Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komplexotvorná rovnice - doplnit

Od: jupitralala odpovědí: 5 změna:

Ahoj, mám problém s jednou rovnicí, kterou máme doplnit a vyčíslit:

Ni(OH)2 + ... -> [Ni(NH3)6](OH)2 + ...H2O

Napadlo mě tam doplnit NH3 a vyčíslit to. Ale nejsem si jistá, jestli to tak je dobře.. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud má skutečně vzniknout hydroxid hexaaminnikelnatý, pak nebude mezi produkty voda. Leda žeby zadání počítalo s hydroxidem amonným:

Ni(OH)2 + 6NH4OH = [Ni(NH3)6](OH)2 + 6H2O; ale ten hydroxid amonný se mi hrubě nelíbí. Moderní literatura tvrdí, že jeho existence není prokázaná.

jupitralala
15.12.13 18:24
hodnocení

jupitralala
hodnocení

Ta voda už tam byla zadaná :)

Komplexotvorná rovnice - doplnit
jupitralala
hodnocení

Jinak moc děkuji :)

mrkva

Amonné ionty existují, hydroxidové taky, ale hydroxid amonný jako chemické individuum neexistuje. Kromě toho amoniak ve vodě je disociovaný jen z velmi malé části atd.

Na středních školách učitelé v rovnicích používají neexistující hydroxid amonný jako roztok amoniaku ve vodě , tak holt tam napiš ten vylhavý hydroxid amonný, na chemických vysokých školách se za to ale vyhazuje od zkoušky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]