Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám dát syna do 1. třídy?

Od: koralek* odpovědí: 26 změna:

žádám o radu, zápis do 1třídy syn absolvoval úspěšně, nyní koncem května mi učitelka z MŠ doporučila, abych zvážili odklad.

Syn je sice pomalejší a hravý, ale na školu se těší , umí písmena i psát, počítá, sčítá, je velmi zvídavý , před spaním si prohlíží atlasy a encyklopedie. Narodil se o měsíc dříve a od malinka má trochu pomalejší vývoj, naší pomocí ale vše dobře zvládá. Pora´dte prosím, jestli máte někdo zkušenosti, jak se rozhodnout, děkuji, E.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

4x

Vidím, že se asi neshodnu s většinou, ale já jsem pro ho do školy dát už letos. Každé 6leté dítě je hravé - to je přece přirozené. I v 1. třídě si děti spoustu času hrají a učí se velmi pomaličku. Když dneska už sčítá - co bude dělat za rok? násobit? a co pak ve škole, když se budou učit počítat do 5 bude se strašně nudit = zlobit, nebude ho to bavit. To chcete aby si hrál s mrňaty ve školce, učil se poznávat geometrické tvary, po obědě ještě spal... a po večerech listoval v encyklopediích?

vůbec nejsem pro věčné odklady ještě zdůvodněné prodloužením dětství. je to pohodlnost rodičů, co si budeme nalhávat. Potom jsou ve škole děti v jedné třídě i s téměř dvou-letým rozdílem věku, vycházejí základku v 16 a maturují ve 20 to mi tedy normální moc nepřipadá!

Mám syna (dnes v 8.tř.) narozeného koncem září a šel do školy jako jeho kamarádi narození na jaře. Ničím nestrádal a problémy neměl. kdyby zůstal ve školce, učitelky by se asi zbláznily.

Nevlastní syn šel do školy v 7apůl letech (částečně těl. postižený), dnes je ve třetím ročníku a je mu pomalu 19.

Čekáním se nic nevyřeší (pokud není vyloženě problém). Radím navštivte Pedag. psych. poradnu a dejte na ně, co vám poví. Vyznají se.

koralek*
hodnocení

děkuji za vyčerpávající odpově´d, vyšetření od ped. psychologa již máme, ale ten také není na 100% jistý, snad největším je, že budou letos 2 třídy po 16 dětech a syn by měl vynikající učitelku. Dík E.

dusatka*

Tak to je výborné, že by měl dobrou učitelku, to je deviza. Zkuste si promluvit přímo s ní, jak ona to vidí. Osobně jsem přesvědčená, že radši s dobrou učitelkou dřív než se špatnou později.

koralek*
hodnocení

Ano, zkusím to, ani nevíte jek jsem ráda, že mohu s někým takto komunikovat. Nerada bych aby byl syn nešťastný a zase bych ho nechtěla zbytečně nechávat ve školce. Na 90% jsem rozhodnutá, že syn do 1třídy půjde, tak snad neudělám chybu, navíc je po nás dosti velký, měří již 128cm. Děkuji, E.

katerina*

tak hodně štěstí do první třídy a píšete, že je veliký po vás na to nesmíte koukat holce bude 5let a měří 122cm :), Tak ať se mu ve škole líbí a sama uvidíte jestli jste udělala dobře nebo jste měla počkat. Hodně štěstí

hablina*

Tak to neváhejte a dejte ho do školy, dobrá učitelka v první třídě je základ. Podle toho, co píšete, je kluk vpořádku, v šesti letech je hravé každé dítě, ba i později (nevím, kde se dnes berou ty názory, že děti, když nastupují do školy, nemají si hrát a mají sedět jako pecky)

