Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypadá rovnice hydrolýzy násl. slouč?

Od: ickoicky odpovědí: 6 změna:

zdravím moc, mám takový akutí problém, zajímalo by mě jak hydrolyzuje Mg(IO)2?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Obávám se, že tato sloučenina - jodnan hořečnatý neexistuje. A alkalické jodnany rychle disproporcionují na jodičnan a jod.

jabraka*
hodnocení

0x

Všechny hořečnaté sloučeniny disociují ve vodném prostředí velice málo.

JABRAKA

ickoicky
hodnocení

Zajímalo by mě především který z iontů této sloučeniny hydrolizuje, nebo zda hydrolyzují oba?

fam
hodnocení

0x

Čistě teoreticky

podle NaIO + H2O -->> NaOH + HI

Mg(IO)2 + H2O --->> 2HIO+ MgO

Proč ne, jde-li o vyčíslení rovnice?

fam

----->> Naoh + HIO

Čistě teoreticky i prakticky - soli jsou považovány za silné elektrolyty, které úplně ndisociují, pokud se ve vodě rozpouštějí.. Takže NaIO = Na+ + IO- ; podle analogie s ostatními halogenkyselinami bude HIO relativně slabá kyselina, takže bude hydrolyzovat:
IO- + H2O = HIO + OH-; u Mg(IO)2 by vznikal vedle iontu IO- i iont Mg(2+), který je iontem středně silné zásady, takže bude taká hydrolyzovat na Mg(OH)2. Výsledné pH bude záviset na obou disociačních konstantách. pKa HIO bohužel nemám k dispozici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]