Dobrý večer potřeboval bych pomoc zítra píšem test z chemie a co jsem se tak ptal tak to bude něco typu Na2CO3 a vy musíte napsat co to je v tomto případě uhličitan sodný.Já bych tedy potřeboval poradit jak to zjistit jediné na co si ted vzpomenu je že to má něco společného s názvoslovým ný,natý,itý atd. jenže já stále nechápu proč je to sodný když je tam 2 tedy natý.Co vlastně ta dvojka znamená a od čeho odvodily to sdoný ný což je 1 nebo ne?Předem děkuji za pomoc.
skupina CO3 je dovojmocna, nebot kyslik je dvojmocny, uulik 4 mocny a zbyvaji 2 vazby. V kyseline uhlicite H2CO3 je to odzadu 3x2 (kyslik) minus 4 (uhlik) a rovna se dve. A na to navazuji bud jednomocny vodik, a tedy 2x nebo jednomocny sodik (2x). Tzn jednomocny sodik a proto sod-ny. To je co si vzpominam ze skoly. Nekolik desitek let zpet
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.