Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pythagorova věta - čtverec na koso

Od: muminka151998* odpovědí: 7 změna:

Dobry den.Poradite mi prosim co mam doplnit na misto teček? Dekuji

Chodba secesniho domu je vydlážděna nakoso čtvercovymi dlaždicemi o delce hrany 30cm.Je tedy třeba počitat s tim,že jedna řada dlaždic je široka ... cm.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pythagorova věta

c2 = a2 + b2 — tedy: Obsah čtverce sestrojeného nad přeponou pravoúhlého trojúhelníku je roven součtu obsahů čtverců sestrojených nad jeho odvěsnami.

dlaždice je čtverec, teda každá strana je stejně dlouhá... potom si jako délku odvěsny a dosadíme těch 30 , jako délku odvěsny b také 30.

potom a2 = 30*30 b2 = 30*30 výsledky stačí sečíst a odmocnit a vyjde c, teda přepona a to bude šířka jedné řady dlaždic...

doplněno 12.12.13 06:33:

Původní název otázky zněl: PYTHAGOROVA VĚTA, a pokládka byla určena na koso

z toho se dá usoudit, (aspoň já jsem to tak pochopil), že hledáme délku přepony, protože odvěsny známe...

při pokládání na koso je jedna řada tak, jak je na prvním obrázku od kartagince...

dlaždice se kladou v úhlu 45 stupňů vůči stěně... šířka řady 30 cm by byla v případě pokládání dlažby na vazbu...

pro rejpala: třeba = k² +

pro luke: jak vidíš, dá to zřejmě moc práce spočítat, jinak by to tu tazatelka nedala... mohl jsem dát výsledek i já, ale zvykli jsme si tady na poradně za tazatele nevypracovávat jednoduché příklady, dát jen postup, a donutit ho počítat samého... takto to jen opíše a zůstává v nevedomosti... medvědí služba...

artik*

nechci bejt rejpal ,ale Pythagorova věta nezní c2 =a2 + b2 , co když budu mít trojúhelník KLM? :D

hodnocení

2x

Jestli je tam něco otázného, pak to, co se myslí tím "řada dlaždic". Připojuji dva obrázky, dvě možné interpretace, šířka řady je podle mne "rozvor" či "rozchod" (prostě vzdálenost) mezi těmi červenými šipkami.

Pythagorova věta - čtverec na koso
Pythagorova věta - čtverec na koso #2

hodnocení

0x

Místo teček napíšete číslo, které se rovná délce úhlopříčky dlaždice.

hodnocení

0x

Nevím, ale já bych nebyl protitomu napsat 30 cm. Ta řada je furt na šířku dlaždice, jen není rovnoběžná se zdí. Na druhou stranu pokud chci počítat, kolik bude řad rovnoběžných se zdí, má bruno pravdu. S tím, že jedna řada je rozpůlena do dvou "polořad".

google.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Jedna řada dlaždic je tedy široká jako úhlopříčka jedné dlaždice, tato míra se používá i v praxi, ale počítat to nehodlám...

luke237
Uhlopricka ctverce je sqrt(2) krat delsi, nez strana. Sqrt(2) = 1,4. Vysledek je tedy 1,4x30= 30 + 12 = 42cm. Jak vidis, neda to moc prace to spocitat *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]