dusatka*
hodnocení

2x

No, mně vysloveně vnucovali odklad, protože syn, i když chytrý, odmítal komunikovat s okolím, s nikým se nebavil ani u zápisu. Tehdy rozhodlo to, že se bál učitelky ve školce a proto moc chtěl do školy, ve školce vyváděl, tak jsem ho do té školy dala, naštěstí tam dostal perfektní a chápavou paní učitelku, ale byl to boj - několik měsíců se s ní vůbec nebavil, už jsme to chtěli vzdát. Dnes už studuje VŠ, tak se tomu můžu smát, ale pořád si nejsem úplně jistá, jestli to bylo správné rozhodnutí. U mladšího syna to bylo naopak, je narozený v říjnu, a i když chytrý, připadal mi moc hravý, tak jsme radši do školy nespěchali a zvolili pozdější z variant - a to rohodně chyba byla, protože se pak ve škole nudil a moc zlobil.

Říkáte, že zná písmena, počítá, atd. - já bych po všech zkušenostech šla nejdřív do PPP, nechala ho vyšetřit a dala na ně.

milli*
hodnocení

2x

Dobrý den. Klidně ho nechte ještě ve školce,je sice připraven na 1 třídu,to určitě ano,nemyslím si,že by měl nějaké omezení,ale sama mám dceru 4 září,šla o rok dýl a taky jsem měla strach,že se pak bude nudit v 1 třídě,dnes je ve třetí a i pres to,že připravená na školu byla,taky jí zajímají knížky,hodně si čte,je bystrá,tak má občas problém a ještě že šla později...Dalčí příklad na mě samé,šla jsem normálně do 1 třídy v šesti letech,ve 14 jsem šla do prváku.(chodila jsem 8 tříd) a v 17 jsem byla vyučená ale teprve v 17 bych měla rozum na to,abych si rozmyslela co chci dělat... Ten rok mu může jednou v životě pomoct k rozhodování do budoucna. Zvažte to a prodlužte mu dětsví... krásný večer...

katerina*
hodnocení

1x

být na vašem místě tak mu umožním ještě rok dětsví ve školce není to žádná ostuda aby šlo dítě o rok pozdeji do školy. Kluk měl na výběr taky a já ho dala až o rok později a dnes toho nelituji. U holky mě to mrzí, protože jí odklad mine.

Jak píšete je vidět, že je moc šikovný a hodně toho umí, ale myslím si, že není kam spěchat a za rok to bude o něčem jiném uvidíte.

liliana*
hodnocení

1x

Myslím si,že když je Váš syn tak snaživý a základy pro první ročník má,tak vůbec není problém ho do školy umístit.Že se narodil o měsíc dříve,není žádná překážka.*cteni*Mnoho štěstí...

fany08*
hodnocení

1x

Určitě bych ještě promluvila s psycholožkou a pak se rozhodla, ne každému dítěti odklad pomůže, někdy to může být i naopak.

vosikac*
hodnocení

1x

*jasne*Hezký den.

Pokud si vzpomenu na sebe,jak jsem se v 8.tř. rozmýšlel,kam půjdu do učení nebo zda-li se svýma třema 3 zkusím nějakou SŠ...Jedno vím dnes jistě...o rok později bych se rozhodl jinak! A navíc dnes děti mají 9. tříd ZŠ... no jéééje.

Osobně bych neváhal a ještě rok počkal.*palec*

miljan*

Podle toho, co syn zvládá, ho dejte do 2. třídy.

vosikac*

:)To dnes zvládá většina předškolních dětí:)

hodnocení

1x

Prodlužte mu dětství. Dali jsme kluka o rok později a to cíleně, nic se nestalo. Prošel první třídou s jedničkama. Na vojnu se dnes nechodí, takže žádný problém. Pokud cítíte, že potřebuje ještě dozrát, tak neváhejte. Hodně zdaru.

limetka*
hodnocení

1x

Byla bych také pro odklad, protože pokud není ještě úplně školně zralý, bude mít zbytečné problémy, které se pak řetězí a táhne se to po celou školní docházku. Mám sedmáka, je únorový, takže do školy šel vlastně v šesti a půl a dnes vidím, že i tak by mu odklad pomohl, protože prostě dozrává pomaleji a ten rok by udělal divy a stále je to znát, že šel do školy prostě "nedopečený". Bohužel co už včil, že? A tehdy to tak nevypadalo. Asi bych se být vámi zašla poradit do pedagogickopsychologické poradny, posoudí to nejlépe a objektivně a může vám to hodně usnadnit rozhodování.

