Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aj gramatika/ přítomný prostý

Od: draken* odpovědí: 2 změna:

Zdravím- mám řadu niancí, které nechápu. Předem bych Vás chtěl požádat o vysvětlení. Děkuji mockrát!

Jaký je rozdíl mezi

I have a bad day today - lze takto říci, že mám špatný den? Přítomný prostý se dává když je něco obecně pravda nebo se to opakuje...což mi zde moc nesedí...

JENŽE! Šlo by to napsat I am having a bad day today? A jaký je případný rozdíl mezi tímto a I have a bad day today?

Nebo třeba : Někdo volá a zeptá se: Where are you? I am on the train station. Jsem tam právě teď, takže použiju přítomný prostý? Šel by i průběhový - iam waiting ont he station? Jak se to od sebe liší I am on the train station / I am waiting on a train station?

PS: Lze napsat: I have been having an argument for 2 hours? Vím, že je zde stavové sloveso, ale tohle začalo v minulosti a právě ted´se tak stále děje?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

ahoj :)

k 1.otázce - I have a bad day - je správně, protože sloveso "have" ve významu "mám" netvoří průběh.čas

k 2.otázce - I am at the station. I am waiting at the station. - obojí je správně.

k 3.otázce - I have been having an argument ... - v pořádku, v téhle větě nejde o vlastnictví, ale o frázi, takže průběh.čas je OK.

draken*
hodnocení

Moc děkuji!

Jen k té 2. otázce. Liší se ty věty nějak v češtině nebo znamenají totéž?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]