Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úkol z matematiky

Od: dnc1998 odpovědí: 5 změna:

Ahoj, dostali jsme úkol z matematiky a já přesně nevím, jak vypočítat tyhle slovní úlohy. Předem děkuji za jakoukoliv radu s kteroukoliv úlohou :) Nechci, abyste za mě dělali úkoly, ale prostě nevím, jak do toho..

1.) Zahradník nařezal na svých záhonech 36 bílých a 48 červených růží. Kolik kytic pro výzdobu hotelu z nich připravil, víte-li, že do každé dal největší možný počet bílých růží a největší možný počet červených růží? Žádná z růží mu nezbyla. Kolik bílých a kolik červených růží dal do každé kytice?
- Tady mi stačí jenom postup, vypočítat to snad zvládnu :) Napadlo mě, jestli není řešení ve společném děliteli obou čísel (36;48). Potom by byl výsledek 12 kytic po 3 bílých a 4 červených.

2.) Tři dělníci jsou schopni položit nový trávník za 8 směn. Kolik dělníků by muselo na pokládání trávníku pracovat, kdyby bylo třeba počet směn jeho kladení zkrátit v poměru 3:4?
- Tady poradit, co dělat s poměrem 3:4 a jak dál počítat?

3.) Ve vagonu metra je x míst k sezení a y míst k stání. Kolik cestujících je ve vlaku metra s m vagony, víte-li, že 4 vagony jsou plně obsazeny a ve zbývajících vagonech jsou obsazena všechna místa k sezení a 1/3 míst k stání?
-Tady vůbec nevím, prosila bych postup i výsledek..

4.) Kovář a jeho syn Radek kovali kopyta koním. Radek okoval za 1 směnu 3 koně, jeho tatínek byl schopen okovat za 2/3 směny 2 koně. Porovnejte jejich výkon poměrem.
- Tady se mi zdá, že by to mělo být 1:1 , ale kamarádka tvrdí něco jiného.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vis*
hodnocení

2x

Vypadá to, že zadání slovních úloh není úplné. Každopádně ad 4 je to 1:1 za předpokladu, že fotr i pitomek mají stejně dlouhou směnu.

hodnocení

2x

K té jedničce nerozumím, co zadavatel úlohu myslí největším možným počtem. Tady není žádné omezení, takže bych odpověděl , že sestavil jednu kytici ze všech růží.

Není tam náhodou "nejmenší možný počet"? Pak bych souhlasil s tím největším možným dělitelem, i když se mi ani to zadání moc nelíbí. Co se pak trojky týče, tam těžko spočítám konkrétní čísla, budu se muset spokojit s opecným vyjádřením typu x*m + y*? (ten otazník by bylo třeba vyjádřit, ale zase jenom v obecných číslech).

U čtyřky s tebou souhlasím; co tvrdí ta kamarádka a jak to zdůvodňuje?

Ta trojka by neměla být zas tak těžká, nejdřív bych zjistil počet povolených směn (3/4 z těch osmi) a pak standrdně pomoí rychlosti kladení nebo i jinak

vis*

Ad 3 to zřejmě budou čtyři dělníci.

dnc1998
hodnocení

Díky za odpovědi, ale je tam opravdu NEJVĚTŠÍ možný počet. Udělat dvě (v zadání jsou "kytice") by taky šlo, ale to asi nebude ta správná odpověď :D

Takže 2. úkol:
(8*3) : (8:3/4) = 24:6 = 4 dělníci?

A jak přesně na trojku? Chápu, že to nejde číslem, ale prostě nevím *nevi*

miklous*
hodnocení

1x
1/ četla jsem to asi stokrát... :) a největší počet bílých i červených růží = 1kytice obsahující 36 b.růží a 48 č.růží. Vím, že to je blbost, ale takto chápu zadání... ;)
2/ 3 dělníci -> 8 s.
8:4=2.3=6
3.4=12:3=4
3:4 6 směn = 4 dělníci
nevím - podle logiky
3/ x k sezení y k stání
mx + (my-4y):3 + 4y
4/ máš pravdu 1:1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]