hodnocení

1x

Nechtěla jsem odpovídat, ale nedá mi to. Není on hravý protože se nudí? *stop* Ve školce ho výuková část nebaví, už to ví, nic nového. Tak si našel svůj svět a tam se utíká, pustí fantazii a něco šudlí, manipuluje hračkou nebo si hraje. Nemůže to být tak? Velmi inteligentní děti jsou dost "neprůhledné". To, co je zajímá, to je nadchne.:D Měla jsem kdysi chlapce, takový medvídek pomalý to byl. Jednou na vycházce se začal z ničeho nic chechtat a řekl:Brácha tvrdí, že je 0 číslo. *bzum*Já jsem z legrace řekla: A mínus 3 je taky číslo. Jak prý se s tím počítá. Jen krátce jsem mu řekla, že to mínus je dluh, který se s mínusem sčítá a s plusem odčítá. Byl chvíli tiše a já čekala, co bude. Po chvíli řekl: -3-3 je šest? -6+3 je -3? Chlapec pětiletý, který měl problém s výslovností a vůbec nezpíval, špatně se soustředil. Je už to tak 15, 20 let a já jsem ho ztratila z očí. ;)

koralek*
hodnocení

Někdy si říkám, co se asi honí v té malé hlavičce, je pravda, že nás syn dokáže i pěkně překvapit. Tak třeba loni, po dovolené v Egyptě si syn vzal globus a přesně našel kde Egypt leží a jaké kde je moře. To, že je Rusko největší a Česká republika zase maLinká ví už dávno. TAK UVIDÍME, JAK NÁM TO PŮJDE V 1TŘÍDĚ. Děkuji, že jste napsala.

mil®
hodnocení

0x

Určitě požádejte o odklad! Bude víc v pohodě a ten náskok vědomostí, které má, není vůbec rozhodující, časem se to setře. Bude záležet jak mu to pude ve vyšších třídách a proto doporučuju odklad. Musíte ale do PPP jak už tady přede mnou radili.

Přeju hodně štěstí a dobrýho učitele.

claire*
hodnocení

0x

Já se nestačím divit. Co proboha máte s tím odkladem? To se zase vrací do módy, nebo co? Nechci nikoho urazit, ale osobně si myslím, že když dítě má na to jít do 1. třídy, tak ať jde, nějaké prodlužování dětství by mohlo být i na škodu - dítě má potom už hodně energie a nemá kde ji vybít (možná to neplatí u všech, ale mám takovou zkušenost s jedním klukem). Já šla do první třídy v r. 1995 a to bylo opravdu v kurzu dát odklad, takže jsem byla vždycky nejmladší ve třídě, ale že by se to nějak projevilo (že bych byla pozadu a starší děti měly náskok) se opravdu říct nedá. A teď se mi ten "rok navíc" fakt vyplatí, protože mám do 26 let (kdy mi stát jako studentce přestane platit soc. a zdrav. pojištění) o rok víc času na studium VŠ, takže stihnu v pohodě dvě a žádný stresy... No jo, ale konec o mně *frajer*. Já bych dítě do školy dala, navíc když bude dobrá učitelka, že. Špatná učitelka v první třídě může chudáka malýho poznamenat na hodně dlouho...

mamcazmoravy*

Naprosto souhlasím s uvedenými argumenty - čas je lepší využít ke vzdělávání, než k hraní ve školce. Teď to nemyslím úplně doslova, vím, že i ve školce se učí. Ale pro dítě, které už umí zákldy matematiky, je školka asi nudná. Onen rok může později využít ke studiu, ať už VŠ nebo intenzivní jazykové kurzy, prostě cokoli, to je jedno. Rozhodně to přijde vhod. A nejen kvůli hranici 26 let jakožto studující, ale třeba i na odpracované roky do důchodu. Nevíme, co naši poslanci schválí za různé a hrůzné změny...

