Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prosím, potřebuju rychle pomoct, zítra píšeme písemku a já narazila na problém..
Mám aritmetickou posloupnost. Zadáno je, že
a2+a5 = 10
a3+a7=16
________
postup:
a1+d+a1+4d=10
a1+2d+a1+6d=16
Lze to tak říci, je to dobře vysvětleno (i když čistě formálně by bylo asi lepší napsat například, d je jedna diference mexi členy a1 a a2 et cetera. Odpovídající vzoreček je
an = a1 + (n-1)d
což je totéž, řešeno formálštinou. Na pochopení je možná lepší tenhop(ův) popis, ti, kterým nejde o porozumění ale chtějí se to nabiflovat, asi dají přednost vzorečku. Nejlépe je chápat oboje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.