Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy použít mi a kdy mně v 3. pádu

Od: lenu odpovědí: 14 změna:

dobrý den

mohl by mě proím někdo navést, kdy v třetím pádě použít mi a kdy mně? trhá mi oči i uši když vídám a slýchám věty jako " mi se líbí, mi by se nechtělo.. mi to nevyhovuje.

neumím to nijak zdůvodnit. děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mi je zájmeno osobní ve 3. pádu. Nemá vlastní přízvuk, takže tvoří jeden celek se slovem předcházejícím. Taková slova se nazývají příklonky. A protože tvoří jeden celek se slovem, které stojí před příklonkou, nelze je použít na začátku věty. Delší tvar zájmena já ve 3. pádě (mně) se však užívá jak v pozici po předložce a při důrazu, tak i v pozici příklonné. Příklad: Mně je to jedno. Dej mi korunu. Ale nikdy - mi to nevadí.

doplněno 10.12.13 21:40:

Nesprávné postavení příklonek je dnes nějakou módou, či co. Často slyším nebo čtu: Si myslím, že... Se mi to líbilo...

To je dobrá odpověď, já bych jen rozvinul dalčím ilustrujícím příkladem: Mohu říci Dej mi korunu. ale Dej korunu mně (a ne tomu lůzrovi odnaproti)

hodnocení

2x

ahoj, je na to pomůcka - když ve stejné větě řekneš "ti", dáš "mi" - kde řekneš "tobě" dáš "mně", kde řekneš "tě" dáš "mě"...

hodnocení

2x
Odpověď dal i jiní. Já jen přikývnu, že" mi se líbí, mi by se nechtělo.. mi to nevyhovuje."je neuvěřitelná zhůvěřilost.

hodnocení

1x

"mi" by nemělo být na začátku věty. Mělo by tam být "mně".

iz*
hodnocení

1x

Další pomůcka: tvar mi se nepoužívá na začátku věty a po předložce.

Na začátku věty a po předložce vyždy jen tvar mně.

Doufám, že si to přečtou i někteří zdejší poradci.

Treba ja.

Jenze mi to (mně to?) do tý hlavy prostě nejde.

Podle mne je spravne oboji, kazde s trochu jinym vyznamem.

mi to - ono mi to do te hlavy nejde

mně to - mně to do té hlavy nejde

*ee* *zed*

doplněno 11.12.13 01:46:

Tim "podle mne" nemyslim, ze to tak je podle mne skutecne spravne cestinsky, ale ze me to tak prijde.

At delam co delam.

iz*

V tomto případě může pomoct zájmeno ty: Nejde ti/mi to do hlavy. (Nejde tobě to do hlavy - mně tam tvar tobě "skřípe".)

Ale: Tobě to nejde?/Mně to nejde.

--- Další případ je konec věty: Dám to ti. Dej to mi.> opět chyba/y

Správně: Dám to tobě. Dej to mně.

doplněno 11.12.13 02:55:

Jinak máte pravdu, že v uvedeném případě je správně obojí, a že je se podle použitého tvaru zájmena liší význam. Použití mně vnímám jako důraz na osobu (ostatním to jde, ale/jenom mně se to nedaří).

lenu
hodnocení

každý se neumí vyjadřovat dobře česky, ani to necítí ,třeba nemá ani načteno a v okolí se třba mluví nářečím. ja třeba su tež z moravy, že, ale v písemném projevu tu hovorovou formu pokud možno neužívám :)

ono mi to do te hlavy nejde ... O.K. mně to do té hlavy nejde... O.K. Co je děs a hrůza, je případné Mi to do te hlavy nejde . *zed* A mněl jsem na mysli jiného rádce, který to dělá soustavně, u tebe si to neuvědomuji. Ale jmenovat nebudu, ona to ví.

hodnocení

0x

Zkus ve větě nahradit "mi" za "ti", "mně" - "tobě". To ti napoví samo. Podobně funguje "mě" - "tě", "mne" - "tebe".

Pláčeš dobře, ale na špatném hrobě. Na to se tazatel neptal.

doplněno 10.12.13 22:06:

Pardon, onlouvám e. To se týká až té druhé části odpovědi, která je tam ale vlastně jako bonus.

lenu
hodnocení

setkávám se s tím často u lidí z ostravska. možná je to místní zvyklost související s tím, že přízvuk používají vůbec jinak... např. až na třetí slabice

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]