Moji kluci jsou narození v listopadu a v prosinci. Ale když na to budou rozumově stačit, budu se hodně rozmýšlet, jestli je nedám do školy i pár měsíců před šestými narozeninami.

Je ale potřeba počítat s tím, že se jim musíme (hned od začátku školy a co nejdéle) hodně věnovat. Pokud se pro školu rozhodnete, přeji skvělou učitelku a hodně trpělivosti. Ale určitě to bude stát za to. :)

kobliha*
hodnocení

0x

Odklad bych nedávala, určitě bych dítě do první třídy dala. Hraví jsou všichni předškoláci :)

Zkuste navštívit PPP nebo zajděte do školy a popovídejte si s paní učitelkou. Ve třídě se stejně sejde nesourodá skupina, asi bych nedala jen na jedno doporučení paní učitelky ze školky.

mau*
hodnocení

0x

Dobrý den, jak popisujete Vašeho syna, myslím si, že by měl jít určitě do školy, mám sestru která je také trochu pomalejší, ale ve škole vše dobře zvládá(převážně má jedničky a baví ji výtvarka), poznala tam sama sebe, na druhou stranu zase musím konstatovat, že si ji děti kvůli tomu trochu dobíraly.Vašeho syna neznám proto to nemůžu úplně posoudit, ale v 1. řadě to bude hlavně o něm, jak se ke kolektivu postaví a na kamarádech, kteří s ním budou vycházet.

hannelka*
hodnocení

0x

Teprve nyní jsem narazila na otázku, ale nedá mi to říct, co si myslím. Řekla bych, že názor na rychlost vývoje je pouze Váš a moc subjektivní. Zájmy a znalosti syna tak jak je popisujete svědčí naopak o vývoji rychlém, a hlavně o vysokém zájmu o vzdělávání. Ve školce by jej mohl opustit, potřebuje zcela jistě správné konkurenční prostředí, které mu dá jen nástup do školy. Odradit ho může jen nevhodný přístup učitele, a to i v kterémkoli případě. Ať se mu ve škole líbí! :)

hannelka*
hodnocení

0x

Narazila jsem na Vaši otázku teprve nyní, ale nemohu si nechat pro sebe, co si myslím. Váš popis synových zájmů svědčí naopak o správném vývoji a vysokém zájmu o vzdělávání, a pro další vývoj potřebuje správné konkurenční prostředí, které mu dá pouze nástup do školy. Elán mu může zbrzdit jen nevhodný přístup pedagoga, a to nakonec kdykoli. Hravost nám mnohým zůstává po celý život a pomáhá se rozvíjet . :)

lm®

Určitě ho do školy dejte.On se na tu školu těší ,je zvídavý a tím ,že ho tam nedáte ho odstřihnete od dětí na které je zvyklý a vytvoříte mu mindrák do budoucna.Neznám Vaši rádkyni ,ale povím Vám svoji zkušenost:

Můj syn a můj synovec vycházeli spolu z MŚ,u mého syna neřekla ped.poradkyně o odkladu ani slovo,ačkoli do dvou let téměř nemluvil,sice všemu rozuměl ,udělal podle pokynů vše,ale nic neříkal rozpovídal se skutečně až ve třech letech mezi dětmi ve školce.Synovec byl naopak odmala velmi šikovný na mluvení,prospíval skvěle.jen podle nějakého obrázku ,co chlapec namaloval ve školce cca 21letá holčina(ona pedag.poradkyně) usoudila,že by školu nezvládl a byl by dobrý odklad.Rodina dala hlavy dohromady a řeklo se že kluci půjdou doškoly oba.Dobře jsme rozhodli,synovec studuje střední školu,patří mezi nejlePší žáky ve třídě.Můj syn je vyučený.Vy jako matka znáte své dítě nejlépe.on by lecktterý poradce sám potřeboval poradit,nedejte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]