Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaschlé rýsovací pero

Od: totak® odpovědí: 4 změna:
Zdravim,
dcera na stavebce měla půjčená pera Rothring což není nijak levná záležitost. Teď už pracuje jen v CADech takže je na čase pera vrátit. Bohužel ale nejtenčí pero i přes používání značkové tuše zaschlo.
Čím se dá vyčistit? Najde se nějaký starý praktik se zkušeností v tomto oboru? Zkoušel jsem odmočení ve vodě a pak líh který neublíží plastu, ale bez úspěchu. Silnější rozpouštědla se bojím použít.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Uvnitř pera je závažíčko s tenkým drátkem. S perem je tedy nutné třást svisle nahoru a dolů. Při troše štěstí a vytrvalosti by mohlo dojít k uvolnění. Zkuste před třepáním namočit v saponátové teplé vodě.

alileta*
hodnocení

2x

Když bude nejhůř, existuje originální kapalina na čištění technických per Rotring-reiniger - je k mání i v e-shopech, jak jsem se právě přesvědčila.

hodnocení

Aha tak to rád slyším. Hrkání podle první rady jsem prováděl až do úplného roztrhání těla a nezabralo. Pak jsem pero na pár měsíců odložil takže nevěřím že by se to po dlouhé nečinnosti dalo oživit bez agresívnějšího postupu.
rysprkno

To svoje jsem vždycky rozcvičil máčením a hrkáním, podtlakem/ přetlakem od stříkačky atd.

Možná by pomohla ultrazvuková čistička.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]