Nejste přihlášen/a.
dobrý den
mohl by mě proím někdo navést, kdy v třetím pádě použít mi a kdy mně? trhá mi oči i uši když vídám a slýchám věty jako " mi se líbí, mi by se nechtělo.. mi to nevyhovuje.
neumím to nijak zdůvodnit. děkuji
Mi je zájmeno osobní ve 3. pádu. Nemá vlastní přízvuk, takže tvoří jeden celek se slovem předcházejícím. Taková slova se nazývají příklonky. A protože tvoří jeden celek se slovem, které stojí před příklonkou, nelze je použít na začátku věty. Delší tvar zájmena já ve 3. pádě (mně) se však užívá jak v pozici po předložce a při důrazu, tak i v pozici příklonné. Příklad: Mně je to jedno. Dej mi korunu. Ale nikdy - mi to nevadí.
doplněno 10.12.13 21:40:Nesprávné postavení příklonek je dnes nějakou módou, či co. Často slyším nebo čtu: Si myslím, že... Se mi to líbilo...
Další pomůcka: tvar mi se nepoužívá na začátku věty a po předložce.
Na začátku věty a po předložce vyždy jen tvar mně.
Treba ja.
Jenze mi to (mně to?) do tý hlavy prostě nejde.
Podle mne je spravne oboji, kazde s trochu jinym vyznamem.
mi to - ono mi to do te hlavy nejde
mně to - mně to do té hlavy nejde
Tim "podle mne" nemyslim, ze to tak je podle mne skutecne spravne cestinsky, ale ze me to tak prijde.
At delam co delam.
V tomto případě může pomoct zájmeno ty: Nejde ti/mi to do hlavy. (Nejde tobě to do hlavy - mně tam tvar tobě "skřípe".)
Ale: Tobě to nejde?/Mně to nejde.
--- Další případ je konec věty: Dám to ti. Dej to mi.> opět chyba/y
Správně: Dám to tobě. Dej to mně.
doplněno 11.12.13 02:55:Jinak máte pravdu, že v uvedeném případě je správně obojí, a že je se podle použitého tvaru zájmena liší význam. Použití mně vnímám jako důraz na osobu (ostatním to jde, ale/jenom mně se to nedaří).
každý se neumí vyjadřovat dobře česky, ani to necítí ,třeba nemá ani načteno a v okolí se třba mluví nářečím. ja třeba su tež z moravy, že, ale v písemném projevu tu hovorovou formu pokud možno neužívám
Zkus ve větě nahradit "mi" za "ti", "mně" - "tobě". To ti napoví samo. Podobně funguje "mě" - "tě", "mne" - "tebe".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.