Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematicka olympiada - slovni uloha

Od: fatalwir® odpovědí: 6 změna:

Zdravim, ted jsme ve skole psali matematickou olympiadu a zamotal jsem se tam do jedne slovni ulohy.

Predni kolo traktoru ma obvod 210 cm, zadni kolo ma obvod o 140 cm vetsi. Kolik kilometru musi traktor ujet, aby se zadni kolo otocilo 1000x mene nez predni?

Uplne jsem se do toho zamotal a snazil jsem se vselijak delat rovnice, ale vychazely mi blbosti. Asi bych to nejak dal, kdybych na to mel vice casu. Diky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chybné zadání. Zadní kolo se otočí 1.5x méně než přední, ať se jede kam se jede.

Pokud má zadní kolo udělat o 1000 otáček méně, pak to bude 5.25 km (přední kolo 2500 otáček, zadní 1500)

doplněno 19.12.13 10:47:

...1.666krát méně...

hodnocení

Proste po jaké ujeté dráze traktoru bude počet otáček jednoho kola tisíckrát menší než toho druhého. Ne o tisíc.

Poměr otáček je konstantní bez ohledu na ujetou dráhu a tisíc to nebude nikdy.

hodnocení

0x

Obě kola urazí stejnou dráhu. Ať se přední kolo otočí n-krát. Pak (centimetry na metry):

n*2,1 = (n-1000)*3,5 => 1,4*n = 3500 => n = 2500; přední kolo se tedy otočí 2500krát na dráze 5,25km.

doplněno 19.12.13 11:36:

Nebo jinak: Ať otáčky předního kola jsou n. Pak otáčky zadního kola jsou n*2,1/3,5 = 0,6*n. Hledáme

n - 0,6*n = 1000 => n = 1000/0,4 = 2500. Zbytek už je trivka, že?

hodnocení

0x

Jaká je to kategorie? Někde musí být to zadání ke stažení, tohle opravdu špatně.

hodnocení

Zadání bude asi za pár dní, protože se to psalo dneska.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]