Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet objemu kužele

Od: halom* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, prosím vás, potřeboval bych poradit:

Sklenice má tvar kuželu otočeného vrcholem dolů. Když do ní nalijeme 150 ml vody, je zaplněna přesně do poloviny své výšky. Kolik ml vody bude ve sklenici, když bude zaplněna zcela po okraj?

Děkuji vám za pomoc.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x

Me vyslo 1,2 litru. *nevi*

Vzorec na vypocet objemu kuzelu je treba tady.

Spocitas si obecne objem kuzelu pro polovicni vysku, tedy urcis si polomer podstavy v polovicni vysce.

Ja na to sel tak, ze jsem si urcil pomer celeho kuzelu k objemu kuzelu polovicni vysky a vyslo mi 8. Pak jsem jen nasobil 150ml osmi a vyslo mi tech 1,2 litru :)

Jde to i bez vzorce, logickou úvahou. Výška toho "vodního kužele" se zdvojnásobí, plocha základny zečtyřnásobí. 2x4 je 8, a 8x150ml = 1200ml.

halom*
hodnocení

Děkuji Vám také, i když já na logiku moc nejsem :)

halom*
hodnocení

Děkuji Vám za vysvětlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]