo si psát. Myslím, že i na netu si ůžete najít někoho, ským budete jazyk cvičit. - pt
Hele, taky jsem měla strach z maturity z jazyka.
Sám říkáš, že kdo chodil do kurzu, umí daleko víc - proč tedy se nerozhodeš taky někam chodit? Ano, není to nejlevnější, ale jazyky jsou třeba, takže to určitě nejsou vyhozené peníze. Sama za sebe musím říct, že kurz mi dal daleko víc než angličtina ve škole.
Další možnost máš najít si někoho třeba na dopisování nebo hovory po Skypu.
Gramatiku asi umíš, teď si ten jazyk musíš zažít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.